image

1400 passagiers gestrand door aanval op vliegmaatschappij

maandag 22 juni 2015, 10:30 door Redactie, 4 reacties

Zo'n 1400 passagiers zijn gisteren gestrand op de luchthaven Frederic Chopin in Warschau, door een aanval op de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT. Vanwege de "IT-aanval" kon de luchtvaartmaatschappij geen vluchtplannen opstellen en konden vluchten niet vertrekken, zo laat LOT via de eigen Facebookpagina weten. Dit leidde uiteindelijk tot het schrappen van tien vluchten.

De aanval begon 's middag om 16:00 uur en was rond 20:40 uur verholpen. Volgens de vliegmaatschappij had de aanval geen invloed op de vliegsystemen en konden vliegtuigen die al in de lucht waren gewoon hun vlucht vervolgen. Tegenover TVN 24 stelt woordvoerder Adrian Kubicki dat het onbekend is wie erachter de aanval zit. De vliegmaatschappij zegt wel dat het vandaag details over de aanval zal publiceren. Passagiers die vanwege de aanval hun vlucht moesten missen konden uiteindelijk zondagnacht alsnog vertrekken of boekten een hotel en zullen vandaag verder kunnen vliegen.

Reacties (4)
22-06-2015, 12:41 door Anoniem
Je vraagt je af waarom vluchtplannings systemen aan internet moeten hangen. En ook nog eens direct benaderbaar moeten zijn dat deze rechtstreeks vanaf internet aangevallen kunnen worden zodat je er niet meer van binnen bij kunt.
Klinkt nogal vergezocht allemaal...
Zullen vast wel de Russen of N-Koreanen de schuld krijgen...

Waarschijnlijk eerder een scriptje van de NSA die bleef hangen op de afwijkende characterset van de Polen.
22-06-2015, 12:45 door Anoniem
Ryanair heeft deze week ook een ¨onderhoudsvenster¨ voor hun site en boekingssysteem gehad.

Zou me niet verbazen als men een zak met geld aan de hacker betaald heeft, om aan hetgeen wat bij bovenstaande maatschappij gebeurd is, te voorkomen.
22-06-2015, 17:33 door Anoniem
Door Anoniem: Je vraagt je af waarom vluchtplannings systemen aan internet moeten hangen. En ook nog eens direct benaderbaar moeten zijn dat deze rechtstreeks vanaf internet aangevallen kunnen worden zodat je er niet meer van binnen bij kunt.
Vermoedelijk is voor een vluchtplan communicatie met de buitenwereld nodig. Een vliegtuig moet ook ergens landen, en misschien willen ze daar ook wel een idee hebben van wat er naar ze onderweg is en wanneer ze het ongeveer kunnen verwachten. Vertragingen bij de bestemming, slecht weer waar dan ook langs de route, het kan allemaal van belang zijn voor het vluchtplan.

Dat veel communicatie tegenwoordig via het internet loopt is niet echt verrassend. En als je een aansluiting hebt is een DDOS-aanval mogelijk. Als dat het probleem was dan waren hun systemen mogelijk van binnenuit prima te bereiken maar beschikten ze alleen niet over de gegevens die nodig zijn om vluchtplannen op te stellen.

Wat ik me wel afvraag is of je dat wel via een verbinding moet laten lopen die herkenbaar van jou is (met behulp van DNS bijvoorbeeld), en of je geen tweede internetverbinding via een andere provider en fysiek andere infrastructuur achter de hand moet hebben om snel naar over te kunnen schakelen. Die 1400 gestrande passagiers zouden wel eens aanzienlijk meer kunnen kosten.
23-06-2015, 09:34 door Anoniem
Oorverdovende stilte uit het kamp waar men altijd zo hoog opgeeft van het ethische karakter van dit soort criminelen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.