image

Marktplaats-oplichter krijgt 32 maanden cel

maandag 16 maart 2015, 15:09 door Redactie, 2 reacties

Een 29-jarige man is wegens grootschalige oplichting via Marktplaats.nl veroordeeld tot een gevangenisstraf van 32 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, zo heeft de rechtbank Noord-Holland vandaag bepaald. Volgens de rechter leidde de man een criminele organisatie die op grote schaal mensen via de veilingsite oplichtte. In totaal zouden 285 mensen slachtoffer van de bende zijn geworden.

Behalve de 29-jarige man zijn ook nog vier andere mededaders aangemerkt als leden van de criminele organisatie. Deze daders hielden zich niet alleen bezig met het oplichten van mensen, maar ook met het witwassen van de daarmee ontvangen gelden. Deze deelnemers kregen straffen variërend van drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf gecombineerd met een taakstraf tot twaalf maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Bovendien zal het crimineel verdiende geld van hen worden afgenomen.

Katvangers

De criminele organisatie ronselde personen die tegen vergoeding hun bankpas met bijbehorende pincode ter beschikking stelden, de zogeheten katvangers. Door steeds van andermans bankrekeningen en namen gebruik te maken bleek dat de 29-jarige man en zijn mededaders lastig waren op te sporen. De katvangers werden veroordeeld tot taakstraffen variërend van 20 tot 120 uur.

De rechter honoreerde van bijna alle 285 benadeelden het verzoek om een schadevergoeding. Het gaat om bedragen van gemiddeld 150 euro die de slachtoffers overmaakten in de veronderstelling iets via Marktplaats te kopen, maar uiteindelijk niets ontvingen. Slachtoffers hoeven de vergoeding niet zelf te incasseren. Dat zal in eerste instantie de Staat doen, omdat de rechtbank in alle gevallen de bijbehorende schadevergoedingsmaatregelen heeft opgelegd.

Reacties (2)
16-03-2015, 17:32 door johanw - Bijgewerkt: 16-03-2015, 17:32
Slachtoffers hoeven de vergoeding niet zelf te incasseren. Dat zal in eerste instantie de Staat doen, omdat de rechtbank in alle gevallen de bijbehorende schadevergoedingsmaatregelen heeft opgelegd.
Kortom, die sukkels worden vergoed van belastinggeld terwijl er bij de hoofddader toch niks meer te halen is.
16-03-2015, 19:23 door superglitched - Bijgewerkt: 16-03-2015, 19:28
Best schokkend om te horen dat iemand die bijna 300 mensen oplicht en belasting ontduikt voor 45000 Euro 23 maanden gevangenis krijgt. De rechter geeft gelukkig kwantumkorting: hoe meer mensen je dupeert hoe korter de straf is, 1 maand per 12 slachtoffers is niet slecht. Het onzichtbare leed van 285 mensen zal de rechter waarschijnlijk een worst wezen gezien deze fopstraf. En dan te bedenken dat 1 oplichtingszaak in 4 jaar celstraf kan resulteren.

Welkom in Nederland
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.