image

Overheid vraagt Facebook 76 keer om gebruikersgegevens

maandag 16 maart 2015, 14:34 door Redactie, 3 reacties

In de laatste helft van vorig jaar hebben de Nederlandse autoriteiten Facebook 76 keer om gegevens van gebruikers gevraagd. De dataverzoeken hadden op 84 gebruikers/accounts betrekking. In zo'n 65% van de gevallen werd er data overhandigd. Dat laat Facebook in een nieuw transparantierapport weten.

In de eerste helft van 2014 kreeg de sociale netwerksite nog 41 verzoeken die op 45 accounts betrekking hadden. Hierbij werd in 56% van de gevallen data overhandigd. Het totaal aantal verzoeken van afgelopen jaar komt uit op 117 en van 129 accounts werd informatie gezocht. In 2013 begon Facebook met het bijhouden van dataverzoeken. Dat jaar ontving de sociale netwerksite echter 34 verzoeken die op 43 accounts betrekking hadden. In een jaar tijd is het aantal verzoeken en gezochte accounts dan ook verdrievoudigd.

Ook Facebook stelt dat er een toename van het aantal overheidsverzoeken wereldwijd heeft plaatsgevonden. Wereldwijd was er ten opzichte van de eerste helft van 2014 een stijging van 11%. In de Verenigde Staten en Duitsland nam het aantal dataverzoeken echter af. Facebook stelt dat het elk dataverzoek beoordeelt en in het geval van onvolkomenheden zal terugvechten. "We blijven ook druk uitoefenen zodat overheden over de hele wereld hun surveillancebeleid aanpassen op een manier die de veiligheid van mensen ten goede komt, terwijl hun rechten en vrijheden beschermd blijven."

Reacties (3)
16-03-2015, 15:09 door Anoniem
De overheid heeft helemaal niks te maken met gegevens van Facebook gebruikers!!! Basta!!!
17-03-2015, 10:42 door Anoniem
Door Anoniem: De overheid heeft helemaal niks te maken met gegevens van Facebook gebruikers!!! Basta!!!

Misschien een beetje kort door de bocht? Wanneer iemand via Facebook jouw leven bedreigt en dit op een manier doet die echt gevaar aannemelijk maakt, denk je er dan nog zo over? (Politie is ook overheid nl.)

Maar Facebook levert de informatie niet altijd. Het lijkt er dus op, dat ze de redelijkheid van een verzoek wel bestuderen. Hopelijk op een voor iedereen acceptabele manier. Er zijn regels en wetten die bepalen wanneer de bevoegde instanties dit soort informatie mogen gebruiken en hopelijk onafhankelijke instanties die navolging daarvan afdwingen. Zolang dat proces goed is en werkt, moet dit ook kunnen.
17-03-2015, 13:48 door ben987
Door Anoniem: De overheid heeft helemaal niks te maken met gegevens van Facebook gebruikers!!! Basta!!!
niemand wordt gedwongen om een fb account te nemen en zijn/haar hele levenswandel te openbaren, basta !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.