image

FBI heeft geheime vloot van surveillancevliegtuigjes

dinsdag 2 juni 2015, 13:57 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI heeft een vloot van vliegtuigjes die voor surveillance worden ingezet en zich achter allerlei fictieve bedrijven verbergen, zo ontdekte de Associated Press. De vliegtuigjes zouden technologie voor videosurveillance bevatten en soms ook apparatuur voor telefoonsurveillance. Hoewel details over het programma niet openbaar zijn, is er volgens de opsporingsdienst geen sprake van een geheim project.

"Het luchtvaartprogramma van de FBI is niet geheim", zegt woordvoerder Christopher Allen. "Specifieke vliegtuigen en hun mogelijkheden zijn vanwege operationele veiligheidsdoeleinden niet openbaar." De vliegtuigen zouden in ieder geval niet zijn ontworpen of uitgerust om op grote schaal data te verzamelen of massasurveillance uit te voeren. Wel zouden de vliegtuigen in staat zijn om beelden van ongerelateerde criminele activiteiten op de grond te maken die vervolgens door de openbaar aanklager kunnen worden gebruikt. Ook kunnen de vliegtuigjes door zich voor te doen als zendmast duizenden mensen die zich beneden bevinden identificeren. Dit zou echter zelden voorkomen, aldus functionarissen.

Jay Stanley van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU noemt het belangrijk dat de federale regering een vloot van vliegtuigen beheert die als doel heeft om over Amerikaanse steden te vliegen, zeker gezien de technologie waarmee ze kunnen worden uitgerust. De FBI vroeg de Associated Press om de namen van de fictieve bedrijven die het had ontdekt niet bekend te maken, omdat dit belastingbetalers anders weer op kosten zou jagen doordat er nieuwe bedrijfjes als dekmantel moesten worden gemaakt. Ook zou het de vliegtuigen in gevaar kunnen brengen alsmede de integriteit van surveillancemissies. In totaal wist het persbureau dertien fictieve bedrijven te identificeren.

Reacties (3)
02-06-2015, 14:22 door Anoniem
"Het is niet geheim dat we steeds achterbakser bezig zijn maar de details wel, want anders gaan er mensen zeuren en dat rijdt ons maar in de wielen bij het ondergraven van burgelijke grondrechten."
02-06-2015, 15:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
02-06-2015, 20:48 door Anoniem
En het probleem is?

Dat er ingezeten worden afgeluisterd in plaats van buitenlanders?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.