image

Belgische Privacycommissie sleept Facebook voor rechter

maandag 15 juni 2015, 10:06 door Redactie, 3 reacties

De Belgische Privacycommissie gaat Facebook voor de rechter slepen vanwege het volgen van mensen die geen lid van de sociale netwerksite zijn. De zaak, die donderdag start, gaat over de social plug-ins die op veel websites aanwezig zijn en waarmee bezoekers content op social media kunnen delen.

Deze knoppen zorgen ervoor dat Facebook ook bezoekers kan volgen die geen lid van de sociale netwerksite zijn. Het probleem kwam eerder al naar boven tijdens een onderzoek van iMinds, VUB en KULeuven dat de Privacycommissie liet uitvoeren. Daarin werd gesteld dat Facebook leden maar ook niet-leden "heimelijk traceert" en gegevens ervan verwerkt.

"Zelfs mensen die uitdrukkelijk aangeven dat ze niet gevolgd willen worden, worden toch gevolgd", zo stelt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Belgische Privacycommissie. Tegenover De Morgen laat hij weten dat het gedrag van Facebook niet door de beugel kan. "We hebben voorbije donderdag een dagvaarding laten uitsturen naar Facebook België, Ierland en de Verenigde Staten."

Aan de hand van het eerder gehouden onderzoek presenteerde de Privacycommissie op 13 mei van dit jaar zijn bezwaren en aanbevelingen. Het ging er vooral om dat Facebook transparanter moest worden. Facebook liet echter weten dat het de Belgische wetgeving en het gezag van de Belgische Privacycommissie niet aanvaardt en dat het allemaal op een misverstand berust. "Voor ons was dat het sein om naar de rechtbank te stappen", aldus Debeuckelaere. Het is de eerste keer dat Facebook door een Europese privacycommissie voor de rechter wordt gesleept wegens het niet respecteren van de privacywetgeving.

Reacties (3)
15-06-2015, 11:25 door ben987
fb wordt m.i. een steeds enger clubje,
had een fake-account want www/fb hoeft van mij niets te weten wat ik niet kwijt wil, dat account was alleen maar voor contact overzee familie, werd vorige week plots geblokkeerd en kon alleen maar deblokkeren als ik kopie paspoort/rijbewijs oid naar hun zou zenden.
dat heb ik natuurlijk niet gedaan, die fb is m.i. echt van de pot gerukt met dergelijke acties !

oude fake-account mogen ze lekker houden en heb weer een nieuw fake-account aangemaakt.

mafklappers dat fb !
15-06-2015, 11:48 door Anoniem
Dat moeten ze in Nederland ook doen. Helaas is de FB rommel ook op overheidssites te vinden. Ik heb er mijn gemeente op aangesproken en kreeg als antwoord dat het een service aan de burgers was. Op mijn argument dat FB hierdoor iedereen trackt werd gereageerd dat het wel meevalt.
15-06-2015, 16:27 door Anoniem
Door Anoniem: Op mijn argument dat FB hierdoor iedereen trackt werd gereageerd dat het wel meevalt.
Inderdaad, daarom is de stapel documentatie die Facebook heeft over iemand die het nauwelijks gebruikt (een post van een enkel zinnetje per week) ook een compleet pak A4 printerpapier dik.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.