image

Rijksoverheid gaat Microsoft weer voor XP-updates betalen

donderdag 26 maart 2015, 15:42 door Redactie, 26 reacties

De Rijksoverheid gaat het contract met Microsoft voor het leveren van Windows XP-updates verlengen, aangezien er nog 5.000 machines zijn die van het 13-jaar oude besturingssysteem gebruik maken. Dat laat de NOS vandaag weten. Sinds april vorig jaar wordt Windows XP niet meer door Microsoft ondersteund. Organisaties die nog niet naar een nieuwer besturingssysteem waren geüpgraded konden echter een onderhoudscontract afsluiten om alsnog beveiligingsupdates voor XP te blijven ontvangen.

Destijds betaalde de Rijksoverheid 3 miljoen euro voor de verlengde ondersteuning van zo'n 34.000 à 40.000 Windows XP-computers. Dat aantal is het afgelopen jaar geslonken, maar nog steeds zijn er 5.000 XP-computers in gebruik. De migratie zou voor deze computers veel lastiger zijn dan in eerste instantie werd aangenomen. "De systemen moeten wel blijven draaien, ze kunnen niet 'zomaar' worden gemigreerd", aldus een woordvoerder.

Het contract is nu afgelopen en er wordt met Microsoft dan ook over een nieuw contract onderhandeld. Vorige maand liet een anonieme bron tegenover Computerworld weten dat Microsoft de prijs van het onderhoudscontract van 200 dollar naar 400 dollar zou gaan verdubbelen. Of Microsoft dit ook daadwerkelijk heeft gedaan is onbekend.

Reacties (26)
26-03-2015, 15:44 door Anoniem
Kwam vanmorgen op de basisschool en daar zag ik dat ze in de klas ook XP gebruiken en mijn kleine moet inloggen met zijn echte naam. Heb het maar even aangekaart, maar het is net alsof je turks praat tegen ze haha.
26-03-2015, 15:55 door Anoniem
Wat is erop tegen indien leerlingen inloggen met hun echte naam ? Dat ze beter geen WinXP meer kunnen gebruiken klopt natuurlijk geheel.
26-03-2015, 15:57 door Anoniem
Absurd dat dit met belastinggeld wordt betaald!

Het interesseert de verantwoordelijke ambtenaren helemaal niets, het is toch niet hun geld. En wanneer ze geld tekort komen, verhogen ze de belastingen.... Laat ze deze kosten maar verrekenen met de salarissen van de betrokken ambtenaren, eens kijken hoelang het dan nog duurt voordat de migratie naar een nieuwere versie is afgerond. Ontslag op staande voet vanwege wanprestaties is ook op zijn plaats. XP is 2001 op de markt gekomen en je wist vanaf het begin dat dit niet voor eeuwig zou worden onderhouden. Uiteindelijk is support pas in 2014 gestopt, je heb dus meer dan een decennium de tijd gehad om te migreren naar een nieuwere versie.

Schandalig dat belastinggeld zo gemakkelijk wordt verbrand!
26-03-2015, 15:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Heb het maar even aangekaart, maar het is net alsof je turks praat tegen ze haha.

Tja, witte scholen, dat krijg je ervan!
Geen taalassistentie, op een gemengde school was dat geen enkel probleem geweest.
26-03-2015, 16:00 door Flashback956
Bij de tandarts gebruiken ze ook nog gewoon Windows XP. Waarschijnlijk omdat de tandarts software niet compatibel.
26-03-2015, 16:15 door Anoniem
Windows xp is bestempeld als onveilig. En als je bankrekening geplunderd zou worden betaald de bank helemaal niks. Maar de overheid kan gewoon windows xp blijven gebruiken? Terwijl het steeds maar duurder wordt schijnbaar.
26-03-2015, 16:24 door Anoniem
Miljoenen betalen voor het dichten van de grootste gaten in de gatenkaas...
Sowieso vind ik dat de overheid moet investeren in opensource (kennis) en nooit zomaar voor de kortetermijnoplossing (closedsource) zou mogen gaan.
26-03-2015, 16:30 door Anoniem
Nou ja zeg, het is de overheid die erop aandringt om zo veilig mogelijk op internet te handelen, en dan gaat dezelfde overheid miljoenen betalen voor een hopeloos verouderd computersysteem te updaten,
en deze overheid is zo goed in om miljarden over de balk te gooien, NU SNAP IK OOK WAAROM ZE DAAR ZO GOED IN ZIJN !!!!!!!
26-03-2015, 16:59 door Anoniem
Dat xp nog gebruikt wordt is niets mis mee. Ik heb nog een W98 pc in mijn lan hangen om een letterwiel printer te kunnen gebruiken. Als de pc maar niet aan de buitenwereld zit gekoppeld (en dus ook niet aan een mailserver) is er niets aan de hand.
Wat wel vreemd is dat de overheid graag updates wil ontvangen. Dat is alleen nodig als die oude systemen nog met de buitenwereld communiceren. Nou dat lijkt mij voor een wat lager bedrag wel op een andere manier op te lossen.
26-03-2015, 17:01 door Anoniem
@Vandaag, 15:55 door Anoniem

Misschien omdat ze de handel en wandel praktijken van leerlingen in kaart brengen op basisscholen? Dan is het niet fijn als er dan ook nog de naam van je kind er aan hangt, of vindt jij dat wel een prettige gedachte?
26-03-2015, 18:03 door Anoniem
Ik denk dat de overheid op Windows10 zit te wachten of. Zouden ze nog niet weten dat Windows10 in de maak is!?
26-03-2015, 18:38 door Anoniem
Zouden ze er trots op zijn om zoveel geld te verkwisten? Een bedrag waar mee heel wat bejaarden uit hun 24 uurs luier geholpen waren. Ook de ambtenaren konden er later wel eens in terecht komen, zon 24 uurs luier...
26-03-2015, 21:15 door Anoniem
Door Anoniem: Dat xp nog gebruikt wordt is niets mis mee. Ik heb nog een W98 pc in mijn lan hangen om een letterwiel printer te kunnen gebruiken. Als de pc maar niet aan de buitenwereld zit gekoppeld (en dus ook niet aan een mailserver) is er niets aan de hand.
Wat wel vreemd is dat de overheid graag updates wil ontvangen. Dat is alleen nodig als die oude systemen nog met de buitenwereld communiceren. Nou dat lijkt mij voor een wat lager bedrag wel op een andere manier op te lossen.

Nou nee. Ook als zo'n pc alleen gekoppeld is aan de "binnenwereld" (LAN) kun je serieuze problemen krijgen. Zeker in grotere netwerken. En helemaal als die ook nog aan buitenlocaties gekoppeld zijn via VPN. Waarbij alles open staat.

Want vaak worden die niet centraal volwaardig beheerd. Als men al weet waar wat staat.
En/of heeft men die pc's "dichtgetimmerd". Zodat de beheerders er amper bij kunnen, maar een virus via een exploit zo naar binnen wandelt en bezit neemt van die pc.

Heb je eenmaal een besmette ("dichtgetimmerde" en/of niet centraal beheerde) pc die andere pc's gaat aanvallen, dan gaat je binnenwereld het erg lastig krijgen.

Zie die maar eens op te sporen en onder controle te krijgen.

Daarnaast is er een noodzaak om die (Industrial?) pc's te laten draaien. Vaak omdat er een applicatie op actief is (al of niet gekoppeld aan, of onderdeel van, een heel duur apparaat) die nog steeds niet zomaar te migreren valt naar een moderner systeem, maar ook nog de nodige eisen stelt aan wat wel of niet ernaast geinstalleerd mag worden (zoals beheersoftware, antivirus, enzovoorts; want dan vervalt support, of werkt het niet).
26-03-2015, 21:43 door Anoniem
Tja, bij Ikea gebruiken ze voor de interne systemen ook windows XP zoekopdrachten daarmee werken niet zo goed, maar men schijnt dat te accepteren.
Echter hoezo is Windows XP oud, ik was bij de bekende winkelkeren Ulla Popken,, de kassa systemen werken daar nog met Windows 2000, zag dit in de winkel in Assen. Over dom gesproken...

Maar ik vraag me af waarom de overheid dez updates koopt. De meeste overheidsdiensten werken met WSUS voor hun updates, de updates doe men koopt moeten dan wel verspreid worden naar hun WSUS systeem, ik betwijfel of die updates daar in worden gezet. In dat laatste geval is het gewoon geld weggooien.
26-03-2015, 22:20 door Anoniem
Een KVM server, of XEN, of desnoods een VMWARE server inrichten, alles wat geen peripherals heeft daarnaartoe verhuizen en de rest is dus zodanig ingekocht dat het niet toekomstvast was als het zo hard op XP leunt en nog steeds nodig is.

Daarom, soft en hardware welke alleen Windows compatible is, verboten machen.
27-03-2015, 00:35 door Anoniem
Het is gemakzucht is allemaal teveel werk om alles op opensource bv linux te laten draaien, waarschijnlijk zijn de netadmins / beheerders en niet zo goed mee bekend..
Heb genoeg grote bedrijven zien overstappen naar linux en dat ging helemaal soepel met wat cursussen voor het personeel.
En dan hoef je ook niet elke keer nieuwe licenties te kopen want dan draai je gewoon een rolling release.
Dat is pas gemakkelijk hoef je de komende jaren niet veel meer te doen maar dat hebben ze waarschijnlijk niet begrepen.
Microsoft maar cashen elke keer als een OS wordt afgestreept, iedereen meteen nieuwe licenties kopen.
27-03-2015, 09:59 door Anoniem
Door Anoniem: Het is gemakzucht is allemaal teveel werk om alles op opensource bv linux te laten draaien, waarschijnlijk zijn de netadmins / beheerders en niet zo goed mee bekend..
Heb genoeg grote bedrijven zien overstappen naar linux en dat ging helemaal soepel met wat cursussen voor het personeel.
En dan hoef je ook niet elke keer nieuwe licenties te kopen want dan draai je gewoon een rolling release.
Dat is pas gemakkelijk hoef je de komende jaren niet veel meer te doen maar dat hebben ze waarschijnlijk niet begrepen.
Microsoft maar cashen elke keer als een OS wordt afgestreept, iedereen meteen nieuwe licenties kopen.

Denk ook dat jij niet helemaal begrepen heb als je alleen maar naar de kosten van licenties gaat kijken...
Veel grote bedrijven zien overstappen, waarschijnlijk niet volledig, de enige grote die ik ken is Gemeente Munchen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/LiMux
Maar ook daar is het niet zonder problemen gegaan en totaal 10 jaar over gedaan...
27-03-2015, 11:26 door Rolfieo
Door Anoniem: Een KVM server, of XEN, of desnoods een VMWARE server inrichten, alles wat geen peripherals heeft daarnaartoe verhuizen en de rest is dus zodanig ingekocht dat het niet toekomstvast was als het zo hard op XP leunt en nog steeds nodig is.
[/q]
Vooral een nieuwe complexe oplossing gaan bouwen die onderhouden moet worden. Even alle afhankelijkheden van bv fysieke apparaten lost gelaten.
[q]
Daarom, soft en hardware welke alleen Windows compatible is, verboten machen.

Ahaaa. De oplossing voor alles. Alle software die ik nog heb voor mijn bedrijf goet te laten runnen, ga ik vervangen voor software waar ik eigenlijk niets of net niets mee kan.
Tja dat is inderdaad de oplossing...... Om mijn bedrijf failliet te laten gaan. Als dit soort advies bij ons gegeven worden, wordt je meteen de deur gewezen.


Door Anoniem: Het is gemakzucht is allemaal teveel werk om alles op opensource bv linux te laten draaien, waarschijnlijk zijn de netadmins / beheerders en niet zo goed mee bekend..
Heb genoeg grote bedrijven zien overstappen naar linux en dat ging helemaal soepel met wat cursussen voor het personeel.
En dan hoef je ook niet elke keer nieuwe licenties te kopen want dan draai je gewoon een rolling release.
Dat is pas gemakkelijk hoef je de komende jaren niet veel meer te doen maar dat hebben ze waarschijnlijk niet begrepen.
Microsoft maar cashen elke keer als een OS wordt afgestreept, iedereen meteen nieuwe licenties kopen.

Ahaaa ook weer een beter weten, die wel even weet hoe je een Enterprise omgeving even moet omzetten naar een compleet ander besturing systeem.

Je weet ook alles van TCO heb ik al door........

En linux hoef je gelukkig ook nooit te upgraden.... En Linux OS (LTS) gaat maar 5 jaar mee. Dus je zal nog vaker moeten upgraden dan bij Windows.

Crashes in Windows.... Das ook lang geleden dat ik dit gehad heb.

maw, een beetje het klaverblad gevoel krijg ik bij jouw advies.
27-03-2015, 13:26 door Anoniem
Best eng eigenlijk dat de overheids ICT zo afhankelijk is van een enkel, buitenlands, bedrijf.
Microsoft heeft te veel macht.
27-03-2015, 18:26 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem: maar het is net alsof je turks praat tegen ze haha.

Is de juf dan geen Turkse. (Sick joke).
27-03-2015, 21:25 door Anoniem
Verschillende productmanagers van overheidsinstanties hadden de End of Extended Support van XP helemaal niet op hun radar staan als critical; ondanks dat de verantwoordelijke accountmanagers van Microsoft (even zonder titel) hen er wel degelijk op tijd hadden op gewezen. Het zou bovendien standaard deel moeten uitmaken van je Product of Software Lifecycle Management.
Toen die betreffende overheidsinstanties eindelijk door hadden dat ze het juiste overgangspunt hadden verslapen of bewust hadden genegeerd (!), werden ze zeer arrogant tegen Microsoft (in de trant van: "but we are de duts guverment"). Zelfs toen duidelijk werd dat Special Support, denk aan speciaal beheer :) , serieus geld ging kosten, bleven ze star.
Het resultaat is bekend. Met belastinggeld wordt nu weer eens betaald voor de fouten van enkele ambtenaren, ondersteund door geld-graaiende consultants, terwijl het totaal onnodig was.
.... Dit verhaal is niet alleen iets van Microsoft, ook andere softwareleveranciers worden op dit moment serieus betaald voor de extra lange lifeline...

De vraag is enkel, wanneer wordt er hier nu eens iemand voor dit debacle afgestraft?
27-03-2015, 22:09 door Anoniem
bij ons gebruiken ze nog windows 98 voor het bedrijfs netwerk
28-03-2015, 00:01 door Anoniem
Door Anoniem:
De vraag is enkel, wanneer wordt er hier nu eens iemand voor dit debacle afgestraft?

Dagelijks worden er mensen de WW, ZZP en/of Bijstand ingegooid. Maar kennelijk iets minder als voorheen.

Of bedoelt u dat niet?
28-03-2015, 13:26 door Anoniem
Door Anoniem: Verschillende productmanagers van overheidsinstanties hadden de End of Extended Support van XP helemaal niet op hun radar staan als critical; ondanks dat de verantwoordelijke accountmanagers van Microsoft (even zonder titel) hen er wel degelijk op tijd hadden op gewezen. Het zou bovendien standaard deel moeten uitmaken van je Product of Software Lifecycle Management.
Toen die betreffende overheidsinstanties eindelijk door hadden dat ze het juiste overgangspunt hadden verslapen of bewust hadden genegeerd (!), werden ze zeer arrogant tegen Microsoft (in de trant van: "but we are de duts guverment"). Zelfs toen duidelijk werd dat Special Support, denk aan speciaal beheer :) , serieus geld ging kosten, bleven ze star.
Het resultaat is bekend. Met belastinggeld wordt nu weer eens betaald voor de fouten van enkele ambtenaren, ondersteund door geld-graaiende consultants, terwijl het totaal onnodig was.
.... Dit verhaal is niet alleen iets van Microsoft, ook andere softwareleveranciers worden op dit moment serieus betaald voor de extra lange lifeline...

De vraag is enkel, wanneer wordt er hier nu eens iemand voor dit debacle afgestraft?

Leuk verhaal.
Heb je misschien ook een link ?
30-03-2015, 10:04 door Anoniem
Door Anoniem: Kwam vanmorgen op de basisschool en daar zag ik dat ze in de klas ook XP gebruiken en mijn kleine moet inloggen met zijn echte naam. Heb het maar even aangekaart, maar het is net alsof je turks praat tegen ze haha.

Enkel een probleem melden aan iemand die geen IT'er is, is ook als Turks praten tegen een Afrikaan!

Je kan in zulke gevallen beter vragen of je mogelijk een informatie avond kan houden en kan spreken over zaken als een AD met usernames.
30-03-2015, 14:09 door Anoniem
Ik gebruik met veel plezier mijn PC op WindowsXP. Heeft nog nooit één update gehad! Wel even bij vermelden dat deze PC een stand alone computer is. Mag niet aan internet!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.