image

Juridische vraag: zijn ouders aansprakelijk voor downloads van kinderen?

woensdag 22 april 2015, 12:38 door Arnoud Engelfriet, 17 reacties

ICT-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Mijn kinderen blijken stiekem films te downloaden via Popcorn Time. Nu weet ik dat je hiermee uit illegale bron downloadt, dus ik heb het ze nogmaals verboden maar stel dat Brein hierachter komt, ben ik dan aansprakelijk voor hun downloadgedrag?

Antwoord: Downloaden uit illegale bron is juridisch gezien een onrechtmatige daad, niet anders dan iemands auto bekrassen of een bal door de ruit schoppen. En voor die laatste daden heeft de wet voor kinderen een bijzondere regeling.

Kinderen tot 14 jaar zijn zelf niet aansprakelijk voor schade die zij anderen toebrengen (art. 6:164 BW). Daar heeft een benadeelde rechthebbende dus niets te halen. Bij een kind van 14 tot 18 jaar mag dus gewoon een claim worden ingediend, hoewel natuurlijk de vraag is of er wat te halen valt.

Ouders van minderjarige kinderen tot zestien jaar zijn meestal aansprakelijk voor wat die kinderen doen. De wet onderscheidt twee situaties (art. 6:169 BW):

1. Het kind is nog geen veertien jaar. Dan zijn de ouders aansprakelijk als sprake is van ‘doen’, oftewel een actieve handeling. Downloaden is een doen, en hiervoor zijn dus de ouders van de veertienminner aansprakelijk. (Bij een nalaten, zoals niet waarschuwen dat er een gevaarlijke situatie is, is kind noch ouder aansprakelijk.)

2. Het kind is veertien maar nog geen zestien. De ouders zijn nu aansprakelijk (voor doen én nalaten) tenzij het hen niet kan worden verweten dat zij niet ingegrepen hebben om dit te beletten.

Bij kinderen onder de veertien is het dus eenvoudig: de ouders zijn aansprakelijk, net zoals ze zijn als ze zelf hadden zitten downloaden. Bij kinderen vanaf zestien jaar zijn de ouders niet aansprakelijk.

Bij de tussencategorie krijg je dus de vraag: had je als ouder moeten voorkomen dat je kinderen gaan downloaden of torrenten? Of is dit iets dat kinderen van die leeftijd gewoon doen, en dus voor hun eigen rekening moet komen?

We hadden ooit een zaak waarin auteursrechtschending door een kind aan de ouders werd verweten. De rechter vond dat niet gepast: bij een vijftienjarige is het normaal dat hij een website heeft en daar foto’s op zet, dus valt het de ouders niet te verwijten dat ze de auteursrechtinbreuk door foto-overname hebben laten gebeuren.

Als een website bouwen op je vijftiende al normaal is, dan is downloaden dat al helemáál. Het staat zelfs in de Donald Duck, en als het daarin staat dan is het volledig aanvaard in de maatschappij. Dus in die leeftijdscategorie ben je niet aansprakelijk voor downloadgedrag van je kind.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (17)
22-04-2015, 14:50 door Te4sheeh
Wie is verantwoordelijk voor de opvoeding? Dat wil zeggen, wie moet de kinderen uitleggen dat downloaden niet mag. Dat lijkt mij wel de verantwoordelijkheid van de ouders, en als zij dat niet doen dan zijn ze toch nalatig?

In dit geval weten de ouders dat de kinderen aan het downloaden zijn maar doen niets om het te voorkomen. De ouders zijn daarmee aan het meewerken. Misschien niet strafbaar, maar wel een beetje raar.
22-04-2015, 17:01 door Anoniem
Tsja , als ouders tekort schieten in het opvoeden van kinderen dan zal in het belang van de kinderen een passende oplossing gezocht moeten worden .
De ouders weten van het aanhoudende illegale gedrag van hun kinderen maar zijn niet bij machte om er iets aan te doen .

Dan rest alleen nog de mogelijkheid om die kinderen uit de ouderlijke macht te ontzetten en een beter thuis voor ze te zoeken .
22-04-2015, 17:25 door Anoniem
Ja ouders zijn strafbaar, men tapt nu al iedere internetaansluiting. (Argo I & II / Function Creep)
Als kinderen niet strafbaar kunnen zijn (bijvoorbeeld leeftijd), zullen de ouders opgepakt worden, een strafblad krijgen en worden vervolgd.
Eventuele kinderen zullen dan ter adoptie worden aangeboden en/of doorverkocht of verdwijnen ter beschikking van de Staat der Nederlanden.

Het opsporen van fraude in welke vorm dan ook is prioriteit nummer 1.

https://www.security.nl/posting/424173/Privacywaakhond%3A+kabinet+wil+vrijbrief+voor+koppelen+gegevens
23-04-2015, 03:19 door Anoniem
- Puber van 15 wil verjaardag vieren
- mag niet van ouders
- even iets downloaden
- ouders in gevangenis
- Laat dat feest maar losbarsten!!!

Mogelijk? ;)
23-04-2015, 07:58 door Anoniem
De overheid dient de burgers juist te berschermen tegen al deze anti p2p waanzin.
Copyright zou nooit zo ver mogen gaan als dit. De onacceptabele inbreuk op privacy staat op geen enkele manier in verhouding met het belang van die evil corporate lobby zooi.Totaal onredelijk, ze slopen zo heel het internet en de oude garde begrijpt er niets van. Delen is juist het goede in de mens. Ga je met absurde regels dermate onredelijk tegen de natuur van de mensen in dan luisteren mensen natuurlijk niet net als dat je ze niet zou kunnen verbieden te ademen.
23-04-2015, 08:40 door Anoniem
Door Te4sheeh: Wie is verantwoordelijk voor de opvoeding? Dat wil zeggen, wie moet de kinderen uitleggen dat downloaden niet mag. Dat lijkt mij wel de verantwoordelijkheid van de ouders, en als zij dat niet doen dan zijn ze toch nalatig?

De vragensteller heeft aangegeven de kinderen hierop te hebben aangesproken. Opvoeding lijkt me te zijn gebeurd.

Door Anoniem: Ja ouders zijn strafbaar,

Er staat nergens dat de ouders strafbaar zijn. Ze zijn verantwoordelijk voor de onrechtmatige daad. Dus niet voor een misdrijf of misdaad.

Peter
23-04-2015, 09:58 door Mysterio
Het valt wederom op dat een groot aantal van de mensen die hierop reageren een neiging tot overdrijven hebben.
23-04-2015, 10:23 door Vandy
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ja ouders zijn strafbaar,

Er staat nergens dat de ouders strafbaar zijn. Ze zijn verantwoordelijk voor de onrechtmatige daad. Dus niet voor een misdrijf of misdaad.

Peter
In artikel 31 Auteurswet (http://wetten.overheid.nl/BWBR0001886/#HoofdstukII_Artikel31) staat:

Hij, die opzettelijk inbreuk maakt op eens anders auteursrecht, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de vijfde categorie.

Artikel 33 Auteurswet bepaalt, dat de feiten uit (o.a.) artikel 31 Auteurswet een misdrijf behelzen.
23-04-2015, 11:46 door Anoniem
jezus, ik download al 10 jaar lang via Torrents enz, maar ik ga naar de bioscoop voor de goede films.
meeste films zijn niet goed genoeg om er 12 euro voor te betalen om in de bioscoop te zien.
laat staan het aanbod van netflix en HBO ect, dat is ook niet bepaald super veel.
DUS laat ze maar met het aanbod van Torrents komen en dan betaal ik er wel wat meer voor ^^
23-04-2015, 14:26 door _R0N_
Tja..

Als je voldoende alternatieven aanbiedt als ouder denk ik dat de ouders niet veel verweten kan worden.
Ik heb een Netflix abo genomen, dan zou mijn dochter dara gebruik van kunnen maken. Natuurlijk is het mogelijk dat ze dat overslaat en popcorntime installeert op haar laptop "omdat haar vrienden dat ook doen"..

Nu weet ik dat ze nooit tv kijkt en ook netflix en popcorntime niet gebruikt maar ik zou me kunnen voorstellen dat het voorkomt..
23-04-2015, 16:42 door Anoniem
Als iemand echt een gekke boete krijgt dan ga je daarna juist nooit meer ook maar 1 cent uitgeven aan iets van dat zelfde bedrijf lijkt me, boycot reactie.
23-04-2015, 17:58 door Anoniem
Zouden isp's dan geen proxy moeten aanbieden waardoor dit voorkomen kan worden? Soort family safe abo oid?
28-04-2015, 00:19 door superglitched - Bijgewerkt: 28-04-2015, 00:19
Ik zou wat abonnementen voor ze aan te schaffen zoals Netflix, HBO, Hulu plus, Amazon Prime enz. Tegenwoordig zijn er gewoon redelijke alternatieven. Het lijkt me - realistisch gezien - redelijk lastig om hier anders tegen te wapenen. Zelfs op Google Play zijn tegenwoordig films te kopen. Dus dat mag geen excuus zijn. De kunst is om ze te leren, dat ze niet altijd de nieuwste films en series hoeven te hebben om populair te zijn.
28-04-2015, 12:57 door Anoniem
Door superglitched: Ik zou wat abonnementen voor ze aan te schaffen zoals Netflix, HBO, Hulu plus, Amazon Prime enz. Tegenwoordig zijn er gewoon redelijke alternatieven. Het lijkt me - realistisch gezien - redelijk lastig om hier anders tegen te wapenen. Zelfs op Google Play zijn tegenwoordig films te kopen. Dus dat mag geen excuus zijn. De kunst is om ze te leren, dat ze niet altijd de nieuwste films en series hoeven te hebben om populair te zijn.

Daar ben ik het helemaal mee eens. Met een Netflix abbo hebben ze helemaal geen tijd meer om films te downloaden en te bekijken.
28-04-2015, 21:30 door Anoniem
Eerlijk gezegd vind ik het meer een opvoedingsding, kinderen die verwend, oppervlakkig en snel beïnvloedbaar zijn zullen zonder meer gaan downloaden, terwijl er genoeg betaald aanbod is. De instant gratification economy zeg maar. Kinderen die van hun ouders leren te procrastineren hebben mijn inziens sowieso een beter leven later, omdat ze in staat zijn nu offers te maken zodat ze er later beter op worden. Dat zie je in alles terug: huishouden, carrière en gezondheid.

En dit kun je kids nou heel makkelijk leren, door ze telkens uit te leggen dat ze eerst hun rommel op moeten ruimen, alvorens ze een snoepje krijgen. Dat ze moeten gaan werken (bijbaantje, of thuis het gras maaien voor geld) als ze iets willen kopen. En ga zo maar door.
29-04-2015, 05:48 door Anoniem
Ouders aansprakelijk stellen voor het gedrag van kinderen? Heeft voor- en nadelen. Het lijkt me ongewenst dat een ouder in de cel kan belanden voor iets wat zijn/haar kind fout doet. Aan de andere kant zorgt het er misschien wel voor dat ouders hun kinderen beter opvoeden, en dat is uiteindelijk beter voor kinderen, ouders, en de hele samenleving.

Nog even een andere benadering:
Als ik iets niet MAG downloaden, waarom KAN ik het dan wel downloaden?

Het huidige beleid komt voort uit gemakzucht. Het vergt veel inspanningen om alle illegale aanbod offline te halen, dus wordt de verantwoordelijkheid maar bij de eindgebruiker gelegd. Lekker makkelijk..
Echter, de eindgebruiker weet niet altijd of hij/zij iets wel of niet mag downloaden (niet op alles rust copyright) en voor kinderen zal het nog moeilijker zijn om dat te bepalen. Lijkt wat onrechtvaardig om dan wel met straffen te gaan dreigen.

Alles op het internet is toch traceerbaar? Spoor het dan op, neem de computers/servers waar het illegale aanbod op staat in beslag en arresteer de eigenaars/uploaders. Die mensen moet je hebben, want zij maken het beschikbaar.

Nu is het een beetje alsof je een portemonnee op de grond ziet liggen die je niet mag oppakken.
En voor de meeste mensen zijn dat soort verleidingen moeilijk te weerstaan.
30-04-2015, 08:12 door Anoniem
Alle poorten dicht zetten op de firewall van de router, alleen 80 en 443 open laten voor web verkeer.
En als er dan programma's niet blijken te werken, kun je altijd extra poorten openzetten.

Popcorn time maakt gebruik van random poorten voor het binnenhalen van de torrent files. Zover ik weet gebruiken ze nooit poort 80 of 443.

Maar waarom zou je het willen blokkeren, het kijken van documentaires via Popcorn time is gewoon legaal en doordat het kinderen zijn kun je je altijd verschuilen achter het feit dat ze films bekijken t.b.v. een school opdracht.
Dit valt dan onder Educatieve/Journalistieke doeleinde, en dan mag in Nederland alles.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.