image

Europol rolt bende op die geld van cybercriminelen witwaste

dinsdag 28 april 2015, 17:27 door Redactie, 1 reacties

Europol heeft samen met de FBI en Italiaanse politie een bende opgerold die miljoenen witwaste die via verschillende vormen van cybercrime waren gestolen. De bende, die voornamelijk uit Nigeriaanse burgers bestond, was betrokken bij het witwassen van meer dan 2,5 miljoen euro.

Het geld was afkomstig van twee soorten scams. Bij de eerste scam werden bedrijven benaderd en deden de criminelen zich voor als een leverancier en probeerden om het geld dat het bedrijf moest betalen naar andere rekeningen over te laten maken. De tweede scam betrof datingfraude, waarbij er allerlei valse profielen op social media en datingsites werden aangemaakt. Via deze profielen werden met name alleenstaande ouderen benaderd en verleid om geld over te maken, bijvoorbeeld voor een vliegticket.

Volgens Europol zijn in Europa honderden mensen en tientallen bedrijven het slachtoffer van de criminelen geworden. Eerder dit jaar liet de FBI nog weten dat de scam waarbij criminelen zich als leverancier voordoen wereldwijd voor meer dan 2100 slachtoffers had gezorgd, waarbij er 214 miljoen dollar zou zijn gestolen. Om de witwassers te vinden werden duizenden financiële transacties geanalyseerd om te kijken waar de geldstroom vandaan kwam en naar toe ging.

De bende bleek een netwerk van handlangers te hebben die een soort van gecoördineerde "bank run" organiseerden, waarbij er binnen een paar uur geld werd opgenomen van de bankrekeningen waar de gestolen bedragen naar waren overgemaakt. Bij de gezamenlijke operatie tegen de witwassers deden 130 politieagenten mee, werden tien mensen aangehouden en 32 verschillende locaties doorzocht.

Reacties (1)
28-04-2015, 23:04 door Eric-Jan H te D
Kom je gezellig op de koffie; zijn er 22 niet thuis.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.