image

VN-rapporteur: encryptie essentieel voor mensenrechten

vrijdag 29 mei 2015, 10:59 door Redactie, 4 reacties

Encryptie en anonimiteit zijn essentieel om mensenrechten als privacy en het recht op vrijheid van meningsuiting te beschermen, zo heeft David Kaye laten weten, de speciale rapporteur van de Verenigde Naties op het gebied van vrijheid van meningsuiting. "Encryptie en anonimiteit, los van elkaar of samen, creëren een privacygebied om meningen en geloof te beschermen. Ze maken bijvoorbeeld privécommunicatie mogelijk en kunnen een mening afschermen van controle van buitenaf, wat met name in vijandige politieke, sociale, religieuze en juridische omgevingen belangrijk is", zo stelt hij in een nieuwe rapport (doc).

Ook in landen die onrechtmatige censuur door middel van filtering en andere technologieën toepassen kan het gebruik van encryptie en anonimiteit individuen helpen om deze barrières te slechten en zonder tussenkomst van de autoriteiten toegang tot informatie en ideeën te krijgen. Volgens Kaye zijn journalisten, onderzoekers, advocaten en de burgermaatschappij daarnaast van encryptie en anonimiteit afhankelijk om zichzelf, en hun bronnen, klanten en partners, tegen surveillance en intimidatie te beschermen.

Kaye concludeert in het rapport dat landen beveiligingsstandaarden niet moeten verzwakken en dat landen, bedrijven en burgerorganisaties het gebruik van encryptie en anonimiteit, alsmede kennis van computers en internet, onder mensen moeten aanmoedigen. Er wordt dan ook gepleit voor een campagne waarbij encryptie standaard in ontwerpen wordt meegenomen en staat ingeschakeld en dat gebruikers wereldwijd over de tools kunnen beschikken om hun recht op vrijheid van meningsuiting veilig te kunnen uitoefenen. Het rapport van Kaye is vandaag aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties aangeboden en zal op 17 juni worden besproken.

Reacties (4)
29-05-2015, 11:05 door Anoniem
In het verlengde hiervan ook tracking cookies exit?
29-05-2015, 11:33 door Anoniem
Broodnodig in zo'n beetje de hele wereld. In China is het niet best, maar in de USA ook niet. Over Europa hebben we het dan maar niet.
29-05-2015, 11:47 door JanAnoniem
Zolang niet iedereen volkomen transparant is, of iedereen alle privacy krijgt, blijft het een gevecht om de grens tussen transparantie en privacy.
29-05-2015, 12:22 door Anoniem
Alright! Net zoals de zon opgaat over zowel goede als slechte mensen zou encryptie en anonimiteit voor iedereen beschikbaar moeten zijn, dus zonder gezeur dat het kwaadwillenden en criminelen ook voordelen biedt.
(de eindafrekening komt vanzelf...)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.