image

Telefoonscammer: 60% mensen gelooft ons

woensdag 3 juni 2015, 16:06 door Redactie, 7 reacties

Scammers die mensen via pop-ups laten weten dat hun computer met een virus is geïnfecteerd en ze een bepaald telefoonnummer moeten bellen zijn zeer succesvol, zo beweert een telefoonscammer op Reddit, die naar eigen zeggen zich zes maanden met het telefonisch oplichten van mensen bezighield.

Op de vraag hoeveel mensen de scam doorhebben stelt de scammer dat zo'n 40% van de mensen allerlei verwensingen uit, terwijl de resterende 60% echt denkt dat ze door malware zijn geïnfecteerd. Voor het oplossen van de problemen werd minimaal 100 dollar gerekend, terwijl voor een virusscanner hetzelfde bedrag moest worden betaald. De gevraagde prijzen waren echter afhankelijk van de locatie en het beroep dat het slachtoffer uitoefende. Iets wat de scammers aan het slachtoffer vragen.

In eerste instantie stelt de scammer dat hij niet doorhad dat mensen werden opgelicht, hoewel hij wel zijn verdenkingen had. Uiteindelijk besefte hij waar hij mee bezig was en besloot te stoppen. De scammer zegt een Amerikaan te zijn en vertelt dat er ook in de VS allerlei callcentra zijn waarvandaan de scams worden uitgevoerd. In zijn geval waren die vooral op Windowsgebruikers gericht. Belde er bijvoorbeeld een Mac-gebruiker, dan besloot hij op te hangen.

De pop-ups die gebruikers laten geloven dat ze problemen hebben worden zowel aan Windows- als Mac-gebruikers getoond, meldt beveiligingsbedrijf Blue Coat. In tegenstelling tot wat Blue Coat beweert zijn Mac-gebruikers al langer het doelwit van de scammers. Zo werden er in 2013 en 2014 al varianten van deze scam waargenomen die op Mac-gebruikers waren gericht.

Reacties (7)
03-06-2015, 16:48 door Anoniem
Ik betwijfel de statistieken die hier worden genoemd. Ik wil best geloven dat van de mensen die daadwerkelijk bellen 40% zit te schelden en 60% er in is getrapt, maar om dan te zeggen dat 60% van de mensen die de popup zien het geloven lijkt me niet juist. Ik verwacht namelijk dat een groot gedeelte van de mensen niet belt.
03-06-2015, 18:28 door Anoniem
En ze mogen er trots op zijn... dat ze verdomd naar de hel gaan.
04-06-2015, 08:31 door Anoniem
Door Anoniem: En ze mogen er trots op zijn... dat ze verdomd naar de hel gaan.
Waar ligt dat "de Hel"?
04-06-2015, 13:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: En ze mogen er trots op zijn... dat ze verdomd naar de hel gaan.
Waar ligt dat "de Hel"?

http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Hel_%28Friesland%29
04-06-2015, 14:25 door Skizmo
Door Anoniem:
Door Anoniem: En ze mogen er trots op zijn... dat ze verdomd naar de hel gaan.
Waar ligt dat "de Hel"?
Bij hoevelaken, links af... een paar kilometer doorrijden, en dan kom je 't tegen.
07-06-2015, 07:23 door spatieman
je draait al windows, dus dat is al hel genoeg.
07-06-2015, 11:40 door Anoniem
Door Anoniem: Ik verwacht namelijk dat een groot gedeelte van de mensen niet belt.

Dit is op zijn zachtst gezegd nogal een boud statement.

Als ik jou was, zou ik even een cursusje 'mensenkennis' gaan volgen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.