image

Hilversumse bende lichtte 2.000 Belgen op via phishing

woensdag 22 april 2015, 12:53 door Redactie, 1 reacties

Een groep criminelen die vanuit een doorsnee woning in Hilversum opereerde heeft in twee jaar tijd meer dan 2.000 Belgen via phishing weten op te lichten, waarbij uiteindelijk 7 miljoen euro werd buitgemaakt. De Belgen werden zogenaamd door een "bankmedewerkster" gebeld, die de slachtoffers vervolgens codes voor internetbankieren via hun kaartlezer liet genereren en doorgeven.

Met deze codes konden de criminelen op de bankrekening van de slachtoffers inloggen en geld naar katvangers overmaken. De bende was vanaf de zomer vanaf 2012 tot en met januari 2014 actief. Volgens het Nieuwsblad hadden de vanuit Hilversum opererende criminelen nagenoeg het monopolie op phishing. Nadat de bendeleden werden gearresteerd daalde het aantal gevallen van phishing spectaculair.

Deze week beslist de raadkamer over de vervolging van 24 bendeleden. Het federaal parket wil hen aanklagen wegens lidmaatschap van een criminele organisatie en "informaticabedrog en informaticasabotage". Op deze twee laatste aanklachten staat een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar. De leider van de bende is nog altijd voortvluchtig en wordt internationaal gezocht.

Reacties (1)
22-04-2015, 16:33 door Anoniem
Ik vraag me af hoeveel schade deze groep in Nederland heeft aangericht, ik kan me niet voorstellen dat zij zich beperkten tot uitsluitend België. Of laten we dit soort criminelen in Nederland gewoon vrij hun gang gaan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.