image

Microsoft zou P2P-updates voor Windows 10 overwegen

maandag 16 maart 2015, 14:14 door Redactie, 3 reacties

Microsoft zou overwegen om updates voor Windows 10 niet alleen via de eigen servers aan te bieden, maar ook via andere locaties te verspreiden. Dat meldt The Verge op basis van een gelekte testversie van Windows 10. In deze versie kunnen gebruikers kiezen om updates van meerdere locaties te ontvangen, waardoor ze sneller kunnen worden gedownload.

Daarbij hebben gebruikers de keuze om apps en updates van computers op het lokale netwerk te downloaden of van computers op het lokale netwerk én computers op internet. De P2P-updatefunctie is nog niet officieel door Microsoft aangekondigd en ook is het onbekend welke technologie de softwaregigant hiervoor gebruikt.

In 2013 werd Pando Networks door Microsoft overgenomen. Dit bedrijf ontwikkelde een technologie voor het uitwisselen van bestanden die op die van BitTorrent was gebaseerd, maar voorzien van verschillende aanpassingen. Binnenkort zal er een nieuwe testversie van Windows 10 voor het publiek verschijnen. Deze versie zal mogelijk ook de nieuwe updatemethode bevatten.

Reacties (3)
16-03-2015, 14:32 door Anoniem
Kwestie van tijd voor dit een volledige cluster fuck gaat worden met beveiliging. Mijn voorkeur zou uit gaan naar de servers van MS zelf dan via P2P.

Het idee is opzich wel goed om zo server load te ontlasten, maar het blijft natuurlijk altijd een risico dat ondanks een digitale handtekening een MITM kan plaatsvinden.
16-03-2015, 15:22 door B3am
Begrijp de achterliggende gedachte niet zo goed. Servers ontlasten? Snelheid? Microsoft maakt toch ook gebruik van CDN's zoals Akamai. Dan lijkt kostenbesparing toch meer voor de hand te liggen.

Binnen grotere (bedrijfs)netwerken, maak je al snel gebruik van WSUS, dus daar zie ik het voordeel ook niet. Thuis 3x een service pack downloaden is misschien wat overkill, maar met de huidige bandbreedte te doen.

Net als Anoniem 14:32 zou gevoelsmatig mijn voorkeur ook uitgaan naar een server van MS dan dat ik updates via mijn buurman krijg.
16-03-2015, 17:05 door Anoniem
Door Anoniem: Kwestie van tijd voor dit een volledige cluster fuck gaat worden met beveiliging. Mijn voorkeur zou uit gaan naar de servers van MS zelf dan via P2P.
Sinds jaar en dag vindt er hash-controle plaats, óók bij updates via microsoft.update.com.

Misbruik lijkt me (nagenoeg) onmogelijk, het is veel efficiënter (www-breed bekeken) en drukt inderdaad de kosten voor MS.
Wellicht kunnen ze door die besparing, wat meer aandacht besteden, aan de kwaliteit van de updates zelf? (= een illusie, ik weet het...)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.