image

Privacy First hekelt mediacampagne OM voor bewaarplicht

dinsdag 5 mei 2015, 08:22 door Redactie, 9 reacties

Privacyorganisatie Privacy First heeft uitgehaald naar de mediacampagne van het Openbaar Ministerie waarin wordt geprobeerd om de noodzaak van de bewaarplicht telecomgegevens aan te tonen. Vorige week vrijdag liet het OM via de Volkskrant weten dat het zonder de bewaarplicht moeilijk en mogelijk zelfs onmogelijk zou worden om bepaalde zaken op te lossen.

"Hierbij wekt het OM de indruk bij het grote publiek dat ze geen gebruik meer kan maken van telecomgegevens nu de Wet bewaarplicht telecomgegevens is afgeschaft", zegt Bas Filippini, voorzitter van Privacy First. "Deze mediacampagne vertelt in onze ogen een misleidende boodschap, wat naar onze mening niet hoort bij een instituut als het OM."

Volgens Filippini heeft het OM namelijk de bevoegdheid om al het telecomgebruik van personen die met rede verdacht worden van een strafbaar feit te volgen, hun netwerk in kaart te brengen en hun (privé)communicatie af te tappen. "Dat zij dat naar hartenlust doet, blijkt uit het feit dat Nederland nog steeds het land is waar de meeste taps ter wereld plaatsvinden en een verzoek om een tap te plaatsen niets anders is dan een routine activiteit binnen politie en justitie", zo laat hij weten.

Toekomst

Filippini merkt op dat voor het "gemak" van het OM de Nederlandse rechtsstaat moet wijken en het rechtsprincipe dat iedereen onschuldig is tot anders bewezen wordt omgedraaid. De directeur van Privacy First verwacht de komende maanden dan ook nog meer "draaien" in de communicatiedraaimolen om een nieuwe wet bewaarplicht erdoorheen te krijgen. "Wij zien een tendens bij de overheid om zich niet bij uitspraken van de rechter neer te leggen als deze over privacyzaken gaan."

Mocht er een nieuwe bewaarplicht komen dan ziet Filippini de rechtszaak hier tegen met vertrouwen tegemoet. "Een dergelijke wet is immers disproportioneel, er zijn voldoende alternatieven voorhanden en het is het omkeren van het rechtsprincipe, puur voor "het gemak" van het OM. Het OM dat juist voor onze rechtsstaat zou moeten staan!"

Reacties (9)
05-05-2015, 09:04 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 05-05-2015, 09:08
[Verwijderd]
05-05-2015, 09:47 door Anoniem
Anak Krakatau ben het helemaal met je eens gewoon schandalig en gewoon doorgaan met leugens te verkopen bij dat om
05-05-2015, 09:56 door Anoniem
Zolang wij al mensheid zo achterlijk zijn om te denken dat we "leiders"nodig hebben gaan we vol gas naar ww3...Onze zogenaamde "leiders" hebben maar 1 doel en dat is zelf verrijking over de lijken van de burgers.
Wij zijn niks anders dan "belasting vee"in hun ogen, snap dat toch eens mensen!
05-05-2015, 10:07 door Anoniem
Je ziet wel vaker dat het OM (of de verzamelde burgemeesters, of de verzamelde korpschefs) maar blijven jengelen om speeltjes of hun zin door te drukken. Wat opvalt is dat daar maar heel weinig tegengeluid in de media te horen is, en dat onze politici zelf niet genoeg critisch inzicht hebben om niet met gedram mee te waaien.
05-05-2015, 12:16 door Anoniem
Het OM moet een keer aan het werk en dat willen ze niet. Dat is het enige probleem.
05-05-2015, 12:20 door Anoniem
Door Anoniem: Zolang wij al mensheid zo achterlijk zijn om te denken dat we "leiders"nodig hebben [...]
Probeer het maar eens zonder. Nee echt, start een commune op de hei en probeer leiderloos samen te leven. Of als je dat teveel moeite is, lees je in hoe eerdere communes dat gelukt is. Meestal komt er iemand bovendrijven die de boel bijelkaar houdt, ook al mag het niet altijd zo heten, en als niet dan klapt het geheel met veel gekissebis uitelkaar.

Wij zijn niks anders dan "belasting vee"in hun ogen, snap dat toch eens mensen!
Dat zal best maar heeft meer te maken met hoe we die leiderschapsrol (laten) invullen dan met nut danwel nodig hebben van zo'n leiderschapsrol. Dat verandert ook de mogelijke remedie nogal wat.
05-05-2015, 23:18 door Eric-Jan H te D
Ik zeg maar niks meer. En ik overweeg om ook anoniem te gaan.
06-05-2015, 23:19 door Anoniem
Door Anoniem:
Wij zijn niks anders dan "belasting vee"in hun ogen, snap dat toch eens mensen!
Dat zal best maar heeft meer te maken met hoe we die leiderschapsrol (laten) invullen

Behalve dat we kunnen kiezen hebben we er weinig invloed op. En dat kiezen is ook maar beperkt: nadat een politicus als leider is gekozen komt pas de ware aard van het beestje naar boven.

dan met nut danwel nodig hebben van zo'n leiderschapsrol.

We hebben leiders nodig. We kunnen niet zonder. Het is alleen jammer dat het gros van onze leiders incompetente machtsbeluste huichelaars zijn die alles bij elkaar liegen zolang ze de kans krijgen, en hen dat meestal lukt.
Tot de tijd dat dit veranderd (en dat zal in Nederland zo ongeveer zijn wanneer de zon in het westen op komt) zijn wij inderdaad tam belastingvee.

Maar vergeet vooral de multinationals niet...
07-05-2015, 18:34 door Anoniem
Door Anoniem: Je ziet wel vaker dat het OM (of de verzamelde burgemeesters, of de verzamelde korpschefs) maar blijven jengelen om speeltjes of hun zin door te drukken. Wat opvalt is dat daar maar heel weinig tegengeluid in de media te horen is, en dat onze politici zelf niet genoeg critisch inzicht hebben om niet met gedram mee te waaien.

Ik krijg juist het gevoel dat het tegengeluid langzaam maar zeker op gang begint te komen. Bovendien vind ik dat de tactieken van de voorstanders steeds sterker worden, terwijl het jengelen langzamerhand in evenzovele eigen doelpunten begint te verkeren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.