image

Adblock Plus legaal verklaard in Duitsland

woensdag 22 april 2015, 12:30 door Redactie, 6 reacties

Een Duitse rechter heeft bepaald dat internetgebruikers in het land advertenties mogen blokkeren, zo blijkt uit de uitspraak in een zaak die Duitse uitgevers tegen Adblock Plus hadden aangespannen. Adblock Plus is de populairste browseruitbreiding op internet en maakt het mogelijk om advertenties op websites te blokkeren. Een groep Duitse uitgevers stapte naar de rechter om Adblock Plus illegaal te laten verklaren.

De rechter besloot echter dat het blokkeren van advertenties legaal is. "De beslissing van de rechter in Hamburg is belangrijk, omdat het een precedent schept zodat nieuwe rechtszaken en advocatenkosten kunnen worden voorkomen", aldus de makers van Adblock Plus in een blogposting. Volgens de ontwikkelaars is het blokkeren van advertenties een duidelijk consumentenrecht.

De zaak was aangespannen door Zeit Online en Handelsblatt, de uitgevers van Zeit.de, Handelsblatt.com en Wiwo.de. Volgens de aanklacht zou Adblock Plus advertenties op deze websites niet mogen blokkeren omdat dit diefstal was. Daarnaast zou de inhoud van de websites alleen in combinatie met advertenties mogen worden bekeken. De rechter verwierp het verzoek en wees onder andere naar andere krantensites die succesvol met een paywall werken.

Adblock Plus stelt dat de juridische kant nu is opgelost en roept adverteerders, contentmakers en uitgevers op om samen te werken. Vooralsnog lopen er nog drie andere rechtszaken tegen Adblock Plus die door adverteerders en mediabedrijven zijn aangespannen, zo meldt het Duitse Heise.

Reacties (6)
22-04-2015, 12:38 door Mysterio
Op zich ben ik blij met de uitspraak, maar ik vrees dat we steeds vaker de 'paywall' gaan tegenkomen wanneer de advertentie-inkomsten niet meer rendabel zijn.
22-04-2015, 12:52 door Anoniem
Door Mysterio: Op zich ben ik blij met de uitspraak, maar ik vrees dat we steeds vaker de 'paywall' gaan tegenkomen wanneer de advertentie-inkomsten niet meer rendabel zijn.

Dan is dat maar zo, wanneer je voor wilt betalen kies je er voor, zo niet kies je een alternatief...
Ik snap dat gratis websites een verdienmodel nodig hebben om te overleven, maar andere kant zijn soms die advertenties zo erg aangedrongen op beeld dat ook niet fijn meer is om te zien.
22-04-2015, 12:57 door Anoniem
Vreemde kop van het bericht want ABP is helemaal niet legaal verklaart maar wat wel legaal is verklaard dat gebruikers d.m.v. ABP vcoor hen ongewenste advertenties mogen blokkeren. Dat lijkt hetzelfde maar dat is het niet.
22-04-2015, 13:25 door Mysterio
Door Anoniem: Vreemde kop van het bericht want ABP is helemaal niet legaal verklaart maar wat wel legaal is verklaard dat gebruikers d.m.v. ABP vcoor hen ongewenste advertenties mogen blokkeren. Dat lijkt hetzelfde maar dat is het niet.
Het was een zaak tegen AdBlock Plus. Dus in feite klopt de kop.
22-04-2015, 14:54 door Anoniem
Het zou wat zijn. Had ik anders mijn NEE/NEE sticker ook van de deur moeten halen?
Natuurlijk kan blokkeren van advertenties niet illegaal zijn.
22-04-2015, 18:17 door Anoniem
Daarnaast zou de inhoud van de websites alleen in combinatie met advertenties mogen worden bekeken.
Interessant..
Binnenkort in plaats van de cookievraag de melding :

U verklaart akkoord te gaan met het niet blokkeren van advertenties alvorens deze website te betreden en kennis te nemen van de content.
Het is uitdrukkelijk niet toegestaan kennis te nemen van de content en tegelijkertijd advertenties te blokkeren.

Zou het juridisch haalbaar zijn, zo'n voorwaarde?

Interessant #2
Volgens de aanklacht zou Adblock Plus advertenties op deze websites niet mogen blokkeren omdat dit diefstal was.
Iets dat wordt aangeboden niet aannemen vervolgens betitelen als vervreemding van eigendom ?
Is dat zoiets als door een winkelstraat lopen, het niet het aangereikte religieus getinte foldermateriaal aannemen om vervolgens het verwijt te krijgen dat dat …
Gouden tijden ook voor aandedeurbellers.

Interessant #3
Ik meen mij te herinneren dat er ooit een religieuze variant op Adblock Plus bestond.
Op de plaats van elke geblokkeerde advertentie verscheen dan een beeltenis van Jezus.
Diefstal of verrijking?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.