image

Amerikaanse ex-agenten aangeklaagd wegens diefstal bitcoins

dinsdag 31 maart 2015, 11:35 door Redactie, 0 reacties

Twee voormalige Amerikaanse agenten zijn aangeklaagd wegens de diefstal van bitcoins die tijdens het onderzoek naar de online drugsmarktplaats Silk Road werden gebruikt en in beslag genomen. Het gaat om een agent van de Drug Enforcement Administration (DEA) en een agent van de Secret Service.

De twee agenten waren onderdeel van de Baltimore Silk Road Task Force, die de illegale activiteiten van de Silk Road onderzocht. Via de Silk Road werden allerlei soorten drugs verhandeld. De beheerder van de marktplaats werd eind 2013 opgepakt en begin dit jaar veroordeeld. De DEA-agent opereerde als undercoveragent en legde contact met de beheerder van de drugsmarktplaats. De agent zou echter zonder toestemming verschillende online identiteiten hebben gebruikt die zich met criminele activiteiten bezighielden, waaronder het stelen van bitcoins van de Amerikaanse overheid en de verdachten die hij moest onderzoeken.

Zo vroeg hij als onderdeel van het onderzoek om bitcoins en kreeg die ook van de overheid. Hij gaf echter niet aan dat hij de digitale valuta had ontvangen en maakte het geld over naar zijn eigen privéaccount. Ook zou hij informatie over het overheidsonderzoek naar de Silk Road aan de beheerder van de marktplaats hebben doorgespeeld. Verder zou de agent terwijl hij nog voor de DEA actief was bij een bitcoinbeurs hebben gewerkt.

Daar dwong hij het bedrijf om het account van een klant te bevriezen en het geld van deze klant naar zijn eigen rekening over te maken. Volgens de FBI zou de man verder nog een ongeautoriseerde dagvaarding van het ministerie van Justitie naar een online betaaldienst hebben verstuurd, waarin werd gesteld om zijn privéaccount weer vrij te geven.

De agent van de Secret Service zou voor meer dan 800.000 dollar aan bitcoins, waar hij tijdens het onderzoek naar de Silk Road de controle over kreeg, naar zijn eigen rekening bij de inmiddels failliete Japanse bitcoinbeurs Mt. Gox hebben overgemaakt. Vervolgens maakte hij het geld over naar zijn persoonlijke investeringsrekening in de Verenigde Staten. Een aantal dagen later wilde hij voor een bedrag 2,1 miljoen dollar op rekeningen van Mt. Gox beslagen laten leggen. De DEA-agent werd op 27 maart aangehouden, terwijl de agent van de Secret Service zichzelf gisteren aangaf.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.