image

Malafide Dixon-websites massaal geadverteerd op Marktplaats

donderdag 23 april 2015, 12:40 door Redactie, 7 reacties

Criminelen hebben allerlei domeinnamen met de naam van Dixons geregistreerd en via zo'n 25.000 advertenties op Marktplaats.nl en 2ehands.be gebruikt om internetgebruikers op te lichten, zo meldt de website Opgelet op Internet. Het gaat onder andere om dixons-aanbieding.com en dixons-discounter.com, aldus gebruikers van de website. Via Marktplaats werden tienduizenden spectaculaire aanbiedingen voor onder andere de Apple iPhone 6 verspreid.

"Naast haar scherp geprijsde assortiment trakteert Dixons haar bezoekers ook op een dagaanbieding: Dixons Today. Door de combinatie van grote aantallen en de juiste inkoopkanalen kan Dixons producten voor zeer scherpe prijzen aanbieden. Om deze reden kan Dixons via Dixons Today iedere dag weer een verrassend product voor een waanzinnig lage prijs ten toon stellen", aldus de oplichters in de advertenties. De advertenties werden geplaatst met Marktplaats-accounts die soms al jaren actief waren. Volgens een moderator van Opgelet op Internet gebruiken de oplichters hiervoor gehackte Marktplaats-accounts.

"Ik ben helaas zo dom geweest om op deze website een ibook air te bestellen (van 609,- euro) Via een marktplaats account (8 jaar actief) leek de site betrouwbaar", aldus een gedupeerde gebruiker. "Toen de bestelling raar liep (er was iets fout gegaan in het systeem) en mij werd gevraagd nogmaals het bedrag over te maken werd mij duidelijk dat het om een oplichter ging." De gebruiker deed aangifte en kreeg vandaag bericht dat het account van Marktplaats is verwijderd.

Andere slachtoffers melden hoe ze een GoPro (279 euro), PlayStation 4 (275 euro), Philips Hue starterskit (100 euro) en een iPhone 6 (400 euro) via de website kochten. Een andere gebruiker had meer geluk. Hij wilde gisterenavond via de malafide website een iMac Mini bestellen, maar zijn bank, de Rabobank, hield de betaling tegen omdat er geen geldig rekeningnummer zou zijn opgegeven. De politie liet eind vorig jaar nog weten dat het regelmatig malafide webwinkels offline haalt, onder andere van Dixons.

Image

Reacties (7)
24-04-2015, 09:01 door Anoniem
Maar waarom doet Marktplaats daar dan niks tegen? Omdat dat niet in hun commercieel belang is, en ze bang zijn dat
als ze probleem 1 aanpakken ze vervolgens eerder veroordeeld worden voor nalatigheid als probleem 2 geexploiteerd wordt
en ze daar niks aan (kunnen) doen?
24-04-2015, 09:54 door Vandy
De goedkoopste Iphone 6 op internet is ruim 600 euro. Dan ineens komt er één langs voor 400; er zou toch een belletje moeten gaan rinkelen...

http://tweakers.net/product/398702/apple-iphone-6/
24-04-2015, 09:59 door john west
Wel raar dat Marktplaats dit niet controleert en eventueel test op betrouwbaarheid.

25.000 advertenties op Marktplaats.nl dan moet toch argwaan geven.

Misschien zijn ze in gebreke gebleven,dan kunnen de koper(s) hun aansprakelijk stellen.
24-04-2015, 12:29 door Anoniem
Marktplaats is regelmatig slecht in het nieuws met dit soort ellende.
Waarom bouwen ze niet een fraude bestrijdingsteam en fixen ze oa die meuk dat een oplicht account al 8 jaar (!) actief kan zijn op hun toko?
Iets met onderzoek, algoritmes etc?
24-04-2015, 15:04 door Anoniem
Eigenlijk zou google met hun Safebrowsing dit moeten kunnen blokkeren toch?
27-04-2015, 20:40 door Anoniem
Ben ook opgelicht via deze site. Schaam me kapot. 450 euro kwijt (terwijl ik altijd zo goed oplet..). Aangifte gedaan bij de politie en bij marktplaats. Advertenties staan er iedere dag weer opnieuw op. Politie doet niks, site nog steeds online. Ik heb er een hoop van geleerd zal ik maar zeggen.
28-04-2015, 16:31 door Anoniem
Door Anoniem: Ben ook opgelicht via deze site. Schaam me kapot. 450 euro kwijt (terwijl ik altijd zo goed oplet..). Aangifte gedaan bij de politie en bij marktplaats. Advertenties staan er iedere dag weer opnieuw op. Politie doet niks, site nog steeds online. Ik heb er een hoop van geleerd zal ik maar zeggen.

Zo goed let je dus toch niet op...
Want iets wat te mooi is om waar te zijn, is te mooi om waar te zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.