image

Android-ransomware geeft niet betalende gebruiker boete

woensdag 27 mei 2015, 15:21 door Redactie, 0 reacties

Vorige week zijn meer dan 15.000 e-mails verstuurd met Android-ransomware die zich voordoet als een beveiligingsupdate voor Adobe Flash Player. De berichten bevatten weinig tekst, behalve dat het meegestuurde APK-bestand, "Check Updates.apk", een update voor Flash Player is.

In werkelijkheid gaat het om ransomware die het toestel vergrendelt en een waarschuwing van de FBI laat zien. Volgens de waarschuwing zou de gebruiker pornografische websites hebben bekeken. Om het toestel te ontgrendelen moet er een bedrag van 500 dollar worden betaald. Als de gebruiker zelf het toestel probeert te ontgrendelen wordt het bedrag naar 1500 dollar verhoogd, zo meldt het Roemeense anti-virusbedrijf Bitdefender.

Volgens het Spaanse beveiligingsbedrijf S21sec vinden ransomwaremakers nieuwe manieren om hun creaties te verspreiden. Op dit moment wordt vooral social engineering gebruikt, maar nieuwe mogelijkheden worden continu toegevoegd, zo stelt de IT-beveiliger. Gebruikers krijgen dan ook het advies om geen APK-bestanden van onbetrouwbare bronnen te installeren en e-mails met APK-bijlagen te filteren.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.