image

Plasterk: Airbnb valt onder Ierse privacywetgeving

vrijdag 27 maart 2015, 10:23 door Redactie, 11 reacties

Onlangs ontstond er ophef omdat Airbnb, de populaire online marktplaats voor woningverhuur, gebruikers verplicht om een kopie van hun identiteitsbewijs te uploaden. Daarbij is het niet mogelijk om belangrijke gegevens op het identiteitsbewijs onherkenbaar te maken, omdat de website dit niet accepteert.

De overheid adviseert juist als ergens een kopie van een identiteitsbewijs moet worden afgestaan, burgers het burgerservicenummer (BSN) doorstrepen en een watermerk over de kopie heenzetten met daarin het doel en de datum van de kopie. Hiervoor werd juist een speciale app ontwikkeld, de KopieID-app. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken liet dan ook contact opnemen met het hoofdkantoor van Airbnb in Californië en het Europese kantoor in Dublin.

"Anders dan de Nederlandstalige website doet vermoeden, heeft Airbnb geen Nederlandse vestiging. In de algemene voorwaarden van Airbnb staat dat wie buiten de USA resideert een contract afsluit met Airbnb Ierland. Nederlanders doen dus zaken met de vestiging in Dublin. De voorwaarden van Airbnb worden uitgelegd in overeenstemming met de Ierse wet", zo laat hij in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Volgens Plasterk zegt Airbnb zich aan het Ierse privacyrecht te houden, die een implementatie van de Europese privacyrichtlijn is, net als de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) in Nederland. In het privacybeleid zegt de website deze richtlijn te respecteren, maar is er als zodanig geen beperking opgenomen met betrekking tot kopieën van paspoorten en andere identiteitsbewijzen.

De minister stelt dat de zaak van Airbnb, een internationaal opererend bedrijf, ook de andere lidstaten van de EU raakt. De aanpak van uitwisseling van gegevens met derde landen vraagt volgens Plasterk dan ook om Europese samenwerking, die onder andere zou worden verbeterd met de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming in de EU.

Reacties (11)
27-03-2015, 10:37 door Anoniem
Heel eenvoudige oplossing, geen gebruik maken van dit soort sites. Gaan ze vanzelf dicht.
27-03-2015, 13:09 door Te4sheeh
Degene die bedacht heeft om de BSN op de paspoort te zetten is gewoon een idioot. Nergens voor nodig...
27-03-2015, 13:19 door Anoniem
We kunnen Neelie Smit-Kroes bedanken voor dit staaltje burgervriendelijkheid: Je kan en mag als bedrijf kiezen welk Europees land hun privacywetten op jou van toepassing zijn. En dat geldt dan voor de hele EU.

Leuk toch, dat je als bedrijf gewoon mag kiezen welke wetten je onder wil vallen? Zo wil ik dat ook wel, maarja, ik ben maar een stomme burger, geen (Amerikaans, ook nog) bedrijf.
27-03-2015, 13:38 door Anoniem
Gelukkig staat op het nieuwe model identiteitskaart het BSN op de achterkant...
27-03-2015, 13:55 door Anoniem
Door Anoniem: Heel eenvoudige oplossing, geen gebruik maken van dit soort sites. Gaan ze vanzelf dicht.
Nederland: 17 miljoen burgers
Rest van de wereld: 7 miljard burgers (en die 17 miljoen van Nederland verdwijnen wel in de afronding)

Probeer eens uit te leggen waarom een site dicht zou gaan wanneer die 17 miljoen inwoners van Nederland geen gebruik willen maken van deze site. Nederland speelt geen enkele rol op wereldniveau, is niet meer dan een vlek op de kaart.
27-03-2015, 14:03 door Anoniem
Door Te4sheeh: Degene die bedacht heeft om de BSN op de paspoort te zetten is gewoon een idioot. Nergens voor nodig...
Dat vind ik helemaal niet zo idioot. Laat dit even op je inwerken:
• Een paspoort of identiteitskaart zit vol met technische hoogstandjes die vervalsen moeilijk maken. Als je zo'n identiteitsbewijs zelf inspecteert kan je er behoorlijk zeker van zijn dat de houder is wie hij zegt te zijn.
• Een scan van een paspoort of identiteitskaart is voor iedereen die handig is met Photoshop of Gimp makkelijk te manipuleren. Als je een scan of kopie (print van een scan) inspecteert kan je helemaal niet zeker zijn dat degene die dat aanlevert is wie hij zegt te zijn.
• Een BSN is een getal van 9 cijfers dat door iedereen die een potlood vast kan houden te kopiëren is. Als je een overgeschreven of overgetypt BSN inspecteert weet je domweg helemaal niks.

En wat doen we massaal in deze samenleving: met uiterst makkelijk te vervalsen gegevens omgaan alsof ze net zo sterk zijn als die goed beveiligde identiteitskaarten. Hebben we massaal ons verstand verloren of zo? Het zou niet uit moeten maken of iemand een kopie heeft, omdat niemand zo stom zou moeten zijn om die voor echt te verslijten. Maar zo stom zijn we kennelijk massaal wel, en dát is het echte probleem.
27-03-2015, 14:14 door Anoniem
Welke wet het bedrijf onder valt maakt niet zo veel uit. Een nederlander valt onder nederlandsche wet, en voor hem is het wettelijk verboden om zijn bsn af te staan aan een niet-overheids instantie. Airbnb is dan legaal bezig, ieder die zijn paspoort met bsn upload niet.
27-03-2015, 16:18 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 27-03-2015, 16:19
[Verwijderd]
27-03-2015, 16:26 door Anoniem
Door Anoniem: Welke wet het bedrijf onder valt maakt niet zo veel uit. Een nederlander valt onder nederlandsche wet, en voor hem is het wettelijk verboden om zijn bsn af te staan aan een niet-overheids instantie. Airbnb is dan legaal bezig, ieder die zijn paspoort met bsn upload niet.
Door Anak Krakatau: wou ik net zeggen. ik leef in nederland en niet in ierland.
Dat dachten jullie maar. Dit is Eurocratische vriendelijkheid naar bedrijven* die dit toestaat. Als airbnb zegt "wij kiezen de Ierse privacywetten", dan zegt de EU "okee, dat geldt nu voor alle landen in de EU", en dat is dan ook zo. Lokale privacywetjes zijn daarmee handig buitenspel gezet.

Dan kun je wel roepen "maar ik ben Nederlander hoor!" maar daar heeft de EU geen boodschap meer aan. Het is de Ierse privacywetgeving voor alles wat wie dan ook waar dan ook in Europa met airbnb doet. Ja, dat is een complete en moedwillige uitholling van privacywetten, speciaal met oog op grote internationals die hier zaken willen doen. Is al een tijdje zo. Wen er maar aan.

* Zoals hier: een Amerikaans bedrijf dat onder de PATRIOT act valt.
30-03-2015, 13:02 door WhizzMan
De paspoortcontrole van AirBnB is sowieso een lachertje. Ik heb er wat mee getest en je kan op allerlei manieren documenten uploaden die aantoonbaar en zelfs makkelijk zichtbaar vals zijn die toch worden geaccepteerd. Ze maken het *wel* moeilijk om een legitiem document te watermerken en tegen kopieren te beschermen, maar *niet* om valse IDs te uploaden. Dit is een schoolvoorbeeld van contraproductief beveiligingsbeleid.
30-03-2015, 15:26 door Anoniem
Typisch nederlands, je druk maken om niets! Een lachertje....daarom heb ik nederland 9 jaar geleden verlaten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.