image

Politie arresteert mannen en vrouw wegens 'auto phishing'

vrijdag 19 juni 2015, 11:01 door Redactie, 3 reacties

De politie heeft deze week vier mannen en een vrouw in Amsterdam en Hoogvliet aangehouden op verdenking van "auto phishing", zoals de politie het noemt. De vijf zouden via het versturen van phishingmails, die van banken afkomstig leken en waarin werd gevraagd om op een link te klikken, toegang tot de rekeningen van tientallen mensen hebben gekregen.

Via de gestolen bankgegevens selecteerden de criminelen slachtoffers met veel geld op hun bankrekening. Een verdachte die zich voordeed als bankmedewerkster zocht daarop telefonisch contact met de rekeninghouder en vroeg om medewerking met het bijwerken van de gegevens. Daarvoor moesten slachtoffers hun inlog- en signeercodes afgeven. De politie vermoedt dat tijdens de telefoongesprekken andere verdachten inlogden op de online bankrekening van het slachtoffer.

Vervolgens werden er forse bedragen direct naar een autoverkoper, particulier of garage overgemaakt. Bij de autoverkoper stond op het moment van de overboeking al een 'katvanger' klaar die de auto, nadat de verkoper de transactie had bevestigd, meekreeg. Het voertuig werd vaak direct doorverkocht. Regelmatig waren de verkoopprijzen van de auto’s opvallend lager dan de aanschafprijzen.

Bij de doorzoekingen in de woningen van de verdachten werden diverse gegevensdragers in beslag genomen, zoals computers, mobiele telefoons en USB-sticks. In één van de doorgezochte woningen zijn 'belinstructies' aangetroffen voor het contact met de slachtoffers. De schade die de bende veroorzaakte zou zo'n 1 miljoen euro bedragen. Er hebben in totaal 63 mensen aangifte van ‘auto phishing' gedaan. De slachtoffers werden tussen augustus vorig jaar en nu gemaakt.

Reacties (3)
19-06-2015, 11:20 door BaseMent
Da's geen fishing, da's towing.
19-06-2015, 23:39 door Anoniem
Mja, vroeger had ik nog medelijden met al die mensen, maar nondeju zeg, hoe vaak moeten mensen nog gewaarschuwd worden? Sommige vragen er om als je als een kip zonder kop door het leven gaat en alle adviezen in de wind slaat.

Een van die adviezen is: geef NOOIT je pincode of dergelijke af aan mensen aan de telefoon of deur. De banken hebben deze helemaal niet nodig.

Maar goed, ik zal wel weer te hard overkomen in mijn mening. Maar toch......aaaaargh
24-06-2015, 11:03 door Anoniem
Door Anoniem: Mja, vroeger had ik nog medelijden met al die mensen, maar nondeju zeg, hoe vaak moeten mensen nog gewaarschuwd worden? Sommige vragen er om als je als een kip zonder kop door het leven gaat en alle adviezen in de wind slaat.

Een van die adviezen is: geef NOOIT je pincode of dergelijke af aan mensen aan de telefoon of deur. De banken hebben deze helemaal niet nodig.

Maar goed, ik zal wel weer te hard overkomen in mijn mening. Maar toch......aaaaargh

En dus hoef je zulke oplichters niet aan te pakken?
Ze pakken meestal kwetsbare mensen (ouderen, mensen die net iemand verloren zijn). Geen gelijkwaardige tegenstanders dus. En dan nog.

Aangezien iedereen gedwongen wordt om te internetbankieren kun je moeilijk die mensen verwijten dat ze er niet voor toegerust zijn qua kennis en assertiviteit. Ze kiezen er niet voor uit overmoed. Ze kiezen er misschien wel helemaal niet voor.

Als ik niks van auto's weet dan kan ik ervoor kiezen alleen fiets of OV te gebruiken. Maar hoe mijd je tegenwoordig internet?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.