image

Onderzoekers: Hiv verspreidt zich net als malware

vrijdag 3 april 2015, 13:43 door Redactie, 4 reacties

Hiv verspreidt zich op een soortgelijke manier als malware doet wat kan helpen bij de bestrijding ervan, zo stellen onderzoekers en beveiligingsspecialisten van de University College London aan de hand van een nieuw model. Hiv gebruikt twee methodes om zich door het lichaam te verspreiden, namelijk de bloedbaan en direct tussen cellen. Netwerkbeveiligingsexperts zagen hierin overeenkomsten met computerwormen die zich via zowel het internet als lokale netwerken verspreiden en zoveel mogelijk computers proberen te infecteren.

De Hiv-onderzoekers en de beveiligingsspecialisten werkten samen aan een nieuw model dat deze "hybride verspreiding" toont en de voortgang van Hiv naar AIDS kan voorspellen. Het model laat zien dat het behandelen in een vroeg stadium zeer belangrijk is. De netwerkbeveiligers zagen bij de ontwikkeling van het model vooral overeenkomsten tussen Hiv en de Confickerworm, die eind 2008 werd ontdekt en zich via een lek in de Microsoft Server-service, gedeelde netwerkmappen en Autorun verspreidde. De worm wist wereldwijd miljoenen computers te infecteren. Volgens de Conficker Working Group waren de afgelopen maanden nog bijna 900.000 computers met Conficker besmet.

"Hiv en Conficker hebben veel gemeen", zegt onderzoeker Changwang Zhang. "Ze gebruiken beide hybride verspreidingsmechanismen, zijn hardnekkig en zeer lastig te verwijderen. Ons model laat ons deze belangrijke eigenschappen verklaren en het infectieproces voorspellen." Onderzoeker Shi Zhou merkt op dat de IT-beveiligingsgemeenschap een grote operatie startte om Conficker te elimineren, maar hier niet in slaagde. "Hiv-onderzoekers hebben met een soortgelijk probleem te maken. We hopen dat deze nieuwe kennis over hybride-epidemieën ons helpt bij het bestrijden van Conficker en Hiv."

Reacties (4)
04-04-2015, 10:37 door Anoniem
Grappig....en de grootste kans om het op te lopen heeft ook met elkaar te maken ;)
04-04-2015, 11:14 door Anoniem
Wow! Nog een naar gevolg van die nare malware ontwikkelaars. Ziektes modelleren zich naar malware om NOG dodelijker te zijn!
04-04-2015, 12:50 door Anoniem
Fraai, dit soort kruisbestuiving tussen zeer verschillende disciplines. Dat kan tot fundamentele inzichten leiden die zonder die samenwerking niet waren bereikt. Mooi dat men de overeenkomsten herkend heeft, dat vergt een vermogen om essentiële patronen los van een tastbare context van computernetwerken, besturingssystemen, bloedbanen en lichaamscellen te kunnen zien, het vergt abstractievermogen.
07-04-2015, 10:32 door Anoniem
Cool! Dat hebben we nou echt nodig in de branche; meer theoretische modellen! Hier gaat vast iets heel goed uit komen en zal vooral geen verspilling van het geld zijn.
De beveiligingsspecialisten zullen vertellen dat een goede firewall al veel uitmaakt, en zo beginnen de medisch specialisten met het ontwikkelen van de eerste human firewall. Een ander advies zal zijn dat een goede (offsite) backup essentieel is, dus daar zullen medisch specialisten ook weer verder op borduren.
IT- en gezondheid schalen zo geweldig op elkaar, dit wordt een denderend succes!

Zelf ben ik bezig met het zoeken van de overeenkomsten tussen malware en popcorn. Ik heb al uitgevonden dat malware klein binnenkomst (als het maiszaadje) en dan door middel van een dropper additionele onderdelen toevoegd (het ontpoppen van het maiszaadje naar popcorn). Ik wil heel voorzichtig zijn met mijn resultaten, maar ik denk dat mijn conclusie gaat zijn dat het gebruik van een deksel (eventueel cloud based natuurlijk) op je PC het tegenhoudt dat de malware verspreid binnen het netwerk.
Deze conclusie is afgeleid van het feit dat popcorn ook niet de pan uitspringt als er een deksel op zit, maar wel als er geen deksel op zit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.