image

49% Amerikanen vindt monitoring encryptiegebruikers prima

dinsdag 17 maart 2015, 14:23 door Redactie, 11 reacties

Bijna de helft van de Amerikanen vindt het prima dat mensen die encryptie gebruiken om bestanden te verbergen door de overheid worden gemonitord. Dat blijkt uit onderzoek onder 475 Amerikanen naar aanleiding van de Snowden-onthullingen. Ook blijkt dat veel mensen hun gedrag niet hebben aangepast.

Slechts 25% van de mensen die met de surveillanceprogramma's van de NSA bekend is zegt zijn of haar gedrag te hebben veranderd. Het gaat dan om zaken als het gebruik van e-mail, sociale netwerksites, zoekmachines en mobiele telefoons. Zo heeft 8% social media-accounts verwijderd, vermijdt 15% bepaalde apps en heeft 17% zijn of haar privacyinstellingen op social media aangepast om informatie voor de overheid te verbergen. Het gaat hier echter om een minderheid en de meeste Amerikaanse internetgebruikers laten belangrijke privacymaatregelen dan ook links liggen.

Zo is 66% niet bekend met of maakt geen gebruik van zoekmachines die de zoekgeschiedenis niet opslaan. Verder is 77% niet bekend of maakt geen gebruik van e-mailencryptie zoals PGP. Zelfde percentages komen terug bij het gebruik van privacyplug-ins voor de browser (74%), proxyservers (74%) en Tor (79%). De werkelijke percentages liggen waarschijnlijk hoger, omdat een aanzienlijk aantal mensen aangaf dat de vraag op hen geen betrekking had.

Als het gaat om monitoring vindt 82% van de ondervraagden het goed om de communicatie van verdachte terroristen af te tappen. 54% noemt het daarnaast acceptabel om de communicatie van buitenlandse burgers af te luisteren. 57% vindt het echter onacceptabel als de Amerikaanse autoriteiten de communicatie van Amerikaanse burgers monitoren.

Verdacht

In bepaalde gevallen blijken Amerikanen ook het gebruik van surveillance te ondersteunen om criminele activiteiten te onderzoeken, alsmede gevallen waar de digitale activiteiten van een persoon verdacht zijn of er mogelijk banden met terrorisme of gewelddadige activiteiten zijn. Zo vindt 77% van de Amerikanen het prima als de overheid de communicatie monitort van mensen die een kinderpornosite hebben bezocht, terwijl 49% dit oké vindt in het geval van mensen die encryptie gebruiken om bestanden verbergen. Amerikanen boven de 50 jaar zijn eerder geneigd om in dit soort gevallen voor monitoring te kiezen dan het geval bij jongere groepen is.

Reacties (11)
17-03-2015, 15:07 door Anoniem
Het is natuurlijk interessant om te weten wat de exacte vraag is geweest. Zou men ook geen bezwaar hebben als de vraag was:
Vindt U het erg als Amerikanen die encryptie gebruiken door een Europesche overheid worden gemonitord? (zo vinden de meeste Amerikanen het normaal dat iedere buitenlander die Amerika bezoekt zijn vingerafdrukken moet afgeven, maar voelen ze zich als een crimineel behandeld als ze dat zelf in andere landen zouden moeten)

Of:
Vindt U het erg als de overheid toegang heeft tot Uw communicatie met Uw bank?

Of:
Vindt U het goed als de overheid U monitored omdat U versleuteling gebruikt richting Uw bank?


Let wel: ik ben niet tegen monitoring en onderzoek an sich, maar dan net in de "gewone" wereld: als er een verdenking is en er toestemming voor onderzoek is, niet gewoon iedereen "omdat het kan"

Q
17-03-2015, 15:23 door Anoniem
Wow! 475 Amerikanen? Dat is echt een representatieve groep voor alle Amerikanen!!

Omgerekend naar Nederland zou ik dus maar 24 personen hoeven te interviewen voor een representatieve vertegenwoordiging van alle Nederlanders...

yeah right....
17-03-2015, 17:08 door Anoniem
Door Anoniem: Wow! 475 Amerikanen? Dat is echt een representatieve groep voor alle Amerikanen!!

Omgerekend naar Nederland zou ik dus maar 24 personen hoeven te interviewen voor een representatieve vertegenwoordiging van alle Nederlanders...

yeah right....
Zodra er op deze website statistieken langskomen zie je ogenblikkelijk dit soort opmerkingen verschijnen van mensen die niet door hebben dat ze werkelijk niets van statistiek begrepen hebben.

De VS telt 320 miljoen inwoners. Als je een betrouwbaarheidsniveau van 95% als uitgangspunt levert dan komen 475 ondervraagden (mits willekeurig geselecteerd) overeen met een foutmarge van 4,50%. Dat wil zeggen dat de kans 95% is dat de uitslag er minder dan 4,50% naast zit.

En nou komt het verrassende. Om dezelfde foutmarge en hetzelfde betrouwbaarheidsniveau voor Nederland te verkrijgen is de steekproefgrootte: 475. Precies hetzelfde dus als bij de VS, en heel wat anders dan de 24 personen die je ervan denkt te kunnen maken.

Hier kan je het narekenen: http://www.steekproefcalculator.com/steekproefcalculator.htm

Die uitkomst gaat volkomen tegen de intuïtie van de meeste mensen in. Maar vraag je eens af hoeveel zeewater je nodig hebt om de samenstelling ervan (zoutgehalte en dergelijke) te bepalen. Een kubieke kilometer? Een reageerbuisje? Als je meetinstrumenten verfijnd genoeg zijn heb je aan een druppeltje al genoeg, dat bevat alle informatie. Die steekproef van 475 mensen is een miniscuul druppeltje. Of je die uit een "zee" van 17 miljoen of 320 miljoen mensen haalt maakt voor de betrouwbaarheid van het resultaat helemaal niet uit, zolang ze maar willekeurig geselecteerd zijn. Als de populatie (mensen in de VS, molekulen in de zee) meer dan enkele tienduizenden is dan doet die populatiegrootte er nauwelijks nog toe, dan gaat het vooral om de steekproefgrootte. En dan kan je met verrassend kleine steekproeven al bruikbare resultaten krijgen. Niet tot zoveel cijfers achter de komma nauwkeurig, maar het verschil tussen rond de 40% en rond de 50% zie je echt wel.
17-03-2015, 18:49 door Anoniem
Als het gaat om monitoring vindt 82% van de ondervraagden het goed om de communicatie van verdachte terroristen af te tappen. 54% noemt het daarnaast acceptabel om de communicatie van buitenlandse burgers af te luisteren. 57% vindt het echter onacceptabel als de Amerikaanse autoriteiten de communicatie van Amerikaanse burgers monitoren.

Maar vinden ze het dan ook goed dat 100% van hun communicatie wordt bekeken? Want hoe weet je anders of je een terrorist bent of niet als je in VS woont? Daarvoor moet je eerst analyseren. Dat zullen niet veel mensen beseffen.

TheYOSH
17-03-2015, 20:08 door Anoniem
Headline: 51% Amerikanen vindt monitoring encryptiegebruikers niet prima?
17-03-2015, 20:34 door Anoniem
Tsja ... wat kan je anders verwachten van 475 Amerikanen die al een heel leven van indoctrinatie en propaganda achter de rug hebben .
De uitslag van een grotere en meer representatieve groep zal ook weinig verschil in uitslag geven .
18-03-2015, 00:45 door Anoniem
Maar vraag je eens af hoeveel zeewater je nodig hebt om de samenstelling ervan (zoutgehalte en dergelijke) te bepalen. Een kubieke kilometer? Een reageerbuisje? Als je meetinstrumenten verfijnd genoeg zijn heb je aan een druppeltje al genoeg, dat bevat alle informatie. Die steekproef van 475 mensen is een miniscuul druppeltje. Of je die uit een "zee" van 17 miljoen of 320 miljoen mensen haalt maakt voor de betrouwbaarheid van het resultaat helemaal niet uit, zolang ze maar willekeurig geselecteerd zijn.
Dit klinkt wel heel erg intelligent maar is het dat ook? Stel dat ik 2 druppeltjes neem, 1 uit de Noordzee en 1 uit de Dode Zee, wat zegt dat dan over het zoutgehalte van de Stille Oceaan? Graag uw ongezouten mening hierop!

Copy & paste Wikipedia:
Het zoutgehalte varieert ook wat de breedtegraad betreft. Het water dichtbij de evenaar is minder zout dan het water elders, vanwege overvloedige equatoriale neerslag. Bij de polen is het zoutgehalte ook laag, doordat daar weinig verdamping van het zeewater plaatsvindt.

Steekproeven zijn lang niet zo betrouwbaar als men graag wel zou willen denken!

"Ordnung braucht nur der Dumme, das Genie beherrscht das Chaos." - Albert Einstein

Anoniemand.
18-03-2015, 10:00 door 0101 - Bijgewerkt: 18-03-2015, 10:00
Samengevat uit artikel:49% van de Amerikanen vindt het prima als de overheid mensen monitort die hun bestanden verbergen d.m.v. encryptie
Gebruikt u e-mail? Uw provider versleutelt (hopelijk) berichten én bijlagen met ESMTPS. Gebruikt u Google Drive, Dropbox of Box.com? Terwijl uw bestanden worden geüpload worden deze versleuteld d.m.v. TLS.

Iederéén* valt onder deze definitie. Maar de mensen weten het gewoon niet.

* Okay, bijna iedereen.
18-03-2015, 10:25 door Anoniem
Door Anoniem: Dit klinkt wel heel erg intelligent maar is het dat ook? Stel dat ik 2 druppeltjes neem, 1 uit de Noordzee en 1 uit de Dode Zee, wat zegt dat dan over het zoutgehalte van de Stille Oceaan? Graag uw ongezouten mening hierop!
Dat betekent alleen dat er wat is aan te merken op het voorbeeld dat ik heb gekozen. Ik bedacht nadat ik het had geschreven dat na een fikse regenbui of bij de monding van een rivier het zoutgehalte ook anders zou zijn. Vervang het voorbeeld door het meten van het chloorgehalte in een goed omgeroerd zwembad, of zoiets, en het klopt weer. Of roer de hele zee in gedachten goed om. Het gaat me erom aanschouwelijk te maken dat de intuïtie dat een ogenschijnlijk idioot kleine steekproef geen bruikbare informatie kan geven niet klopt, en dat je niet bij een 10 keer zo grote bevolking een 10 keer zo grote steekproef nodig hebt.

Bij steekproeven is het belangrijk dat de ondervraagden willekeurig worden gekozen, dus geen zelfselectie van mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp, geen steekproef onder stadsbewoners terwijl het platteland misschien andere uitkomsten geeft, dat soort dingen. Dat heeft hetzelfde effect als het zwembad of de zee zo grondig omroeren dat de samenstelling homogeen is. Hoe nauwkeurig de uitkomst is hangt dan vervolgens af van de grootte van de druppels. De 475 deelnemers uit het artikel vormen een te kleine "druppel" om heel exacte uitspraken te kunnen doen, maar groot genoeg om, zoals ik stelde, ±40% van ±50% te kunnen onderscheiden. En daarmee is zo'n steekproef voor veel doelen al bruikbaar. Hoe groter de "druppel"/steekproef hoe nauwkeuriger het resultaat wordt. De grootte van het zwembad/de zee/de bevolking heeft aardig genoeg nauwelijks invloed op die nauwkeurigheid, als die zelf althans niet piepklein is.

Een groot bezwaar bij rapportages van dit soort statistieken, niet alleen in de pers maar ook in de rapporten zelf, is dat de nauwkeurigheid van het resultaat vaak niet wordt gemeld. Dan lijkt het alsof 54% niet eigenlijk ook 53% of 55% kan zijn, maar zo nauwkeurig is het resultaat vaak helemaal niet, en zonder vermelding van die onnauwkeurigheid is het resultaat domweg niet compleet. In wetenschappelijke publicaties zie je daarom dat dit heel consequent wél vermeld wordt.
18-03-2015, 11:29 door spatieman
dus amerika heeft maar 1000 echte inwoners...
18-03-2015, 23:23 door Anoniem
... De 475 deelnemers uit het artikel vormen een te kleine "druppel" om heel exacte uitspraken te kunnen doen, maar groot genoeg om, zoals ik stelde, ±40% van ±50% te kunnen onderscheiden. ...

Als eerste, hartelijk dank voor uw ongezouten antwoord!
Ten tweede, en nu maar hopen dat de 475 deelnemers eerst goed zijn omgeroerd, hahahaha! Linksom of rechtsom?
Toch blijf ik erbij, het enige wat dit onderzoek aan -werkelijk- bruikbare informatie heeft opgeleverd is dat 49% van de 475 ondervraagde Amerikanen monitoring van encryptiegebruikers prima vind!

...chloorgehalte in een goed omgeroerd zwembad, of zoiets, en het klopt weer.

Als een zwerende vinger! Of zoiets... Beetje Trial & Error nietwaar?

Anoniemand.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.