Privacy - Wat niemand over je mag weten

gegevens toegangsysteem delen met bewoners

09-06-2015, 11:33 door Anoniem, 4 reacties
hallo, wij hebben in ons bedrijfsverzamelgebouw een toegangsysteem die wij delen met meerdere bedrijven. De huismeester verstekt de passen en houdt bij wie er passen hebben en de rechten op de passen. Nu wil een bewoner van het bedrijfspand maandelijks een overzicht hebben wie er binnen zijn geweest in het pand.
Maf dit zomaar verstrekt worden of moeten er dan gegevens verwijderd worden. Ik kan me voorstellen dat iemand van bedrijf x niet zijn gegevens bij bedrijf y op de lijst staan. En hoe om te gaan met schoonmakers die worden ingehuurd en niet bij bedrijf y in dienst zijn. Alvast dank voor de reactie
Reacties (4)
09-06-2015, 12:43 door mcb - Bijgewerkt: 09-06-2015, 12:49
Heeft die "bewoner" aangegeven wat hij met die info wilt?

Zomaar delen mag niet (ik zoek nog een bron).
Bij een eerdere werkgever vertelde een van de beheerders van de bedrijfspassenafdeling dat zij live konden zien wie er door welke deur ging en of dat succesvol was. Zij vertelden ook dat zij overzichten zelf niet eens mochten bekijken en alleen op aanvraag van de bedrijfsbeveiliging een rapportage over bepaalde personen of deuren mochten opleveren. En dit alleen als de bedrijfsbeveiling n.a.v. een incident met een onderzoek bezig was.
Verder mochten alleen bepaalde personen/afdeling (bijv. personeelszaken) opvragen wie er een pas heeft (maar niet wanneer deze wordt gebruikt) en of deze na ontslag is ingeleverd.
Afd. managers mogen wel een maandelijkse overzicht opvragen maar alleen voor de medewerkers van hun eigen afdeling en als dit als prikklok wordt gebruikt.
Verder kunnen bijv BHV'ers opvragen of er nog mensen in het gebouw zijn als er een ontruiming is.

Op dit soort zaken is (volgens mij) de WBP van toepassing en moet hier zorgvuldig mee worden omgegaan.

Om op je vraag terug te komen; als die "bewoner" niet een van bovenstaande (of andere legitieme) redenen heeft, mag dat dus niet.
09-06-2015, 13:01 door Anoniem
Dank MCB voor de snelle reactie. Ben wel heel erg benieuwd naar de bron. Heb al lopen spitten bij WBP, maar kom daar erg weinig tegen. (of ik kan niet zoeken)
09-06-2015, 13:36 door mensenit
Zoals mcb al aangeeft zijn de overzichten herleidbaar naar een natuurlijk persoon en dus persoonsgegevens. De Wbp is van toepassing. Je mag die gegevens dus alleen voor het doel gebruiken waarvoor je ze verzameld hebt en op dezelfde wettelijke grondslag (die staan in de Wbp en zijn uitputtend). Verder verwerken voor een ander doel mag niet, tenzij dat doel dichtbij het oorspronkelijke ligt. Lastig is dat dat niet zwart-wit in de wet staat ('redelijkerwijs' en zo).

Als de huismeester overzichten bijhoudt wie wanneer in het pand aanwezig is moet daar dus een doel voor zijn (beveiliging is een goede, om b.v. onregelmatigheden te kunnen vaststellen). Verder verstrekken van overzichten voor hetzelfde doel aan bewoners zou kunnen, maar dan alleen van die informatie die voor hun van belang is. Dus niet de mensen die bij een concollega binnen zijn geweest, wel die van het eigen bedrijf. Als er alleen een gezamenlijke voordeur is en één lijst, wordt dat natuurlijk lastig. Dan zul je op de een of andere manier moeten splitsen.
09-06-2015, 14:14 door Eric-Jan H te D
Sterker nog, is er ergens vastgelegd dat toegangsgegevens verzameld worden. En wat is de omschrijving van het doel daarvan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.