Nederlandse internetgebruikers slaan gemiddeld vaker bestanden op bij clouddiensten dan internetters in andere Europese landen, maar betalen hiervoor echter minder vaak dan in andere EU-landen met vergelijkbaar gebruik. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Nederland staat met 36% op de zesde plaats van cloudgebruik in de EU (gemiddeld 27%). 10% betaalt hiervoor, het EU-gemiddelde is 11%.
Volgens het CBS gebruiken jongere internetgebruikers in Nederland (tot 25 jaar) vaker een clouddienst dan 55-plussers: 51 tegen 20 procent. Het gebruik van cloudcomputing stijgt met het opleidingsniveau. Van de Nederlandse laagopgeleiden doet een kwart aan cloudcomputing, van de hoogopgeleiden 46%. Ook doen mannen dit met 39% vaker dan vrouwen 34%. Cloudgebruikers hebben doorgaans meer internetvaardigheden dan niet-gebruikers. Dit verschil in handigheid met internet verklaart mede het verschil in cloudcomputing tussen jongeren en ouderen, aldus het CBS.
In de EU wordt de cloud vooral gebruikt om foto’s op te slaan. Bijna een kwart van de Europese internetgebruikers doet dit. Nederland staat met 33% op de derde plaats. Daarnaast slaan internetgebruikers ook vooral tekstbestanden, spreadsheets en presentaties op in de cloud. Onder internetgebruikers in de EU is dit gemiddeld 15%, in Nederland 23%. Ook muziek, e-books of e-magazines en video’s, films of tv-programma’s worden opgeslagen in de cloud. Dit doet echt minder dan een op de vijf internetgebruikers in de EU.
Nederlanders betalen ongeveer even vaak voor clouddiensten als de gemiddelde internetters in de EU, al gebruiken de Nederlanders de cloud bovengemiddeld. Tien procent van de Nederlandse cloudgebruikers betaalt voor clouddiensten tegen gemiddeld elf procent in de EU.Bij clouddiensten kan men meestal tot een bepaalde limiet gratis gebruik maken van de cloud. Denen en Zweden betalen hier met negentien procent het vaakst voor. In deze landen wordt naar verhouding door veel meer internetters gebruik gemaakt van deze dienst.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Junior specialist OSINT
Ben jij enthousiast en leergierig en wil je het cybercrimeteam Oost Nederland verder helpen in de aanpak van digitale criminaliteit? We zijn op zoek naar een junior specialist Open Source Intelligence (OSINT). Weet jij de digitale wereld van buiten naar binnen te halen? Dan is deze functie iets voor jou!
Juridische vraag: ik las in het FD dat concurrenten de AVG niet tegen elkaar in konden zetten. Maar het is toch oneerlijke ...
Een digitaal paspoort, recht op een betaalbare en snelle internetverbinding, 'digitale inburgering' of digitaal stemmen, het ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.