image

Google reageert op beschuldigingen over 'afluisteren' microfoon

vrijdag 19 juni 2015, 13:47 door Redactie, 5 reacties

Google heeft gereageerd op beschuldigingen dat Chromium gebruikers via de microfoon zou afluisteren en dat de opensourcebrowser, waarop Google Chrome is gebaseerd, een niet opensourcemodule van Google downloadt. Op zowel Hacker News als Reddit was er een discussie ontstaan over het downloaden van de "Chrome hotword module" door Chromium op Debian, waarna de microfoon zou worden ingeschakeld om naar gebruikers te luisteren.

Google Chrome biedt gebruikers de optie om zoekopdrachten via de microfoon op te geven. Google-engineer Matt Giuca laat weten dat gebruikers de module die voor het opvangen van gesproken zoekopdrachten nodig is zelf moeten inschakelen. Daarnaast moet ook eerst de tekst "ok Google" worden uitgesproken voordat de microfoon de woorden van de gebruiker via de microfoon opvangt en naar Google stuurt. Daarnaast speelde er ook de discussie over het downloaden van de module door Chromium, dat opensource is, terwijl dit niet voor Chrome en de hotword module geldt.

Giuca merkt echter op dat Chromium geen Googleproduct is, hoewel het wel bij de ontwikkeling betrokken is. "Als een derde partij, zoals Debian, het distribueert, is het hun verantwoordelijkheid om hun eigen beleid te handhaven", merkt de engineer op. Hij wijst erop dat Debian inmiddels een aanpassing heeft doorgevoerd waardoor de spraakmodule uit de distributie is verwijderd. Verder heeft Google in Chromium 45 aanpassingen doorgevoerd wat het voor distribuerende partijen eenvoudiger maakt om de gesproken zoekopdrachten uit te schakelen. Giuca stelt dat hij de melding over het probleem dan ook sluit, omdat het een opt-in feature is en Debian een oplossing heeft doorgevoerd.

Reacties (5)
19-06-2015, 14:36 door Anoniem
Daarnaast moet ook eerst de tekst "ok Google" worden uitgesproken voordat de microfoon de woorden van de gebruiker via de microfoon opvangt en naar Google stuurt.

En zolang je niet "ok Google" zegt neemt de app alle geluid op die voorbij komt, om op een geschikt moment *alles* wat tot dan toe opgenomen is te verzenden...
Binnenkort een verplichtte optie in je smart-watch, want altijd handig als je wilt volgen waar het volk morrelt...
19-06-2015, 18:16 door Anoniem
Als je nou toch van het Chrome design houdt lijkt een Chromium build mij juist een prima alternatief voor Google Chrome.

Het nadeel van Chromium gebaseerde browsers is weer dat het voor gewone gebruikers moeilijk is onder de motorkap te kijken en te sleutelen aan bepaalde voorkeuren zoals dat met Mozilla browsers op eenvoudige inzichtelijke uitgebreide wijze wel kan.

Een onoverkomelijk nadeel zelfs, je moet Chrome(ium) maar vertrouwen op dat blauwe oog ;)
21-06-2015, 12:29 door Anoniem
weet je wat je allemaal moet? Je moet niet zeuren over gratis browsers en gratis opensource operating systems en wat al niet meer.
Als je dan alle tijd hebt en blijkbaar erg veel verstand van hoe het allemaal moet, doe het dan lekker zelf.
Een browser is zo gemaakt, de compiler waarmee je je eerste exe file bakt moet je dan wel eerst zelf schrijven of vertrouwen.
en dan nog zelf een moederbord in elkaar solderen van zelf gekookte silicium, want als je dat koopt zit Mao er vast in om je af te luisteren.

Niet zo paranoide heren en dames, maar blijf gewoon een heel klein beetje alert.
...en voor de aluminiumverslaafden onder ons: Denk je niet dat de overheid precies bijhoudt wie bovengemiddeld veel aluminium koopt? en ziet wie er allemaal geen mobiel, named ov-kaart, en kentekenregistratie heeft? En dat je alles contant blijft doen, en alleen VPN verkeer genereert? Pas maar op, voor je het weet krijg je een time-share op een satteliet.
21-06-2015, 14:11 door Anoniem
Wat een joker reactie: 12:29 door Anoniem
Commentaar geven op anderen en dan zelf vertellen hoe het wel MOET.
22-06-2015, 23:21 door Paul1983
Als je het inspreken van zoekopdrachten handig vind gebruik het dan en maak je niet zo druk over het wel of niet meeluisteren. Er zijn genoeg andere dingen daar je je beter wel druk om kan maken. We worden met z'n allen al jaren bespioneerd en niet alleen door de NSA. Onze overheid houd ook een aantal dingen van ons in de gaten.

Door onder anderen.

1 ID kaart of Paspoort met vingerafdrukken.
2 Bewaarplicht Telecom en internet data.
3 Digid en het EPD.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.