image

Onsluitbare pop-up probleem voor iPadgebruikers

dinsdag 31 maart 2015, 14:15 door Redactie, 8 reacties

Internetgebruikers worden de laatste maanden met hardnekkige pop-ups geconfronteerd die voor zogenaamde problemen waarschuwen en zeer lastig zijn te sluiten. In het geval de pop-ups op iPads verschijnen hebben gebruikers geen andere keuze dan de tablet uit te schakelen, opnieuw te starten en de geschiedenis en instellingen te wissen. Dat laat Gary Warner van Malcovery weten.

De pop-ups worden via verschillende websites verspreid. Zo is er een versie die op een melding van Norton lijkt en vervolgens een pop-up toont dat er een bepaald telefoonnummer van een helpdesk moet worden gebeld. Elke keer dat de pop-up verschijnt wordt het geluid van een telefoon afgespeeld. De scammers achter de pop-up gebruiken allerlei trucs om te voorkomen dat gebruikers die kunnen sluiten. Zo is bijvoorbeeld de rechtermuisknop uitgeschakeld en plaatst de pop-up zich steeds in het midden van het scherm.

Warner ontdekte onlangs ook een variant op de iPad. "Doordat een muis en keyboard op de iPad ontbreken, is deze versie van de browserpop-up zeer vervelend." De pop-up zorgde ervoor dat de onderzoeker Safari niet kon sluiten. Uiteindelijk moest hij zijn iPad uitschakelen en vervolgens zijn instellingen en geschiedenis wissen. Standaard laadt Safari namelijk de laatst geopende website, wat in dit geval de pop-up is. Op het forum van Apple zijn ook allerlei berichten van gebruikers te vinden die over het probleem klagen.

De pop-ups zijn zowel op Windows- als Applegebruikers gericht en proberen mensen een telefoonnummer te laten bellen. Deze helpdesk vertelt mensen dat de computer vol malware of andere problemen zit. Voor het oplossen van deze "problemen" moet de gebruiker honderden dollars betalen. "Iedereen die deze pop-ups te zien krijgt waarin wordt geadviseerd om een supporttelefoonnummer te bellen heeft met een oplichter te maken en moet de sessie meteen sluiten", aldus Warner.

Reacties (8)
31-03-2015, 15:11 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-03-2015, 15:25 door Anoniem
Zou als je Chrome gebruikt geen probleem moeten zijn. Bij de 2de popup krijg je ook een mogelijkheid om het daarbij te laten :P

Maar goed, het is natuurlijk niet mogelijk op een apparaat van genoemde fabrikant om een andere browser als standaard in te stellen..
31-03-2015, 15:54 door Anoniem
iPadhints en tips om mee te nemen en te onderzoeken

- Automatisch de cache van Safari wissen bij afsluiten lukt niet, wat wel kan is standaard kiezen voor de optie “Private Browsing”.

- Mogelijk zit de cache legen na afsluiten optie wel in de Firefox versie voor de ipad?

- Extraatje,
het lijkt erop dat Apple de blokkade op de support community pages voor Torbrowser gebruikers heeft opgeheven.
Daarmee zou je zelfs kunnen overwegen de "Onion Browser - By Mike Tigas" erbij te gaan gebruiken. Niet van Torproject zelf en ook niet gratis (0,99).

Hoewel deze browser niet helemaal kan concurreren met de anonimiteits voordelen van de originele Torbrowser helpt het wel een stuk.
Onder andere met het wissen van je historie: laat je dat nou net nodig hebben met de pop up malware.

Zie : https://mike.tig.as/onionbrowser/#features
De nadelen worden ook op die pages genoemd.
https://mike.tig.as/onionbrowser/

- Apple en malware?
Gelukkig valt het mee.
Probeer in ieder geval geen Java, nooit en never, op je ipad te installeren ;(
Dat is immers vragen om moeilijkheden.
Net zoals de boel jailbreaken overigens.

Benieuwd of Apple dit pop-up probleem gaat oppikken en met wat voor oplossing ze gaan komen.
31-03-2015, 15:59 door Anoniem
geen probleem hier wij gebruiken dan ook Mercury browser en geen safari of google browsers.
31-03-2015, 16:42 door Anoniem
Het kan aan mij liggen, maar als je niet op verkeerde pagina's komt krijg je die popup ook niet voor je kiezen, althans ik denk dat velen dit nog niet hebben meegemaakt.
31-03-2015, 17:39 door Anoniem
Door Anoniem: Het kan aan mij liggen, maar als je niet op verkeerde pagina's komt krijg je die popup ook niet voor je kiezen, althans ik denk dat velen dit nog niet hebben meegemaakt.

Wanneer is een pagina verkeerd? Ik dacht dat juist die pop-ups verkeerd waren.
31-03-2015, 19:52 door Anoniem
Door Anoniem: geen probleem hier wij gebruiken dan ook Mercury browser en geen safari of google browsers.

Lees dit stukje informatie eens.
Je weet wel dat stukje waar je normaal ongelezen mee akoord gaat (?)

http://www.ilegendsoft.com/privacy.html

Privacy policy?!
Zegt iemand hier werkelijk serieus "Ja geen probleem ga vooral helemaal je gang" tegen?
BigBrotherPartypolicy is misschien een betere omschrijving.


(of is dit soms een gevalletje pro Mercury astroturfing via een grammaticale hinkstapsprong van google-translate?
"geen probleem hier wij gebruiken dan ook Mercury browser en geen safari of google browsers. ")
02-04-2015, 12:06 door moontje
Ik heb er tot nu toe nog geen probleem mee gehad. Wat ik echter altijd doe op de iPad Air 2 als ik er even geen gebruik meer van maak is: Instellingen --> Safari --> Wis alle geschiedenis. (Voor wat het waard is.)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.