image

Overheidsverzoeken aan Google om gebruikersdata verdubbeld

vrijdag 15 mei 2015, 11:26 door Redactie, 1 reacties

Het aantal verzoeken van de Nederlandse overheid aan Google om informatie over gebruikers te overhandigen is in de laatste helft van 2014 verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van de internetgigant. Van juli tot en met december vorig jaar werden er 140 verzoeken gedaan, die op 144 gebruikers/accounts betrekking hadden. In 81% van de verzoeken werd er ook informatie overhandigd.

Zes maanden eerder waren het nog 72 verzoeken die op 95 accounts betrekking hadden. In deze periode overhandigde Google in 82% van de verzoeken data. Voor het eerst heeft Google ook noodverzoeken en bewaarverzoeken vermeld. Bij een noodverzoek is er sprake van iemand die in levensgevaar is, bijvoorbeeld een ontvoering. In de tweede helft van 2014 werd er één zo'n verzoek ingediend, maar besloot Google de informatie niet te overhandigen.

In het geval van een bewaarverzoek vraagt de overheid om gegevens te bewaren, terwijl er een gerechtelijk bevel wordt gezocht om ze op te vragen. Dit moet voorkomen dat de gezochte informatie in de tussentijd wordt verwijderd. De overheid deed vijf van dit soort verzoeken die op tien accounts betrekking hadden. Wereldwijd ontving Google ruim 30.000 verzoeken, waarbij er informatie over ruim 50.000 gebruikers/accounts werd gezocht. In 63% van de verzoeken werd er ook informatie verstrekt, zo is in de nieuwste editie van het Google Transparantierapport te vinden.

Image

Reacties (1)
15-05-2015, 15:48 door Eric-Jan H te D
Om te zien op welke onrechtmatige wijze de overheid soms aan informatie tracht te komen,zou het wel aardig zijn om inzicht te krijgen in de afwijzingsgronden. Heeft iemand daar info over gevonden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.