image

ICT-jurist: privacy op werkvloer lijkt te verschuiven

maandag 20 april 2015, 07:42 door Redactie, 6 reacties

Of het nu gaat om het lezen van de e-mails van werknemers of de aanwezigheid van cameratoezicht, volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet werd de privacy van werknemers vroeger meer gerespecteerd dan nu het geval is. Engelfriet beantwoordt elke week op Security.NL een juridische vraag over privacy, security en recht, waar het vaak over de privacybalans tussen werkgever en werknemer gaat.

Ook tegenover het Brabants Dagblad stelt hij dat in zijn eigen praktijk cameratoezicht en e-mailverkeer de grootste privacy-issues zijn. "Met privéconversaties heeft een werkgever niets te maken. Maar bij veel e-mails is het moeilijk uit de onderwerpregel op te maken of het privé of zakelijk is. Bij zakelijke mails is het al snel in het bedrijfsbelang om die te lezen." De grens is volgens Engelfriet lastig te stellen, ook als het bijvoorbeeld om cameratoezicht gaat.

"Er zijn geen formele regels op dit gebied, alleen uit jurisprudentie kun je opmaken waar rechters grenzen leggen. Maar jurisprudentie spreekt elkaar ook vaak tegen." Wel ziet hij een tendens. "Ik heb de indruk dat de balans aan het verschuiven is in het voordeel van de werkgever, omdat cameragebruik gewoner wordt in de maatschappij. Als je in de jaren 80 of 90 met een camera kwam aanzetten, voelden mensen zich bespied door Big Brother. Nu is dat veel minder een ding."

Aan de andere kant merkt de ICT-jurist op dat de manier van werken veranderd is. Het is nu veel normaler dat werknemers buiten de werkuren nog werken, bijvoorbeeld het 's avonds lezen van een e-mail of het communiceren via een groepsapp met collega's wat er de volgende dag moet gebeuren. "Vroeger ging je om 5 uur naar huis en was het werk klaar. Nu zijn mensen gewend buiten werktijd naar werkzaken te kijken. Daar staat tegenover dat je privédingen onder werktijd doet."

Reacties (6)
20-04-2015, 12:46 door Anoniem
Neemt met de verdere modernisering van de arbeidsverhoudingen het cynisme toe? Dat lijkt er soms wel op. De baas als winner, het personeel als commodity - zo lijken sommige beeldbepalende succesfiguren het wel te zien. Nee, de IT heeft niet alleen maar positieve gevolgen.
20-04-2015, 13:42 door Anoniem
Je ziet het ook in het nernoemen van de personeelsafdeling naar Human Resources. Een mens wordt niet meer als asset gezien, maar als resource die te verbruiken valt. Vroeger maakt de mens onderdeel uit van het materieel van een ondernemen. Tegenwoordig is het materiaal.

Peter
20-04-2015, 16:52 door Anoniem
Wat je ook kan doen op je bedrijfscomputer een apparte mailbox maken om je prive mail te lezen,dan log je daar gewoon in de pauze in op je eigen account als je het wachtwoord weet uit je hoofd er van.
Dan weet je zeker dat de werkgever er niet in kan neuzen.,maar het liefste kan je je mail dan lezen op je eigen smartphone,wanneer je daar ook nog eens openvpn gebruikt ben je een stuk veiliger,dat je je privacy behoudt bijvoorbeeld.of je koppelt als je iets met eigen gegevens hebt je eigen usb harde schijf aan de computer op je werk,maar misschien is dat dan geblokkeerd wegens de veiligheid dat dat dan niet kan door de syststeembeheerder op het werk.
20-04-2015, 20:41 door Anoniem
Volgens mij is het heel makkelijk. Op het werk gebruik je wat van en voor het werk is. Zo blijft het zakelijk en speelt privacy nauwelijks een rol.
21-04-2015, 01:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-04-2015, 14:22 door Anoniem
Ach gun ze die lol nog even. Crowdsourcing maakt ze binnen 100 jaar allemaal overbodig ;).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.