image

Anti-virusbedrijven waren doelwit GCHQ en NSA

maandag 22 juni 2015, 14:35 door Redactie, 5 reacties

Verschillende anti-virusbedrijven zijn in het verleden het doelwit van de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten geweest, waarbij de aandacht met name naar de Russische virusbestrijder Kaspersky Lab uitging, zo blijkt uit documenten van klokkenluider Edward Snowden uit 2008.

De Amerikaanse NSA en het Britse GCHQ zochten naar manieren om virusscanners en andere beveiligingssoftware te omzeilen. Ook werd het e-mailverkeer gemonitord om zo gebruikers van anti-virussoftware in kaart te brengen. De documenten laten verder zien dat de Britse inlichtingendienst de software van Kaspersky wilde reverse engineeren en dat de NSA naar kwetsbaarheden zocht. De Amerikaanse inlichtingendienst blijkt ook verkeer tussen de servers van Kaspersky en gebruikers van de software te hebben bekeken.

In 2008 ontdekte een onderzoeksteam van de NSA dat de Kaspersky-software gevoelige gebruikersinformatie terug naar de servers van het bedrijfs stuurde. Deze informatie zou eenvoudig kunnen worden opgevangen om gebruikers te volgen, aldus een rapport. Ook zou de NSA e-mails hebben onderschept die voor beveiligingsbedrijven waren bedoeld en waarin voor nieuwe virussen en kwetsbaarheden werden gewaarschuwd, zo meldt The Intercept vandaag aan de hand van verschillende Snowden-documenten.

Volgens onderzoeker Joxean Koret is anti-virussoftware een interessant doelwit voor aanvallers. De software draait vaak met de hoogste rechten op het systeem. Een aanval op een virusscanner kan een aanvaller deze rechten opleveren. Daar komt bij dat de beveiliging van veel anti-virussoftware te wensen overlaat en zelfs jaren op andere client-applicaties zoals browsers en documentlezers achterloopt, aldus Koret. "Het houdt in dat Acrobat Reader, Microsoft Word of Google Chrome veel lastiger zijn aan te vallen dan 90% van de virusscanners." Onlangs werd bekend dat Kaspersky Lab het slachtoffer van een geraffineerde aanval was geworden die volgens de virusbestrijder door een staat is uitgevoerd.

Reacties (5)
22-06-2015, 17:39 door Anoniem
1) Zo langzamerhand krijg je toch het idee dat ALLE aanvallen op wat dan ook kennelijk bijna alleen uit Amerika en Engeland komen. En dan maar gillen om andere landen de schuld te geven.

2) "Verschillende anti-virusbedrijven zijn in het verleden het doelwit van de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten geweest". Die hebben, behalve Kaspersky, dus ALLEMAAL hun mond gehouden, of nog erger, ze hebben het nog steeds niet ontdekt.

3) Al die anti-malware software stuurt gegevens naar huis. Zelfs een stand-alone programma als "Microsoft Malicious Software Removal Tool" heeft een reportage gedeelte. Dit valt natuurlijk allemaal in het niet bij wat Google Chrome voortdurend allemaal naar huis stuurt en je over het web volgt.
22-06-2015, 17:40 door Anoniem
Vorig jaar was er toch al melding dat GCHQ Kaspersky software exploitte om toegang tot systemen te krijgen?
wel preken over security maar niet luisteren naar de geruchten.

Handig die jongens...
22-06-2015, 19:50 door Anoniem
Tja en dan kun je nog de beste virusscanner hebben qua malware-detectie en kaspersky,symantec norton of bitdefender heten,maar als de malware/hacker de virusdetectie vd betreffende software vreest,probeerd hij die te omzeilen,denkt hij dat dit niet mogelijk of wenselijk is dan begint ie met de antivirussoftware zelf onklaar te maken,te manipuleren of zelfs (even) geheel uit te schakelen.Uit een test van ik meen AV Comparatives bleek dat alleen Eset zelf voldoende beveiligd is tegen hackers.Laat nu datzelfde ESET maar een gemiddelde virus/malwaredetectie te hebben. Dus het is kiezen: of je kiest voor een hackerbestendige software die niet zoveel malware afvangt (eset),of je kiest voor een topvirusscanner als norton of bitdefender maar die zijn niet zo hackerbestendig en hebben ook nog eens een niet al te beste firewall (zie o.m. Matousec),dus hoe dan ook ben je de pineut.De bedrijven zelf beweren bij hoog en laag dat hun security software helemaal veilig is.
22-06-2015, 22:11 door Anoniem
Verschillende anti-virusbedrijven zijn in het verleden het doelwit van de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten geweest

More Targets!
https://prod01-cdn02.cdn.firstlook.org/wp-uploads/sites/1/2015/06/moar-targets-540x405.png

Behalve dan?
The Project CAMBERDADA presentation lists 23 additional AV companies from all over the world under “More Targets!” Those companies include Check Point software, a pioneering maker of corporate firewalls based Israel, whose government is a U.S. ally. Notably omitted are the American anti-virus brands McAfee and Symantec and the British company Sophos.
23-06-2015, 00:08 door Eric-Jan H te D - Bijgewerkt: 23-06-2015, 00:10
Zoals ik een paar jaar geleden al zei: "Wanneer je kwaad wil,is een antivirusprogramma of een besturingssysteem de aangewezen plek om je zwarte pest te verspreiden"

Tegenwoordig moeten we daar ook nog cryptografische bibliotheken en programmatuur aan toevoegen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.