image

CBP hekelt profilering door overheid en bedrijven

woensdag 29 april 2015, 10:00 door Redactie, 5 reacties

Steeds vaker verzamelen bedrijven en overheden persoonsgegevens van burgers, die vervolgens worden gebruikt om te bepalen hoe iemand wordt behandeld of benaderd, wat de vrije keuze van mensen weer kan beperken. Daarvoor waarschuwde Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (CBP), bij de overhandiging van het jaarverslag 2014 aan de leden van de vaste Kamercommissie van Veiligheid en Justitie van de Tweede Kamer.

"We worden op basis van die gegevens geprofileerd en ons profiel bepaalt op welke manier wij worden behandeld of benaderd. Wij leven in een maatschappij waarin sprake is van 'digitale predestinatie'. Dit kan mensen beperken in hun vrije ontwikkeling en vrije keuzes", aldus Kohnstamm. Het CBP had vorig jaar dan ook speciale aandacht voor profilering. Zo deed de toezichthouder onder andere onderzoek naar het volgen van surfgedrag van internetters.

Het ging dan om het gebruik van zogeheten trackingcookies waarmee organisaties persoonsgegevens verzamelen. Door deze gegevens vervolgens te analyseren en te combineren kunnen organisaties mensen in bepaalde profielen indelen en hen vervolgens anders behandelen of gerichter benaderen. Ook legde de toezichthouder Google een last onder dwangsom op voor het combineren van persoonsgegevens zonder dat internetgebruikers hierover vooraf goed werden geïnformeerd en zonder dat er toestemming was gevraagd. De dwangsom kan oplopen tot 15 miljoen euro.

Reacties (5)
29-04-2015, 13:26 door Anoniem
De algehele houding is vooralsnog:

"Het kan, dus het moet, en als het niet mag, dan passen we de regels aan."

En de overheid trekt voor en geeft het goede voorbeeld. Dus wat zeurt het CBP nou? Stelletje innovatiehaters! We moeten door! We moeten nieuwe dingen doen! Het is (jaar invoegen)! We moeten toch met de tijd mee!!1!
29-04-2015, 14:43 door Anoniem
Daarom gebruik ik ook openvpn om die reden dat het ook niet meer kan,en daarom boycot ik Twitter en Facebook.
Ik bepaal zelf,aan wie ik iets prijs geef,per email internet of wat dan ook.
Alleen de nodige instanties waar het echt noodzakelijk is gegevens te verstrekken daar doe ik het bij.
Verder niet.
29-04-2015, 18:46 door Anoniem
Door Anoniem: De algehele houding is vooralsnog:

"Het kan, dus het moet, en als het niet mag, dan passen we de regels aan."

En de overheid trekt voor en geeft het goede voorbeeld. Dus wat zeurt het CBP nou? Stelletje innovatiehaters! We moeten door! We moeten nieuwe dingen doen! Het is (jaar invoegen)! We moeten toch met de tijd mee!!1!

Het jaar van de Sloddervos.
29-04-2015, 21:44 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: [...] Dus wat zeurt het CBP nou? Stelletje innovatiehaters! We moeten door! We moeten nieuwe dingen doen! Het is (jaar invoegen)! We moeten toch met de tijd mee!!1!
Het jaar van de Sloddervos.
Dat is al elk jaar sinds 1993.
30-04-2015, 19:06 door Anoniem
Scherp gevonden door de heer Kohnstamm: Digitale Predestinatie. Hoe was het ook al weer? Als je niet uitverkoren bent (door het profiel) ben je verdoemd en je nageslacht tot in de zevende generatie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.