image

Nederlander gebruikt vooral gratis clouddiensten

donderdag 7 mei 2015, 17:18 door Redactie, 8 reacties

Nederlandse internetgebruikers slaan gemiddeld vaker bestanden op bij clouddiensten dan internetters in andere Europese landen, maar betalen hiervoor echter minder vaak dan in andere EU-landen met vergelijkbaar gebruik. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Nederland staat met 36% op de zesde plaats van cloudgebruik in de EU (gemiddeld 27%). 10% betaalt hiervoor, het EU-gemiddelde is 11%.

Volgens het CBS gebruiken jongere internetgebruikers in Nederland (tot 25 jaar) vaker een clouddienst dan 55-plussers: 51 tegen 20 procent. Het gebruik van cloudcomputing stijgt met het opleidingsniveau. Van de Nederlandse laagopgeleiden doet een kwart aan cloudcomputing, van de hoogopgeleiden 46%. Ook doen mannen dit met 39% vaker dan vrouwen 34%. Cloudgebruikers hebben doorgaans meer internetvaardigheden dan niet-gebruikers. Dit verschil in handigheid met internet verklaart mede het verschil in cloudcomputing tussen jongeren en ouderen, aldus het CBS.

Foto's

In de EU wordt de cloud vooral gebruikt om foto’s op te slaan. Bijna een kwart van de Europese internetgebruikers doet dit. Nederland staat met 33% op de derde plaats. Daarnaast slaan internetgebruikers ook vooral tekstbestanden, spreadsheets en presentaties op in de cloud. Onder internetgebruikers in de EU is dit gemiddeld 15%, in Nederland 23%. Ook muziek, e-books of e-magazines en video’s, films of tv-programma’s worden opgeslagen in de cloud. Dit doet echt minder dan een op de vijf internetgebruikers in de EU.

Gratis

Nederlanders betalen ongeveer even vaak voor clouddiensten als de gemiddelde internetters in de EU, al gebruiken de Nederlanders de cloud bovengemiddeld. Tien procent van de Nederlandse cloudgebruikers betaalt voor clouddiensten tegen gemiddeld elf procent in de EU.Bij clouddiensten kan men meestal tot een bepaalde limiet gratis gebruik maken van de cloud. Denen en Zweden betalen hier met negentien procent het vaakst voor. In deze landen wordt naar verhouding door veel meer internetters gebruik gemaakt van deze dienst.

Reacties (8)
07-05-2015, 18:32 door Anoniem
Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaatissssssssssssssssssssssssss!!!!!!!!

Haha
07-05-2015, 21:37 door EKTB - Bijgewerkt: 07-05-2015, 21:38
Doe mij maar Amazon Glacier, die mijn AES-256 gecodeerde bestanden veilig herbergt.

Niet gratis, wel goedkoop.
07-05-2015, 23:33 door Anoniem

Het gebruik van cloudcomputing stijgt met het opleidingsniveau.

Duidelijker voorbeeld van een contradictie kun je niet hebben...

Gebruik van clouddiensten is nu eenmaal dom, ook als ze gratis zijn; wat tussen de regels door iets impliceert over het werkelijke opleidingsniveau van de gemiddelde Nederlander.

Encryptie dan maar!? Tuurlijk is dat het antwoord ook niet; de aanbieder hoeft de bestanden maar te bewaren tot je klassieke encryptie binnen enkele seconden gekraakt kan worden... O wacht, de wereld is plat en het is onmogelijk dat er mensen op de maan lopen...

Hoe slim ben je eigenlijk als je briljante ideeën hebt maar de halve wereld de kans geeft met ze van je te stelen?
07-05-2015, 23:46 door Anoniem
If the product is free, YOU are the product...
08-05-2015, 07:57 door Anoniem
Door EKTB: Doe mij maar Amazon Glacier, die mijn AES-256 gecodeerde bestanden veilig herbergt.

Niet gratis, wel goedkoop.

In de privacy overeenkomst van Amazon staat wel: ` .. We will not move Your Content from your selected AWS regions without notifying you, unless required to comply with the law or requests of governmental entities'
Amazon is een Amerikaans bedrijf .... Patriot Act. Dus niets is veilig.
08-05-2015, 13:37 door maboc
Kennelijk wordt een dienst als gmail niet als cloud-computing beschouwd. (in mijn beleving is 't dat wel).
Als je dergelijke diensten mee zou nemen komt het percentage een stuk hoger te liggen denk ik.
08-05-2015, 20:00 door Anoniem
Ik beken.

Gmail, Evernote, Flickr, Dropbox, iCloud, LinkedIn. Geweldig. Overal beschikbaar, ondersteuning op meerdere apparaten, alles gesynchroniseerd, geen gejengel met USB-sticks etc. etc. Voor sommige diensten zoals Evernote, Flickr en Dropbox zie ik mijzelf in de toekomst wel betalen. Stukje bij beetje worden ze goedkoper ook.
09-05-2015, 09:35 door Anoniem
Als je het niet gratis wil doen, dan koop je toch beter een externe harde schijf en een 64-128gb usb stick of? Desnoods 2 externe harde schijven en 2 usb's Een abonnement of externe harde schijf/usb kost vrijwel evenveel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.