image

Italiaanse baas mag personeel op Facebook monitoren

vrijdag 29 mei 2015, 11:20 door Redactie, 5 reacties

Een Italiaanse werkgever die een nepprofiel op Facebook aanmaakte om een werknemer in de gaten te houden die de sociale netwerksite onder werktijd gebruikte heeft de wet niet overtreden, aldus het oordeel van een Italiaanse rechter. De werknemer in kwestie werkte voor een printbedrijf en werd ontslagen omdat hij via Facebook Messenger aan het chatten was, terwijl hij eigenlijk aan het werk had moeten zijn.

Hij werd betrapt door zijn baas die een nepprofiel van een vrouw had aangemaakt en hem vervolgens tijdens een chatgesprek vijftien minuten van zijn werk wist af te houden. Als gevolg van het chatgesprek liep één van de drukpersen vast en was de werknemer niet op tijd om dit te verhelpen. Ook in de dagen na het incident bleef de werknemer berichten op Facebook versturen.

Volgens de Italiaanse rechtbank stond de werkgever in zijn recht om het nepprofiel aan te maken om het illegale gedrag van de werknemer, zoals dat ook al in het verleden was waargenomen, te monitoren. De rechter stelde verder dat het is toegestaan om werknemers te lokaliseren aan de hand van het Facebookgebruik op hun mobiele telefoon, zo melden The Local en La Stampa.

Reacties (5)
29-05-2015, 12:49 door Anoniem
Facebook.... maak meer kapot dan je lief is...

TheYOSH
29-05-2015, 13:01 door PietdeVries
Tja - lastig...

Vroeger... toen blokkeerde je gewoon Facebook in de firewall en niemand zat ermee te prutsen tot na werktijd. Maar nu iedereen een smartphone heeft en daarmee de firewall omzeilt kan ik me voorstellen dat je als werkgever toch wel in de verleiding komt je werknemers op iets andere wijze in de gaten te houden.

Overigens vermoed ik dat dit in de VS schering en inslag is...
29-05-2015, 13:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-05-2015, 16:52 door Anoniem
Tis wel tegen de regels van facebook in ... nepprofielen .
31-05-2015, 12:18 door Anoniem
Een rechter die illegale activiteiten goedkeurt omdat het een andere illegale activiteit (prive internet gebruik mag trouwens in bepaalde mate gewoon) kan opsporen.. Lijkt de overheid wel... Iedereen staat boven de wet behalve Jan Modaal... Wat een afgang voor de rechtstaat!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.