image

Avast beschouwde Chrome, Firefox en Office als malware

vrijdag 8 mei 2015, 09:17 door Redactie, 9 reacties

Door een foute signature-update hebben de virusscanners van Avast deze week legitieme en schone software zoals Google Chrome, Firefox, iTunes, Adobe Flash Player en Microsoft Office als malware beschouwd. Gebruikers konden daardoor hun browser of Outlook niet starten. Ook werden drivers zoals die van Nvidia en ATI voor kwaadaardige software aangezien. Met name bij bedrijven had de "false positive" grote gevolgen.

Een gebruiker laat op het Avast-forum weten hoe op 22.000 computers in zijn organisatie Google Chrome werd geblokkeerd. Een andere gebruiker bericht hoe bij één van zijn klanten 200 mensen de dupe werden. In sommige gevallen zouden door de false positive DLL-bestanden zijn verwijderd waardoor programma's niet meer werken. Avast bracht woensdag een update uit om het probleem te verhelpen, maar sommige gebruikers zeggen dat ze gisteren nog steeds met het probleem te maken kregen. Ook zijn er gebruikers die pas gisteren de update ontvingen.

Reacties (9)
08-05-2015, 09:27 door Anoniem
Verbaast me niets. Avast is al heel lang kampioen false positives.

En vervelend is dat je bestanden ook meteen weg zijn en alleen door opnieuw installeren van de betreffende software terug te krijgen zijn. Toen ik nog met Avast werkte, ben ik diverse keren belangrijke programmabestanden kwijtgeraakt zonder mogelijkheid dat uit een Quarantaine terug te kunnen halen. Ik heb in elk geval niets van dien aard kunnen ontdekken.

Inmiddels een ander programma in gebruik, eentje uit 'de top'...
08-05-2015, 09:40 door Anoniem
Avast is de laatste tijd niet zo goed bezig. Na het injecteren van advertenties op https-sites (via hun eigen MitM proxy) heb ik ze uitgeroeid van m'n systeem.
08-05-2015, 10:00 door Anoniem
Niet alleen de hierboven genoemde programma's werden kapot gemaakt:

150506-3 is a killer... Intel storage drivers, sierra wireless drivers, Dell Desktop Authority, parts of internet explorer and chrome... Just to name a few...

Avast gedraagt zich nu dus zelf als een virus, maar dan in het groot.

Dat muisje zal vast nog wel een (financiëel) staartje krijgen!
08-05-2015, 10:49 door potshot
met 2 laptops niets van gemerkt
08-05-2015, 11:19 door Anoniem
Het betrof hier alleen Avast! Endpoint ( zakelijke ) gebruikers. Alle andre gebruikers, gratis en betaald, hebben nergens last van gehad.
08-05-2015, 14:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-05-2015, 16:37 door Anoniem
Door Anoniem: Het betrof hier alleen Avast! Endpoint ( zakelijke ) gebruikers. Alle andre gebruikers, gratis en betaald, hebben nergens last van gehad.
Dan kunnen ze hun lol op. Het zijn tenslotte de betalende gebruikers waar ze van moeten leven.

Als die massaal weglopen door zo'n stommiteit (iets anders kun je dit toch niet noemen) dan is het snel gebeurd met het bedrijf.
08-05-2015, 20:45 door cyberpunk
Door Anoniem: Verbaast me niets. Avast is al heel lang kampioen false positives.

Wat een onzin. Ik gebruik (gratis) avast! al een hele tijd (van toen het nog avast! Home Edition heette) en in al die jaren heb ik misschien tweemaal te maken gehad met false positives. In beide gevallen was het probleem snel opgelost met een nieuwe update van de virusdefinities.

Trouwens, als gebruiker ga je toch ook snel beseffen dat er iets niet klopt als je antivirus opeens begint te janken over allerlei virussen. Wie dan al begint te blokkeren en te verwijderen, die heeft het imho een beetje zelf gezocht. Ik heb altijd een backup gereed en in het slechtste geval zet ik gewoon de image terug. Ik begin dus zeker niet zomaar met blokkeren en verwijderen...
11-05-2015, 17:23 door Anoniem
Had net mijn systeem pas geïnstalleerd met avast free, start het besturingssysteem niet meer op bedankt Avast. Toen systeemherstel gedaan kan ik alle updates en programma's opnieuw installeren. Avast begon ook idd ook steeds zwaarder te worden vooral met een gewone hdd duurt het opstarten gewoon 10 min. met een ssd merk je er niets van.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.