Privacy - Wat niemand over je mag weten

Interessant initiatief van De Correspondent?

05-04-2015, 10:04 door ph-cofi, 6 reacties
Hallo,
Twee journalisten van De Correspondent zoeken hulp om op 30 mei 2015 verder te komen met het onderstaande. Ik citeer uit het artikel:

https://decorrespondent.nl/2662/Help-mee-de-datakluwen-van-de-overheid-in-kaart-te-brengen/166057841334-d255aa33

"Op 24 maart stuurde de kersverse minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur een interessante brief naar de Tweede Kamer. Bijgevoegd een excelbestand, met daarin een overzicht van de ‘koppelingen van databestanden’ bij de overheid: welke databases met gegevens over burgers zijn aan elkaar gekoppeld, wie heeft daar toegang toe en met wie delen de verschillende ministeries deze informatie. Kortom: hoe lopen de informatiestromen binnen de Rijksoverheid?

Op zaterdag 30 mei organiseren collega Dimitri Tokmetzis en Maurits Martijn een hackaton om het werk van de ambtenaren van Van der Steur verder op te pakken. Wees welkom! Help mee de datakluwen van de overheid in kaart te brengen".

Dit is volgens mij de betreffende brief met bijlage:

http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2015Z05173&did=2015D10496

De sheet in kwestie komt incompleet over. Ondanks dat, wellicht voelt een van de bezoekers van security.nl zich aangesproken?
Reacties (6)
05-04-2015, 15:43 door Eric-Jan H te D
Wellicht is het feit dat dit zo'n kluwen is niet geheel toevallig. Daarnaast kan zo'n overzicht alleen de procedureel geregelde koppelingen bevatten. De ad hoc extracties, telefonische of schriftelijke bevragingen staan er zeer waarschijnlijk niet in.

Ik heb de exelsheets nog niet bekeken. Maar ik stel me zo voor dat ook de toegangsrestricties er niet in staan. Wie mag wat en wanneer. De gerechtelijke uitspraak mbt het gebruik van de nummerplaat-gegevens door de Belastingdienst doen mij betwijfelen of dat er nog wel toe doet.
05-04-2015, 16:34 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A: Wellicht .. niet geheel toevallig ..nog niet bekeken.
Maar ik .. betwijfelen of dat er nog wel toe doet.
Wat is nou eigenlijk het punt dat je wilde maken?

Dat je wel een mening hebt maar je niet werkelijk in het onderwerp wil verdiepen?
Dat je fantasieën hebt over dat het allemaal toch geen zin heeft?
Dat het je eigenlijk helemaal niet interesseert?

Met een dergelijke nihilistische tegenhouding komt je nergens en werk je het beleid in de hand waar je op het oog op tegen lijkt te zijn. In de eerste plaats met het onderuit halen van pogingen van anderen daar wel iets tegen te willen doen.
Dit soort destructieve bijdragen geven doe je niet alleen in deze forumpost en dat is jammer.

Goede actie van De Correspondent dit te organiseren.

Het excel bestand laat zich kenmerken als een inventarisatie met een meer encyclopedisch karakter. Qua informatie in zijn geheel niet te overzien en op het oog slechts meer geschikt als naslag overzicht voor detail informatie wanneer het gaat over bepaalde diensten wetgeving en beroepsgroepen, waarbij je gelijk een nieuwe eigen excel doc mag aanleggen voor een combinatie overzicht van die gegevens.
Interessant dus daar een groep experts op te zetten om te proberen hier een inzichtelijker beeld van te construeren voor de buitenstaander.

Goede actie van ph-cofi om daar hier op te attenderen.

Hopelijk zijn er onder de lezers van security.nl experts te vinden die een toegevoegde waarde kunnen leveren op 30 mei bij de correspondent!
06-04-2015, 01:21 door Eric-Jan H te D
Mijn "bijdrage" had de bedoeling om te attenderen op het feit dat dit door de overheid uitgebraakte lijstje volgens mij niet geheel toevallig een kluwen is. De overheid heeft er volgens mij helemaal geen baat bij dat dit inzichtelijk wordt. Dus JA goed initiatief.

Daarnaast wilde ik erop attenderen dat zo'n lijstje waarschijnlijk nog niet een begin van inzicht in deze problematiek oplevert omdat er waarschijnlijk een groot aantal relevante zaken niet in genoemd wordt.

Maar kennelijk heeft Anoniem 5 april 16:34 dit niet in mijn "bijdrage" gelezen.
06-04-2015, 21:59 door Anoniem
Door Eric-Jan H te A: Mijn "bijdrage" had de bedoeling om te attenderen op het feit dat dit door de overheid uitgebraakte lijstje volgens mij niet geheel toevallig een kluwen is. De overheid heeft er volgens mij helemaal geen baat bij dat dit inzichtelijk wordt. Dus JA goed initiatief.

Daarnaast wilde ik erop attenderen dat zo'n lijstje waarschijnlijk nog niet een begin van inzicht in deze problematiek oplevert omdat er waarschijnlijk een groot aantal relevante zaken niet in genoemd wordt.

Maar kennelijk heeft Anoniem 5 april 16:34 dit niet in mijn "bijdrage" gelezen.

Ah
Heb je nou inmiddels het uitgebreide excelsheet ook uitgebreid bekeken?
En wat is daarbij je inmiddels hopelijk meer dan 'on-'waarschijnlijke en meer inhoudelijke mening?
07-04-2015, 17:08 door Eric-Jan H te D
Anoniem draagt zelf niet zo bijster veel bij door zich met grote kracht op mijn onbelangrijke persoontje te richten.
08-04-2015, 13:13 door Profeet
Interessant zal het vanavond is bekijken. Bedankt Coen, wie je ook bent ... ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.