image

College: big data risico voor mensenrechten

dinsdag 12 mei 2015, 13:19 door Redactie, 0 reacties

Big data, waarbij grote hoeveelheden gegevens worden verzameld, vormen een bedreiging voor de privacy en andere mensenrechten van mensen. Daarvoor waarschuwt het College voor de Rechten van de Mens in de derde "Rapportage Mensenrechten in Nederland" (pdf). Volgens het College bieden big data enorme mogelijkheden en zijn een bron van economische waarde en innovatie.

Zo kunnen aan de hand van de gegevensverzamelingen epidemieën of de koers van een tornado beter worden voorspeld en kunnen bedrijven inspelen op de behoeften van consumenten. Er is echter ook een keerzijde en dat is dat er grote privacyrisico’s verbonden zijn aan het gebruik van big data. "Zelfs geanonimiseerde gegevens zijn soms terug te voeren op individuele personen", aldus de rapportage.

Het College stelt dat naast het recht op bescherming van de privacy hierdoor ook andere mensenrechten in het gedrang kunnen komen. Zo ligt bij het gebruik van risicoprofielen het gevaar van discriminatie op de loer. Dit is bijvoorbeeld het geval als persoonskenmerken als ras of afkomst een rol spelen bij het bepalen of iemand een bedreiging voor de veiligheid vormt. Daarnaast is er een risico dat het behoren tot een bepaalde groep een rol speelt om iemand als verdacht te bestempelen.

"Dit staat op gespannen voet met het recht op bescherming van de privésfeer en het discriminatieverbod. Ook het rechtsbeginsel 'het vermoeden van onschuld' komt hierdoor in het gedrang", merkt het College op. Dat roept het kabinet verder op om zich altijd actief in te zetten voor de mensenrechten. Het komt namelijk regelmatig voor dat het kabinet mensenrechten beperkt en het vereiste acties om mensenrechten te verbeteren uitstelt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.