image

Windows 10 gaat biometrisch inloggen ondersteunen

woensdag 18 maart 2015, 11:32 door Redactie, 12 reacties

Gebruikers van Windows 10 kunnen straks via het laten scannen van hun vinger, iris of gezicht op zowel het besturingssysteem als apps en websites inloggen, waardoor een wachtwoord niet meer nodig is. Microsoft heeft namelijk biometrische authenticatie aan het besturingssysteem toegevoegd met de naam Windows Hello. "En Windows Hello is niet alleen gemakkelijker dan het typen van een wachtwoord, het is ook veiliger", zegt Microsofts Joe Belfiore.

Het biometrisch inloggen zal via verschillende nieuwe Wnidows 10-apparaten mogelijk zijn. In het geval het apparaat al over een vingerafdruklezer beschikt kan het in combinatie met Windows 10 worden gebruikt om het toestel te ontgrendelen. Voor gezichts- en irisdetectie vereist Windows Hello een combinatie van speciale hardware en software.

Passport

Een andere oplossing die Microsoft heeft aangekondigd en wachtwoorden moet vervangen heet Passport. Hiermee kunnen gebruikers op bijvoorbeeld websites of apps inloggen zonder dat er een wachtwoord is vereist. Windows 10 authenticeert in dit geval de gebruiker, zonder dat hierbij een wachtwoord wordt verstuurd. Daardoor kunnen cybercriminelen het wachtwoord ook niet op de server van de website of organisatie stelen.

Gebruikers moeten hiervoor zich eerst bij Passport authenticeren, wat via Windows Hello of het opgeven van een pincode kan. Zodra de gebruiker via Passport is geauthenticeerd heeft hij direct toegang tot allerlei websites en diensten. Belfiore merkt op dat zowel Windows Hello als Passport "opt-in" zijn, gebruikers moeten er dan ook zelf voor kiezen.

"We begrijpen hoe belangrijk het is om je biometrische gegevens tegen diefstal te beschermen, en daarom is je 'biometrische handtekening' veilig op je apparaat opgeslagen en wordt met niemand gedeeld", zo laat hij weten. Inmiddels zou Microsoft met verschillende fabrikanten samenwerken om apparaten te kunnen leveren die met Windows Hello werken. Daarnaast zullen alle OEM-systemen met de Intel RealSense 3D Camera het inloggen via gezicht en iris ondersteunen.

Reacties (12)
18-03-2015, 11:40 door Anoniem
Windows Hello?
Windows Bye-bye zul je bedoelen... Want die beschermingsmaatregelen zullen wel weer een wassen neus zijn.
Zwaai maar dag met je handje naar je biometrische gegevens!
18-03-2015, 11:53 door Anoniem
Dus ineens gratis voor iedereen te upgraden, Ik ruik toch een grote verzamelaar van gegevens.
Draai al paar jaar linux :)
18-03-2015, 12:00 door Vandy
NSA-backdoortje erin, en onze gringo-vrienden kunnen een mooie database met biometrische kenmerken van een grote groep mensen aanleggen.
18-03-2015, 12:31 door Anoniem
Stemmingmakerij hierboven, alsof OS-en anders dan Windows geen security flaws kennen. professionals weten wel beter!
Ik log trouwens in Windows 8 al biometrisch in.
18-03-2015, 13:07 door Anoniem
... professionals weten wel beter!

Precies, professionals weten inderdaad beter.....biometrische informatie opslaan in "The Cloud", niet doen dus !
18-03-2015, 13:12 door Anoniem
Dan zijn bovenstaande negatievelingen ook een tegenstander van iPhones en andere devices met biometrische scantechnieken?
18-03-2015, 14:20 door Anoniem
Door Anoniem: Dan zijn bovenstaande negatievelingen ook een tegenstander van iPhones en andere devices met biometrische scantechnieken?
Zolang ik het niet hoef te gebruiken heb ik er weinig problemen mee.
Als een device "standalone" is (geen verbindingsmogelijkheden) en ik er de volledige controle over heb ook niet.
18-03-2015, 16:43 door Anoniem
Het is al vaak genoeg bewezen dat biometrische gegevens geen goede vervanging zijn voor wachtwoorden. Biometrische gegevens zijn niet te veranderen. Eénmaal getapt, en de gegevens zijn een mensenleven lang te gebruiken. Dat is als een wachtwoord dat je nooit veranderd. Hartstikke onveilig dus. Om Bruce Schneier maar te citeren:
"Biometrics are unique identifiers, but they are not secrets."
En volgens mij was dat wel de bedoeling van een password; dat het 'secret' is. Absurd dat Microsoft dit implementeert.
18-03-2015, 19:08 door spatieman
sponsort by NSA
19-03-2015, 01:18 door Anoniem
"Biometrics are unique identifiers, but they are not secrets."
Privacy alert!
19-03-2015, 07:07 door Anoniem
Gelukkig ondersteun ik geen windows. Next.
19-03-2015, 08:11 door Anoniem
Door Anoniem: Het is al vaak genoeg bewezen dat biometrische gegevens geen goede vervanging zijn voor wachtwoorden. Biometrische gegevens zijn niet te veranderen. Eénmaal getapt, en de gegevens zijn een mensenleven lang te gebruiken. Dat is als een wachtwoord dat je nooit veranderd. Hartstikke onveilig dus. Om Bruce Schneier maar te citeren:
"Biometrics are unique identifiers, but they are not secrets."
En volgens mij was dat wel de bedoeling van een password; dat het 'secret' is. Absurd dat Microsoft dit implementeert.
Biometrics zijn een goed alternatief voor gebruikersnamen (identificatie) niet voor wachtwoorden (authenticatie).
In dat licht klopt de stelling van Schneier. Je naam en voornaam zijn ook een (pseudo-) unieke identifier, ze zijn alleen niet geheim
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.