image

Duizenden Belgen opgelicht via online veilingsites

donderdag 2 april 2015, 11:53 door Redactie, 0 reacties

Vorig jaar zijn duizenden Belgen opgelicht via veilingsites, waarbij een aantal ook slachtoffer van identiteitsdiefstal werd. Zo kreeg de website 2dehands.be 4.000 klachten over producten die niet werden geleverd of in slechte staat verkeerden. Een 31-jarige Belgische laat tegenover het Nieuwsblad weten hoe ze een iPad via de veilingsite had gekocht die niet werd geleverd.

Toen ze met de verkoper contact opnam vroeg hij om een kopie van haar identiteitskaart, omdat de koerier dit zou vragen. De vrouw stuurde de kopie op, maar de iPad werd niet geleverd. Een aantal weken later werd ze benaderd door een derde persoon, die ook iets had gekocht dat niet werd geleverd. De oplichter had uit haar naam een computer aan een nieuw slachtoffer verkocht en daarbij de identiteitskaart van de vrouw getoond.

Volgens de Belgische federale politie wordt identiteitsfraude op veilingsites steeds populairder. "Het is ook veel makkelijker geworden om een identiteit te stelen", zegt specialist internetfraude Olivier Bogaert. "Je kijkt wat rond op sociale media en dan is het niet moeilijk om een geloofwaardig verhaal op te bouwen rond een naam die je hebt gevonden. Je zoekt op 1207 en je hebt er meteen het adres en het telefoonnummer bij."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.