image

WikiLeaks accepteert weer inzendingen van klokkenluiders

zaterdag 2 mei 2015, 08:33 door Redactie, 2 reacties

WikiLeaks heeft gisterenavond een nieuw systeem online gezet zodat het weer inzendingen van klokkenluiders kan ontvangen. Via het systeem, dat zich nog steeds in de bètafase bevindt en van het Tor-netwerk gebruik maakt, kunnen mensen volgens WikiLeaks anoniem bestanden uploaden.

In de aankondiging laat WikiLeaks-oprichter Julian Assange weten dat er naar vier mogelijke oplossingen was gekeken waarmee klokkenluiders bestanden kunnen uploaden. Eerdere oplossingen zouden echter geen voldoende bescherming tegen overheidssurveillance bieden. Eén van de problemen met publiek toegankelijke systemen is "bootstrapping", zo schrijft Assange, die nog altijd in de ambassade van Ecuador in Londen verblijft.

"Het feit dat een bron naar instructies kijkt hoe ze materiaal kunnen uploaden kan als bewijs tegen hem worden gebruikt als de SSL-sleutel wordt gekraakt. Om dit te voorkomen hebben we de volledige instructies en sleutels op miljoenen WikiLeaks-pagina's geplaatst", aldus Assange. Daarnaast zou het gebruik van de "submitknop" voor het uploaden van bestanden nauwelijks netwerkverkeer genereren, omdat deze gegevens elke keer worden gedownload als iemand een WikiLeaks-pagina bekijkt.

Reacties (2)
02-05-2015, 12:28 door Anoniem
Wie kan mij uitleggen wat de term "bootstrapping" in deze context concreet betekent en voor wat voor soort negatieve gevolgen zou kunnen hebben?
02-05-2015, 19:21 door Eric-Jan H te D
Als klokkenluider moet je echter niet aan het openbaar ministerie vragen of ze nog informatie over een rechtsgang tegen deze of gene hebben. Dat brieven ze in het kader van de nieuwe openheid gelijk door aan die "deze of gene". Maar dat ze dat doen laten ze niet aan jou weten. In het kader van de openheid, dat snapt u vast wel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.