image

Microsoft verkleint installatieruimte voor Windows 10

dinsdag 17 maart 2015, 10:24 door Redactie, 4 reacties

Microsoft zal in Windows 10 enkele maatregelen nemen om de vereiste installatieruimte te verkleinen, zo laat de softwaregigant in een blog weten. Om het besturingssysteem ook voor apparaten met weinig harde schijfruimte geschikt te maken zal er ten eerste compressietechnologie worden toegepast.

Het comprimeren van bestanden zal op 32-bit versies van het besturingssysteem ongeveer 1,5GB ruimte besparen, terwijl dit op 64-bit versie van Windows 10 zo'n 2,6GB zal zijn. Microsoft stelt dat ook smartphones van het compressiealgoritme gebruik kunnen maken en daardoor een zelfde hoeveelheid ruimte zullen besparen.

Het comprimeren van de bestanden kan een effect op de systeemprestaties hebben. Daarom houdt Windows met verschillende zaken rekening of een apparaat compressie moet gebruiken of niet. Zo wordt er naar de beschikbare hoeveelheid geheugen en de snelheid van de processor gekeken.

Systeemherstel

Verder wordt ook het ontwerp van de reset- en herstelopties aangepast. Veel fabrikanten installeren een "recovery image" op een aparte partitie, waarmee het systeem opnieuw geïnstalleerd kan worden mocht er wat misgaan. Deze images kunnen 4GB tot 12GB groot zijn. Door de nieuwe aanpak zal er straks geen aparte recovery image meer nodig zijn om systemen in schone staat te herstellen.

Een bijkomend voordeel is dat de ingebouwde hersteloptie in het besturingssysteem straks aanwezige bestanden gebruikt om het systeem te herstellen. Het gaat dan ook om al gedownloade beveiligingsupdates. Het is na een hersteloperatie daardoor niet meer nodig om een lange lijst met beveiligingsupdates te downloaden. Gebruikers kunnen echter ook nog steeds hun eigen herstelmedia maken.

Image

Reacties (4)
17-03-2015, 14:55 door Anoniem
Hmmm, wat MS adviseert aan minimale installatie schijfruimte maal factor 2 of 3 groter nemen vanwege de patches, updates en upgrades die MS je over de jaren toestuurt elke 1ste dinsdag in de maand ;)
18-03-2015, 00:26 door Anoniem
6.6GB storage freed for more photo's, videos and music!
Hmm, da's dus nog geen 8GB en wat kost tegenwoordig een 8GB USB Stick nou nog?
Er zal vast wel iets anders achter zitten dan dat beetje herwonnen opslagruimte voor foto's, video's en muziek!
18-03-2015, 08:32 door Anoniem
weer een Compliment voor Microsoft dat mag ook wel weer eens gezegd worden al die MS bashers . Chapeau hoor .
18-03-2015, 21:50 door Anoniem
Ik vinnut eigenlijk best wel enorm veel ruimte voor wat toch niet meer is dan de basis om je masjientje te kunnen te beginnen te gebruiken. Leuk dat je er een vijfde vanaf hebt gesnoept, maar eigenlijk is het nog steeds een beetje belachelijk. Waarom kan dat niet, zeg, ik noem een genereuze dwarsstraat, binnen de honderd meg?

En nee, dat die opslag zeggens weinig zou kosten doet daar niets aan af. Dat is namelijk verre van de enige kostenpost in het hele verhaal. Hoe meer code, hoe meer complexiteit, hoe meer gaten zegt de statistiek, hoe meer gedonder zegt de praktijk, en hoe minder beheersbaar het geheel. Het heeft dus zin om moeite te stoppen in het klein houden van de basis.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.