image

Onderzoek: botnets bestaan uit gemiddeld 1700 computers

vrijdag 19 juni 2015, 12:28 door Redactie, 0 reacties

In het eerste kwartaal van dit jaar bestonden botnets uit gemiddeld 1700 computers, zo beweert internetprovider Level 3 aan de hand van eigen onderzoek (pdf). Voor het onderzoek werden 600 tot 1000 Command & Control-servers gemonitord waarmee cybercriminelen besmette computers aansturen.

Het aantal computers dat onderdeel van een botnet uitmaakte schommelde flink in de eerste maanden van dit jaar. Zo ging het in januari om gemiddeld 3.763 computers, terwijl dit in maart naar 338 computers was gedaald. Volgens Level 3 is de daling te danken aan de "waakzaamheid" van de securitygemeenschap. Computers die onderdeel van een botnet zijn bevonden zich voornamelijk in China en de Verenigde Staten, met elk ruim een half miljoen besmette machines, gevolgd door Noorwegen met 213.000 "zombies".

Noorwegen was in het eerste kwartaal ook het doelwit van het meeste botnetverkeer, gevolgd door de VS en Spanje. De aanwezigheid van Noorwegen wordt verklaard door een enkel incident waarbij een botnetserver binnen een specifieke hostingomgeving werd gehost.

Nederland

In het rapport wordt ook meerdere malen Nederland genoemd. Zo staat Nederland wereldwijd op de vierde plek van landen die botnetverkeer genereren en op de derde plek in Europa. "Vanuit een globaal perspectief gezien staat Nederland hoger in relatie tot andere Europese landen. Deze top 10-notering is vooral te danken aan een grote en zware poortscanner die een aantal slachtoffers in de Scandinavische regio maakte”, aldus het rapport. Daarin wordt verder gesteld dat Nederland een "robuuste infrastructuur” biedt, waardoor het “ideaal” is voor het centraliseren van botnets in de regio.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.