image

Kaspersky hekelt "sensatieberichten" over KGB-banden

vrijdag 20 maart 2015, 12:50 door Redactie, 13 reacties

Eugene Kaspersky, oprichter van het gelijknamige Russische anti-virusbedrijf, heeft uitgehaald naar een journalist van persbureau Bloomberg vanwege een artikel over vermeende banden tussen de virusbestrijder en de Russische inlichtingendiensten. "Het is lang geleden dat ik een artikel heb gelezen dat vanaf de eerste regel zo onnauwkeurig voelde", aldus Kaspersky.

Het artikel van Bloomberg volgde op een artikel van Reuters, waarin wordt gesteld dat Kaspersky Lab allerlei Amerikaanse cyberspionageoperaties zou hebben onthuld, maar huiverig zou zijn om dit bij Russische cyberoperaties te doen. Volgens Kaspersky zoeken de journalisten naar samenzweringstheorieën waar het Kremlin een rol speelt. Het artikel van Bloomberg zou echter vol valse informatie, speculaties en oneerlijke conclusies staan, gebaseerd op verkeerde feiten.

"In hun honger naar sensatie hebben de journalisten zaken omgedraaid en een aantal duidelijke feiten genegeerd. Felicitaties aan de auteurs, ze hebben goed gescoord in slechte journalistiek." De Russische virusbestrijder wijst erop dat zijn anti-virusbedrijf wel degelijk spionageoperaties heeft onthuld die aan Russische cyberspionnen zijn toegeschreven. Verder zegt Kaspersky dat hij nooit voor de KGB heeft gewerkt.

"Ik heb wiskunde gestudeerd aan een school die door het ministerie van Atoomenergie, het ministerie van Defensie en de KBG werd gesponsord. Nadat ik afstudeerde heb ik bij Defensie een aantal jaren als software-ingenieur gewerkt", zo laat Kaspersky weten. Ook ontkent hij regelmatige saunabezoekjes met Russische inlichtingenfunctionarissen. Daarnaast noemt hij de samenwerking tussen Kaspersky Lab en allerlei opsporingsdiensten, waaronder Interpol en Europol.

Volgens Kaspersky is het lastig voor een bedrijf met Russische wortels om in Europa en de Verenigde Staten succesvol te worden. "Standaard worden we door niemand vertrouwd. Onze enige strategie is om 100% transparant en eerlijk te zijn. Het kostte jaren om uit te leggen wie we waren. Veel mensen probeerden om "vuile was" te vinden en faalden, omdat er niets te verbergen is."

Politiek

Naar aanleiding van het bericht door Reuters stuurde Kaspersky ook al een reactie naar verschillende media, waaronder Security.NL. Daarin laat hij weten geen politieke kant te kiezen. "Nu overheden en hun spionnen het internet als een slagveld behandelen, is het steeds belangrijker voor IT-beveiligingsbedrijven om zich niet met politiek te bemoeien. Er is geen andere manier om alle cyberdreigingen te onderzoeken en hier te beschermen. Als je een kant kiest breng je je effectiviteit in gevaar. Als je bepaalde malware negeert ben je deels blind en niet in staat om volledige bescherming te bieden."

Reacties (13)
20-03-2015, 13:03 door potshot
'ze hebben goed gescoord in slechte journalistiek'
heeft kaspersky eigenlijk wel door dat in rusland alleen putin wil bepalen wat 'goede journalistiek' is?
20-03-2015, 13:38 door Anoniem
Door potshot: 'ze hebben goed gescoord in slechte journalistiek'
heeft kaspersky eigenlijk wel door dat in rusland alleen putin wil bepalen wat 'goede journalistiek' is?
Volgens mij hebben artikelen van Bloomberg en Reuters niet zo gek veel met Poetin te maken.
20-03-2015, 13:49 door Anoniem
de amerikanen halen echt alles uit de kast.. is het niet op aandringen van een instantie, is het wel door dat belachelijke patriotisme wat meer grenst aan fanatisme wat je weer kunt toebedelen aan terroristen.
Ook hun mentaliteit van 'je bent of VOOR ons, of TEGEN ons" werkt daar niet bij.
Daar boven op nog een sausje van FUD en protectionisme en je krijgt een vieze smaak van alles wat aan die zuid-Canadezen opspuwen.

Dit is gewoon "ja, ik heb wel pietje in elkaar geslagen en daarna in stukjes gehakt en in zoutzuur opgelost, maar HIJ keek vreemd naar mij".

Alsof wat ze doen aan anderen gerechtvaardigd is.. En dan verbouwereerd zijn als mensen die in een land wonen waar mensen bang worden van blauwe lucht omdat dan drones kunnen vliegen verhaal gaan halen...
20-03-2015, 13:50 door Anoniem
het gaat er om dat journalisten een artikel schrijven vol met onwaarheden. Het valt mij op dat journalisten met name bij Rusland erg vaak iets beweren zonder dat ze grondig onderzoek doen en ja ik spreek de taal en kom er vaak genoeg om te weten waar ik over praat. Het simplisme lijkt te overheersen bij de berichtgeving als het gaat om Rusland.
20-03-2015, 14:25 door Anoniem
Als je al zo'n reactie krijgt ...

Waar rook is, is vuur.
20-03-2015, 15:38 door Anoniem
Eugene "internetpaspoort" Kaspersky en zijn bedrijf zijn zelf niet vies van sensatie. Wie de bal kaatst, etc.
20-03-2015, 15:43 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 20-03-2015, 15:43
[Verwijderd]
20-03-2015, 15:51 door eXpL0iT.be
There's no such thing as bad publicity.
20-03-2015, 16:08 door Anoniem
Door Forester:
Door Anoniem: Waar rook is, is vuur.
Een uitdrukking die ook vaak misbruikt kan worden.

Maar zelfs in die gevallen zie je vaak dat er toch iets van waar is.
20-03-2015, 17:40 door Anoniem
Behoort allemaal tot de propaganda-oorlog die de usa voert tegen Rusland. Die voeren ze op alle fronten, dus ook via de (omgekochte) pers. (msm)
Kaspersky hult een duidelijk standpunt: "Bemoei je niet met politiek". Daarin geef ik die man groot gelijk, politiek is een beerput, waarin je niet verzeild wil raken.
20-03-2015, 20:00 door Anoniem
Kaspersky, de traan, de krokodil en het oprechte verhaal

Standaard worden we door niemand vertrouwd. Onze enige strategie is om 100% transparant en eerlijk te zijn. Het kostte jaren om uit te leggen wie we waren.
Dat weten we inmiddels.
Bij de opening van een Kaspersky office in the Uk in de pers proberen te scoren over de rug van een individu in de hoop het vertrouwen te winnen van toekomstige engelse, westerse klanten.
Dat is gelukt met nieuwe klanten als Interpol en Europol.

De honger en sensatie die daarbij gepaard ging om dat te bereiken
World renowned cyber-security expert Eugene Kaspersky doesn't pull any punches when talking about his feeling towards whistleblower Edward Snowden – believing the former NSA employee is a "traitor" and "belongs in the ninth circle of hell."
http://www.ibtimes.co.uk/eugene-kaspersky-edward-snowden-traitor-belongs-ninth-circle-hell-1432759

Felicitaties aan Kaspersky, goed gescoord over de rug van een ander.
Kaspersky werkt heus niet voor de KGB.
Kaspersky werkt zoals velen voor iedereen die hem betaalt.
Alles voor de business, desnoods met wat extra publiciteit.
There's no such thing as bad publicity.
Ook al acteren we soms van wel.
22-03-2015, 14:57 door Anoniem
Door Anoniem: Behoort allemaal tot de propaganda-oorlog die de usa voert tegen Rusland. Die voeren ze op alle fronten, dus ook via de (omgekochte) pers. (msm)
Kaspersky hult een duidelijk standpunt: "Bemoei je niet met politiek". Daarin geef ik die man groot gelijk, politiek is een beerput, waarin je niet verzeild wil raken.

Zoek eens op kaspersky internet paspoort.
Deze man die alles wil identificeren is enkel nog het gezicht van dat bedrijf, maar ik vertrouw de zooi niet meer en heb het verwijderd van al mijn devices.
23-03-2015, 23:01 door Anoniem
KGB??? Als ze nou FSB hadden gezegd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.