image

Ziekenhuis VS waarschuwt patiënten na gesnuffel in privédata

maandag 22 juni 2015, 12:38 door Redactie, 4 reacties

Een Amerikaans medisch centrum heeft zo'n 4900 patiënten gewaarschuwd dat een medewerker bijna vier jaar lang hun privégegevens heeft bekeken, zonder dat dit voor zijn werktaken noodzakelijk was. Het zou gaan om namen, geboortedata, geslacht, medische dossiernummers, lengte, gewicht, allergie-informatie, adresgegevens, medische documentatie, diagnoses, testresultaten, medicatie, arbeidsstatus, zorgverzekering en werkgever.

Volgens het UC Irvine Medisch Centrum had de werknemer voor zijn werkzaamheden toegang tot sommige patiëntendossiers, maar had hij ook voor niet werkgerelateerde taken tussen juni 2011 en maart 2015 naar patiëntendossiers gekeken. Na de ontdekking heeft het ziekenhuis forensische experts ingeschakeld om de harde schijf en het e-mailaccount van de werknemer te onderzoeken.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de werknemer geen patiëntengegevens had verwijderd. Tevens werd de politie ingelicht, die ook een onderzoek is gestart. Verder heeft de werknemer geen toegang meer tot de systemen van het medisch centrum en zijn er disciplinaire maatregelen opgelegd. Hoe de werknemer uiteindelijk tegen de lamp liep laat het ziekenhuis niet weten. Getroffen patiënten kunnen een jaar lang gratis hun krediet laten monitoren.

Reacties (4)
22-06-2015, 12:43 door Anoniem
Een jaartje gratis credit laten monitoren..
Dat klinkt als een eigen sigaar uit eigen doos kopen om een sigaar uit eigen doos te kunnen geven aan jezelf.

Immers, je credit gegevens moeten dan bij een monitoring organisatie ondergebracht worden, en wie zegt dat daar niet zo'n zelfde debiel in je gegegevens zit te snuffelen of dat die gehacked worden.
Hoe minder plaatsen jouw gegevens zijn, hoe veiliger het is.
22-06-2015, 13:20 door beamer
Ik ben benieuwd of wij dit soort berichtgeving ook meer gaan krijgen nu de wet "meldplicht datalekken" is aangenomen
https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/33662_meldplicht_datalekken_en
22-06-2015, 14:18 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-06-2015, 16:43 door Anoniem
Door Anak Krakatau: tja.....als je je eigen medewerkers niet meer kunt vertrouwen, dan weet ik het ook niet meer..
TNO, trust no one...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.