image

Criminelen dreigen bedrijven met DoS-aanvallen

vrijdag 8 mei 2015, 12:01 door Redactie, 1 reacties

De Nieuw-Zeelandse overheid heeft een waarschuwing afgegeven voor criminelen die bedrijven met DoS-aanvallen dreigen tenzij er duizenden euro's worden betaald. Tenminste vier bedrijven zouden al het doelwit van de criminelen zijn geworden, die eerst een e-mail met hun eisen sturen. Om te laten zien dat het dreigement echt is wordt de website van een organisatie kort na ontvangst van de e-mail een uur lang aangevallen.

Tijdens de aanval is de website onbereikbaar. Om verdere aanvallen te voorkomen moeten de bedrijven 25 bitcoins betalen, wat met de huidige wisselkoers overeenkomt met zo'n 5300 euro. Het Nationaal Cyber Security Centre van Nieuw-Zeeland laat echter weten dat er nog geen gevallen bekend zijn waarbij de criminelen hun dreigement van een omvangrijkere aanval ook daadwerkelijk hebben uitgevoerd. Ook zouden de vier bedrijven in kwestie het gevraagde bedrag niet hebben betaald, zo meldt Stuff.

Bedrijven die het doelwit zijn krijgen van het NCSC het advies om hun internetprovider te benaderen. Ook wordt er geadviseerd om online diensten tijdelijk naar hostingproviders in de cloud te verplaatsen die in staat zijn om DoS-aanvallen af te slaan. Een andere mogelijkheid is het uitschakelen of verplaatsen van content of functionaliteit op de website die het doelwit van de aanval is. Het kan dan gaan om de zoekfunctie, dynamische content of grote bestanden. Bedrijven moeten in ieder geval het geld niet betalen, omdat anders meer Nieuw-Zeelandse bedrijven het doelwit kunnen worden, aldus Barry Brailey, voorzitter van de New Zealand Internet Task Force.

Reacties (1)
08-05-2015, 15:28 door SYS 64738
Rare reaktie vanuit het NCSC, eerst data klassificatie doen óf je je data wel de cloud in kan plaatsen (tijdelijk maakt niet uit).

Het uitschakelen van de functionaliteit is wel bruikbaar; men kan tijdelijk alleen de IP adressen vanuit NL accepteren, om zo de dienst beperkt beschikbaar te houden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.