image

Cybercrimineel zou Nederland steeds vaker vermijden

maandag 16 maart 2015, 11:53 door Redactie, 2 reacties

De Nederlandse politie is al meerdere keren berichten van cybercriminelen tegengekomen waarin wordt gewaarschuwd om Nederland te vermijden. Ook zouden cybercriminelen onderling aan elkaar uitleggen hoe ze de Nederlandse politie kunnen ontlopen, zo laten Mark van Staalduinen (TNO) en Roeland van Zeijst (Nationale Politie) in een nieuw rapport (pdf) weten.

Zo speelde de Nederlandse politie een rol bij het oprollen van de ondergrondse marktplaats Silk Road 2.0. Een website die alleen via het Tor-netwerk toegankelijk was en waar onder andere drugs en illegale diensten werd aangeboden. "Het vermeende meesterbrein wacht mogelijk een levenslange gevangenisstraf. Een 'evil empire' stortte in, deels omdat de eigenaar de fout maakte om het enige tijd in Nederland te hosten", aldus Van Staalduinen en Van Zeijst.

Onderzoekers van TNO analyseerden onderwerpen die op illegale marktplaatsen worden besproken. Daaruit blijkt dat Nederland vaak wordt genoemd, maar vooral als plek om te vermijden. "Natuurlijk opereren de meeste darknetcriminelen niet fysiek uit Nederland. Maar als ze de Nederlandse infrastructuur misbruiken, kan de National High Tech Crime Unit (THTC) ervoor kiezen om ze te vervolgen", aldus de twee onderzoekers.

Reacties (2)
16-03-2015, 13:59 door Anoniem
U zult bedoelen: mijden. Vermijden doe je met handelingen. Plaatsen, gebieden, personen kun je alleen mijden. Goed Nederlands is ook op een scherm belangrijk.
16-03-2015, 16:58 door Anoniem
Door Anoniem: U zult bedoelen: mijden. Vermijden doe je met handelingen. Plaatsen, gebieden, personen kun je alleen mijden. Goed Nederlands is ook op een scherm belangrijk.
Bron?
Bij mijn weten zijn het synoniemen, waarbij mijden, historisch gezien, een wat zwaardere lading heeft dan vermijden.
Mijdt het kwaad! vs Ik vermijd liever een vervelend onderwerp.

Waar ik me wel 100 kleuren str*nt aan erger, is de quote van de 2 onderzoekers: "Natuurlijk opereren de meeste darknetcriminelen niet fysiek uit Nederland."
"Opereren" kun je doen in, aan, vanuit, door, onder, etc etc, maar zeker niet uit.
Daarnaast is de term "darknetcriminelen" een behoorlijk suggestieve term, waarover gediscussieerd kan worden.

Jammer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.