image

OM: Nederland toonaangevend bij aanpak cybercrime

maandag 15 juni 2015, 12:15 door Redactie, 6 reacties

Nederland is toonaangevend bij de internationale aanpak van cybercrime, zo heeft het Openbaar Ministerie in het jaarrapport over 2014 (pdf) laten weten. Zo waren het OM en het Team High Tech Crime van de Nederlandse Politie vorig jaar betrokken bij een internationale operatie tegen gebruikers van de Blackshades-malware.

Ook was de Nederlandse politie actief bij een operatie tegen marktplaatsen op het Tor-netwerk en waarschuwde het OM voor de Cryptolocker-ransomware. Zoals in mei al gemeld voerde de politie vorig jaar 19 grote onderzoeken naar cybercrime uit, waarbij de doelstelling 20 onderzoeken was. Volgens het OM werd dit cijfer niet niet gehaald, onder andere vanwege "andere urgente prioriteiten", waaronder de Nuclear Security Summit in maart 2014.

Ook Wil Gemert van het European Cyber Crime Center (EC3) van Europol stelt dat Nederland in de meeste onderzoeken een belangrijke rol speelt. "Ons land kent een hoge internetdichtheid, een goede infrastructuur, een hoog kennisniveau, en vooral ook een belangrijke serviceverlenende industrie op het gebied van servercapaciteit en providers. Samenwerking met het Nederlandse OM is zeer belangrijk om huiszoekingen en inbeslagneming daadwerkelijk mogelijk te maken."

Toekomst

Door de toenemende digitalisering van de samenleving zal ook cybercrime volgens het OM toenemen. De aanpak van cybercrime staat daarom samen met andere thema’s centraal in de veiligheidsagenda 2015-2018. Zo wordt de strafrechtelijke aanpak van cybercrime in alle regio’s geïntensiveerd. "Dit is nodig om alert en weerbaar te zijn tegen de dreiging van cybercrime", aldus het OM.

Daarnaast zal de organisatie meer onderzoeken starten en verdachten vervolgen. Verder is het doel neergezet om samen met de verschillende partners cybercrime terug te dringen, door onder andere de weerbaarheid van burgers en bedrijven te vergroten en preventieve systeemmaatregelen te treffen.

Reacties (6)
15-06-2015, 13:12 door Anoniem
Gevalletje WC-eend.
15-06-2015, 14:06 door Anoniem
"OM:Nederland toonaangevend bij aanpak cybercrime" Mag ik even heel hard lachen (en tegelijk heel heel hard huilen!?) Nou beste OM daar heb ik als hacking-slachtoffer weinig van gemerkt! De politie hier in NL zijn een stelletje amateurs (vraag maar aan Peter R. de Vries) die zelf nauwelijks met/op een computer en smartphone overweg kunnen en dat moet de hackers van mijn pc's opsporen!? Laat me niet lachen zeg!
15-06-2015, 14:58 door Anoniem
Een tijdje geleden heb ik uit interesse gereageerd op een e-mail waarin stond dat ik zogenaamd een lotto gewonnen had. Na veel over en weer mailen met de criminelen, had ik uiteindelijk naam, adres en bankgegevens van de (zeer waarschijnlijk) katvanger te pakken. Mijn e-mails waren allemaal voorzien van doorzichtige 1-pixel plaatjes waarmee ik de IP-adressen van de ontvangen kon achterhalen. Alle informatie had ik netjes uitgewerkt in een rapportje. THTC was niet geinteresserd, want het was geen high-tech. Het politiebureau in mijn woonplaats gaf totaal geen reactie en een speciaal 'digitaal team' van de politie in een grote stad gaf aan er naar te kijken, maar ook daar hoorde ik, zelfs na navragen, helemaal niks meer van.

Met andere woorden: leuke promo blabla van het OM, maar de praktijk is anders.
15-06-2015, 15:48 door Anoniem
Prima, nu de misdaad en het aantal moorden nog omlaag.
Dat zal ook geen probleem zijn als je overal de beste in bent.
15-06-2015, 17:53 door karma4
Ze bedoelen gewoon dat ze de meeste vooruitgang boeken voor het Di tatoriaal ideaal van het kunnen volgen van alle burgers.
Newspeak uit 1984 in de praktijk
15-06-2015, 19:49 door Anoniem
Door Anoniem: Gevalletje WC-eend.
Niet alleen dat. Als het echt waar is dan is dat nogal een slecht rapportcijfer voor de rest van de wereld--we hebben namelijk uitgebreid gezien wat voor gepruts het OM het publiek in weet te smijten. "Damning with faint praise" heet dat.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.