Verschillende anti-virusbedrijven zijn in het verleden het doelwit van de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten geweest, waarbij de aandacht met name naar de Russische virusbestrijder Kaspersky Lab uitging, zo blijkt uit documenten van klokkenluider Edward Snowden uit 2008.
De Amerikaanse NSA en het Britse GCHQ zochten naar manieren om virusscanners en andere beveiligingssoftware te omzeilen. Ook werd het e-mailverkeer gemonitord om zo gebruikers van anti-virussoftware in kaart te brengen. De documenten laten verder zien dat de Britse inlichtingendienst de software van Kaspersky wilde reverse engineeren en dat de NSA naar kwetsbaarheden zocht. De Amerikaanse inlichtingendienst blijkt ook verkeer tussen de servers van Kaspersky en gebruikers van de software te hebben bekeken.
In 2008 ontdekte een onderzoeksteam van de NSA dat de Kaspersky-software gevoelige gebruikersinformatie terug naar de servers van het bedrijfs stuurde. Deze informatie zou eenvoudig kunnen worden opgevangen om gebruikers te volgen, aldus een rapport. Ook zou de NSA e-mails hebben onderschept die voor beveiligingsbedrijven waren bedoeld en waarin voor nieuwe virussen en kwetsbaarheden werden gewaarschuwd, zo meldt The Intercept vandaag aan de hand van verschillende Snowden-documenten.
Volgens onderzoeker Joxean Koret is anti-virussoftware een interessant doelwit voor aanvallers. De software draait vaak met de hoogste rechten op het systeem. Een aanval op een virusscanner kan een aanvaller deze rechten opleveren. Daar komt bij dat de beveiliging van veel anti-virussoftware te wensen overlaat en zelfs jaren op andere client-applicaties zoals browsers en documentlezers achterloopt, aldus Koret. "Het houdt in dat Acrobat Reader, Microsoft Word of Google Chrome veel lastiger zijn aan te vallen dan 90% van de virusscanners." Onlangs werd bekend dat Kaspersky Lab het slachtoffer van een geraffineerde aanval was geworden die volgens de virusbestrijder door een staat is uitgevoerd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
Security Officer
36 - 40 uur
Als Security Officer zorg je dat het infrastructuur platform, de -broncode en de VECOZO werkplek van VECOZO zo min mogelijk kwetsbaarheden kennen. Dit doe je door kwetsbaarheden inzichtelijk te maken en op te lossen. Zo speel jij een cruciale rol in de beveiliging van al onze gegevens en bedrijfsmiddelen.
Juridische vraag: Als mijn werkgever van mij verlangt om aan te geven of ik Corona heb, dan wel mij heb laten testen of mij ...
Certified Secure LIVE Online
Certified Secure is LIVE. Cross Site Scripting vinden en voorkomen? Met z'n allen een volledige kubernetes cluster compromitteren? Of gewoon voorkomen dat een collega op een phishing mail klikt? Ontwikkel ook terwijl je thuiswerkt je Hacker Mindset!
Zoals altijd zijn ook onze LIVE trainingen hands-on en met persoonlijke begeleiding van ervaren Certified Secure instructeurs. Direct vanuit je browser en dus zonder nasty extra software!
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw team.
Het risico van een supply-chain-aanval, waarbij aanvallers via software of systemen van een derde partij bij organisaties weten ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.