image

SourceForge gestopt met bundelen van adware

dinsdag 2 juni 2015, 13:32 door Redactie, 5 reacties

De populaire website voor opensourcesoftware SourceForge is gestopt met het bundelen van adware bij projecten die niet meer worden beheerd, zo laat de website weten. Onlangs besloot de site "eenvoudig te weigeren aanbiedingen van derden" bij een klein aantal onbeheerde SourceForge-projecten te bundelen.

Het zou om een test gaan, maar na kritiek vanuit de media en gebruikers is besloten dit terug te draaien. Website Ars Technica meldde onlangs hoe het installatieprogramma van de grafische bewerkingstool GIMP voor Windows van adware was voorzien. De makers van GIMP zouden het project achttien maanden geleden hebben verlaten en SourceForge niet meer als downloadlocatie gebruiken. SourceForge bleef de download aanbieden, alleen dan voorzien van een installer die advertenties bevatte en allerlei andere software probeerde te installeren.

Ook verschillende andere projecten die ooit op SourceForge werden gehost waren van adware-installer voorzien, zoals VLC, Firefox, Drupal en tal van andere tools. Hoewel de beheerders de software allang niet meer via SourceForge onderhielden, was de software nog steeds via de website te vinden. Het verwijderen van een opensourceproject op SourceForge zou namelijk zeer lastig zijn. Wat betreft het bundelen van adware zal dit alleen nog plaatsvinden via een "opt-in" van projectontwikkelaars die nog actief op de website zijn.

Reacties (5)
02-06-2015, 14:10 door johanw
Ze zijn zeker niet gestopt, ze doen het alleen niet meer bij enkele projecten zoals Gimp die veel stampij gemaakt hadden. SourceForge is tegenwoordig een site die je beter kunt mijden, net als bv. Softonic.
02-06-2015, 14:31 door Anoniem
Sourceforge is dus zeg maar redelijk ongeloofwaardig geworden, en daarmee passé.

Onderdeel van het Dice (een jobsite waar zo ongeveer alle advertenties voor buiten de VS een VS-"security clearance" vereisen) imperium. Zoals ook slashdot, waar tegenwoordig vooral "nerdig lijkende" clickbait te vinden is, en waar een onhandig ingevoerde ("beta") tablettiseerupdate op zeer veel haat van de lezers kwam te staan maar nog maandenlang doorgeduwd werd. Iets met allerlei aardige websites opkopen en ze vervolgens langzaamaan in de vernieling helpen.
02-06-2015, 14:39 door Anoniem
Door johanw: Ze zijn zeker niet gestopt, ze doen het alleen niet meer bij enkele projecten zoals Gimp die veel stampij gemaakt hadden. SourceForge is tegenwoordig een site die je beter kunt mijden, net als bv. Softonic.

Klopt allebei
Echter, developers kunnen er ook vrijwillig voor kiezen software met adware te bundelen.
Dat is namelijk een developer support initiatief van SourceForge genaamd "DevShare" waaraan developers zelf kunnen deelnemen.
Een bekend voorbeeld daarvan is FileZilla.

Lees het zelf op
http://arstechnica.com/information-technology/2015/06/sourceforge-locked-in-projects-of-fleeing-users-cashed-in-on-malvertising/

Verder zie ik op SourceForge nog steeds Gimp aangeboden maar ik heb geen pc beschikbaar om deze download op adware installers te testen.

http://sourceforge.net/projects/gimp-win/
02-06-2015, 14:58 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 02-06-2015, 15:06
[Verwijderd]
02-06-2015, 15:40 door Anoniem
Helaas heeft Filezilla ook gehost op SourceForge hier ook last van.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.