image

Omaanse inlichtingendienst zou Shell hebben afgeluisterd

woensdag 20 mei 2015, 16:19 door Redactie, 2 reacties

De inlichtingendienst van Oman zou het interne telefoonsysteem van het Petroleum Development Oman (PDO), een joint venture tussen Shell en de Omaanse overheid, met hulp van Europese bedrijven hebben afgeluisterd. Volgens documenten zouden de bedrijven Gamma International en Trovicor in 2010 apparatuur hebben geplaatst waarmee telefoongesprekken binnen PDO konden worden afgeluisterd. De inhoud van de gesprekken werd vervolgens naar een "monitoringscentrum" van de Omaanse inlichtingendiensten doorgestuurd, zo meldt website The Register.

Shell is voor 34% eigenaar van PDO, terwijl de Omaanse regering 60% van het bedrijf in handen heeft. PDO is verantwoordelijk voor het grootste deel van de gasproductie in Oman en voor zo'n 70% van de olieproductie. Verschillende bronnen laten weten dat de mogelijkheid van de Omaanse overheid om gesprekken van Shell-werknemers af te luisteren die bij PDO zijn ondergebracht de commerciële onderhandelingen tussen beide partijen zou kunnen beïnvloeden. Zowel Shell als PDO wilden niet tegenover de website reageren.

The Register kreeg verschillende documenten te zien. Daaruit blijkt ook dat Trovicor en Gamma International van plan zijn om afluisterapparaten op het interne telefoonsysteem van de Universiteit van Muscat te installeren, een nieuwe instelling die later dit jaar wordt geopend. Gamma en Trovicor werden onlangs nog door Reporters without Borders tot "vijanden van het internet" uitgeroepen.

Reacties (2)
20-05-2015, 17:03 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 20-05-2015, 17:03
[Verwijderd]
20-05-2015, 23:57 door Eric-Jan H te D
OK, je bent eigenaar, - want meerderheidsaandeelhouder -, van een bedrijf. En je monitort de interne communicatie. Mis ik iets?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.