image

Amazon ontkent deelname aan PRISM-programma

zondag 14 juni 2015, 09:27 door Redactie, 10 reacties

Amazon heeft niet deelgenomen aan het PRISM-programma van de NSA, zo heeft de internetgigant tijdens de presentatie van het allereerste transparantierapport (pdf) laten weten. PRISM werd in 2013 door klokkenluider Edward Snowden onthuld. Het bleek om een geheim surveillanceprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst te gaan waarmee gegevens van tenminste negen grote Amerikaanse internetbedrijven werd verzameld. Amazon was echter één van de bedrijven die niet in de NSA-slides stond vermeld.

In de aankondiging van het transparantierapport stelt Amazon dat het daarnaast regelmatig tegen dagvaardingen van de overheid om klantgegevens in beroep gaat. Toch wordt er in de meeste gevallen wel informatie overhandigd, zo blijkt uit de eigen cijfers. Van 1 januari 2015 tot en met 31 mei van dit jaar kreeg Amazon van de Amerikaanse overheid 813 dagvaardingen. In 542 gevallen werd alle gevraagde informatie overhandigd en 126 keer ging het om gedeeltelijke informatie. In 145 gevallen werd er geen informatie afgestaan.

Ook ontving Amazon van de Amerikaanse opsporingsdiensten 25 "huiszoekingsbevelen", waar in 13 gevallen volledig aan werd meegewerkt en in 8 gevallen deels. Vier keer werd er geen informatie afgestaan. Naast de Amerikaanse autoriteiten klopten ook buitenlandse overheden bij Amazon aan. In totaal gaat het om 132 verzoeken, waar 108 keer volledig aan werd meegewerkt en 7 keer gedeeltelijk. 17 keer besloot Amazon de gevraagde gegevens niet te verstrekken. Of ook de Nederlandse autoriteiten bij Amazon verzoeken hebben neergelegd is onbekend, aangezien er geen onderverdeling per land wordt gemaakt, zoals bij de transparantierapporten van bijvoorbeeld Yahoo, Twitter en Google wel het geval is.

Reacties (10)
14-06-2015, 10:19 door Anoniem
Niemand mag zeggen dat ze eraan meewerken, dus de betrouwbaarheidswaarde van dit bericht is nul. Ontkennen daarentegen mag altijd, of het nu waar is of niet.
14-06-2015, 10:57 door Anoniem
Dit is wat ze mogen vertellen. De amerikaanse overheid heeft nogal een handje van met "national security letters" te smijten, waar je je niet tegen kan verzetten en waar je ook nog eens niet van mag vertellen dat je ze gekregen hebt. Gezien het grote volume waarin die NSLs gebruikt worden is het vrij onwaarschijnlijk dat amazon er geen enkele gekregen heeft.

Het is natuurlijk leuk dat steeds meer bedrijven dit soort transparantierapportjes de wereld inschoppen, maar de VS is ze met die NSL toch al weer een stapje voor.
14-06-2015, 14:33 door Anoniem
Amazon heeft al banden met de CIA

Last month, (nov 2013) Amazon released a statement saying: “We look forward to a successful relationship with the CIA.”

Wil je zelf zoeken, zoek op: "CIA owns the Washington Post",
dan kom je vanzelf op CIA, Amazon en Jeff Bezos.
Uitleg: Jeff Bezos, de "CIA Contractor" is de CEO van Amazon.

http://www.thenation.com/blog/177661/amazon-washington-post-and-600-million-cia-contract
http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=11347
http://www.accuracy.org/release/cia-cloud-over-jeff-bezoss-washington-post/
.
14-06-2015, 14:42 door Anoniem
Als Amazon de waarheid zou vertellen zouden ze kunnen opdoeken.
14-06-2015, 15:10 door Ignitem
Feit blijft dat Amazon National security letters voorzien van en Gag order blijft ontvangen. Hier mag Amazon nooit over praten en die staan ook niet in dit transparantierapport.
Dat Amazon niet heeft deelgenomen aan Prism, wil niet zeggen dat ze niet aan andere programma's van de NSA hebben deelgenomen.

Dit hele "transparantierapport" is een marketingterm om het imago op te poetsen, zodat het lijkt dat ze open zijn over hun medewerking aan afluisterprogramma's.
In werkelijkheid is het zo dat als je je data bij een Amerikaans bedrijf stalt, deze volledig toegankelijk is voor de NSA en andere Amerikaanse geheime diensten, waarbij bedrijfsspionage niet kan worden uitgesloten.

Deze afluisterpraktijken gaan natuurlijk gewoon door en zijn dit soort rapporten en presentaties zijn er alleen "to fool the public".
15-06-2015, 01:31 door Anoniem
Al het verkeer wordt in 14 landen getapt en geïndexeerd... en daar hoort Nederland ook bij.
15-06-2015, 09:28 door Mysterio
Het zit precies in wat er niet wordt verteld. Er zijn zoveel bedrijven die roepen dat ze aan iets specifieks niet meedoen. Dat zegt helemaal niets over waar wel aan meegedaan wordt. Wellicht dat Amazon naar de letter niet heeft deelgenomen aan het PRISM programma van de NSA... Waaraan wel wordt en is deelgenomen of meegewerkt (is ook een nuance) wordt uiteraard niet zomaar medegedeeld.
15-06-2015, 09:32 door Mysterio
Door Anoniem: Al het verkeer wordt in 14 landen getapt en geïndexeerd... en daar hoort Nederland ook bij.
Amerikanen die de wereld afluisteren, Duitsers die de wereld afluisteren, Britten die de wereld afluisteren, Chinezen die de wereld afluisteren, Russen die de wereld afluisteren... we kunnen nog even doorgaan. Zogenaamd zijn alle landen nu boos op elkaar vanwege het afluisteren en houden zij zich allen natuurlijk niet met dit soort verderfelijke praktijken bezig.

Behalve natuurlijk de AIVD, want die zijn kapotbezuinigd en moeten het dus met de Amerikanen, Duitsers en Britten doen.
15-06-2015, 10:08 door Anoniem
Door Mysterio:
Door Anoniem:
Behalve natuurlijk de AIVD, want die zijn kapotbezuinigd en moeten het dus met de Amerikanen, Duitsers en Britten doen.

De AIVD heeft officieel nog nooit zoveel geld gehad. Overigens staan er al sinds jaar en dag afluisterstations, SIGINT.
15-06-2015, 13:22 door Anoniem
xtra info:

http://www.theatlantic.com/technology/archive/2014/07/the-details-about-the-cias-deal-with-amazon/374632/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.