image

VPN-gebruik strafbaar in Verenigde Arabische Emiraten

vrijdag 13 maart 2015, 14:48 door Redactie, 3 reacties

Het is in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) strafbaar om een virtual private network (VPN) te gebruiken, zo heeft een hooggeplaatste politiefunctionaris laten weten. De telecomtoezichthouder in het Arabische land heeft in het verleden al vaker laten weten dat het gebruik van VPN's in strijd met de wet is, maar nu waarschuwt ook de politie dat er juridische actie tegen VPN-gebruikers kan worden genomen.

Via een VPN is het mogelijk om het internetverkeer via een versleutelde tunnel naar een andere computer te laten lopen, bijvoorbeeld in een ander land. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk om gecensureerde websites te bezoeken of diensten te gebruiken die niet in het eigen land beschikbaar zijn. Volgens Emirates 24|7 zouden VPN's daarnaast in de VAE worden gebruikt voor het benaderen van VoIP-diensten.

Misdrijf

Doordat het verkeer wordt versleuteld kunnen autoriteiten de inhoud niet monitoren of zien welke websites of diensten worden benaderd. "Het manipuleren van het internetnetwerk is een misdrijf", aldus Saeed Al Hajri, directeur van de Cybercrime-divisie van de politie van Dubai. Hij reageerde op een vraag over hoe politie mensen kan opsporen die zich met online afpersing en andere internetgerelateerde misdrijven bezighouden en daarbij een VPN gebruiken.

Volgens Arabische media zal er waarschijnlijk geen actie worden ondernomen alleen op basis van VPN-gebruik, maar kunnen er wel aanvullende aanklachten volgen tegen personen die zich aan illegaal gedrag hebben schuldig gemaakt en daarbij een VPN gebruikten. In het geval een cybercrimeverdachte in beeld is zou die vervolgens continu worden gemonitord, ook al neemt het jaren in beslag, aldus de politie.

Reacties (3)
13-03-2015, 15:19 door Anoniem
Gaan ze dan ook al het HTTPS verkeer afvangen, of SSL VPN,
Ze willen daar alles bouwen, wat er eigenlijk niet gebouwd kan worden. Hiervoor vliegen ze de halve bouw en engineering wereld in, die gaan echt niet un-encrypted verbinding maken met hun kantoor omgeving om hun werkt te kunnen doen!!!
13-03-2015, 15:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-03-2015, 16:18 door SPlid
Door Forester: Tja, dan maar geen zaken meer doen met de Emiraten.

En elke andere staat die zijn burgers niet vertrouwd (oops , ik geloof dat sleepnettend Nederland daar ook onder valt .....)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.