image

Nederland krijgt portals voor registreren van kentekenchip

maandag 15 juni 2015, 13:36 door Redactie, 36 reacties

De kentekenchip is onderdeel van een veel groter plan om alle wegen in Nederland uit te rusten met zogenaamde "portals" met meetapparatuur. Deze portals registreren 24 uur per dag alle auto's en daarmee de bewegingen van alle 17 miljoen burgers in de openbare ruimte, zo meldt Privacy First.

De privacyorganisatie maakt zich ernstig zorgen over het optuigen van een dergelijk landelijk controlesysteem en stelt dat de "spionagechip" disproportioneel is en niet past in een fatsoenlijke democratische rechtsstaat. Volgens Privacy First wordt het project voorlopig "verkocht" als oplossing voor identiteitsfraude en criminaliteit met kentekens. De organisatie ziet het systeem echter als de "zoveelste poging op rij" om de burger volledig te kunnen registreren in de openbare ruimte, hetzij via de OV-chipkaart hetzij via het kenteken of auto. "Het kenteken als elektronische enkelband voor iedere burger is een hardnekkig principe binnen het huidige controledenken bij de overheid."

Cijfers

Privacy First besloot navraag te doen over de veronderstelde "40.000 gevallen" van kentekenfraude, maar navraag levert bij geen enkele instantie duidelijkheid op. Het cijfer kan niet worden bevestigd, waardoor de werkelijke omvang van het probleem onbekend blijft. De privacyorganisatie stelt dat zelfs bij een schatting van 40.000 kentekens (0,5 promille van het totaal) de vraag moet worden gesteld in hoeverre "de privacy van de gehele samenleving hiervoor opgeofferd dient te worden."

Ook is onduidelijk wat de kosten van een dergelijk systeem gaan worden en wat de opbrengsten zijn ten opzichte van de huidige vermeende kosten van identiteitsfraude en criminaliteit. Verder is het de vraag of er geen alternatieve oplossingen zijn. Uit een recente brief van minister Van der Steur blijkt juist dat kentekenfraude steeds minder voorkomt door andere maatregelen zoals het systeem Gecontroleerde Afgifte en Inname Kentekenplaten (GAIK) en eisen aan erkende fabrikanten en lamineerders (lamineercode) alsmede de meldingsplicht voor gestolen/vermiste blanco platen of nog niet toegekende kentekenplaten.

Als het aan Privacy First ligt wordt de "controle-infrastructuur" dan ook niet ingevoerd, aangezien het permanent registreren van burgers in de openbare ruimte volgens de organisatie zal leiden tot zelfscensuur en een excuusmaatschappij, waarin iedere burger als het ware continu een alibi moet hebben wat hij op welk moment op een locatie deed en waarom hij daar was. Daarnaast zou op deze manier de democratische rechtsstaat worden aangetast, door een omkering van het rechtsprincipe dat een burger met rede verdacht moet zijn voor een strafbaar feit om gevolgd te kunnen worden te worden, door iedere burger als potentiële verdachte continu te bespioneren.

Reacties (36)
15-06-2015, 14:00 door Anoniem
Ook het excuus van benzinediefstal is onze. De schade is slechts 1000 per tankstation per jaar. Natuurlijk is dat geen bedrag wat je zomaar wilt weggeven, maar het plaatst het probleem wel in een ander daglicht. Daarbij is de oplossing heel simpel: pinautomaat in de pomp zoals dat ook bij onbemande stations gebeurt. Echter, dat willen de pomphouders zelf niet, omdat niemand dan meer binnenkomt om een veel te duur fabrieksbroodje te kopen. Ze kiezen dus zelf voor dit onnodige risico!
15-06-2015, 14:05 door Anoniem
Ik vind het ongelofelijk dat dit maar niet te stoppen lijkt, maximale efficiency voor de overheid en minimale vriendelijkheid en vrijheid voor de burger. Allemaal bedacht door mensen die op onze kosten op zo'n ministerie willen scoren. Dit moet een keer stoppen. Welke partij zegt nou eens duidelijk minder ambtenaren, minder regels, minder belasting, meer samenleving. Je ziet steeds meer een cultuur ontstaan van 'wordt niet gecontroleerd dus het kan'. Zie de stoplichten waar nog geen roodlichtcamera staat en je weet wat ik bedoel.
15-06-2015, 14:14 door Flashback956
Staatsgreep!

Ontopic:
Er zijn zoveel problemen in dit land die aandacht vereisen, en dit is daar één van? Bullshit! Ze doen net alsof er elke dag 100 kentekens worden gestolen/gemaakt. Deze overheid is snel aan vervanging toe en wel direct.
15-06-2015, 14:34 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-06-2015, 14:48
[Verwijderd]
15-06-2015, 14:41 door Anoniem
Ze kunnen zo langzamerhand beter een chip in je ruggegraat implanteren....... Gezien je toch overal geregistreerd wordt.
15-06-2015, 14:45 door Anoniem
Mooie lobby van NXP/Bestolen pomphouders zeker. Dit is een voorbereiding op een verplicht Galileo device in de auto waar 24/7 de exacte locatie mee kan worden bepaald.
15-06-2015, 14:51 door john west - Bijgewerkt: 15-06-2015, 15:02
Het is een trend veiligheid en efficiëntie voor privacy ,een gevaarlijke weg,voor dat je het weet leef je in een maatschappij die je met alles op de vingers kijkt.

Ook is de kans aanwezig dat de data door derden misbruikt wordt.

Je vrijheid wordt toch al aan banden gelegd,al je deze weg volgt,heb je een begin van een dictatuur.

En vooruitgang gedijt niet in onvrijheid maar wordt verstikt, en met de toenemende complexiteit van de maatschappij
een ramp zonder weerga.
15-06-2015, 14:57 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vind het ongelofelijk dat dit maar niet te stoppen lijkt, maximale efficiency voor de overheid en minimale vriendelijkheid en vrijheid voor de burger. Allemaal bedacht door mensen die op onze kosten op zo'n ministerie willen scoren. Dit moet een keer stoppen. Welke partij zegt nou eens duidelijk minder ambtenaren, minder regels, minder belasting, meer samenleving. Je ziet steeds meer een cultuur ontstaan van 'wordt niet gecontroleerd dus het kan'. Zie de stoplichten waar nog geen roodlichtcamera staat en je weet wat ik bedoel.

Tja, ieder volk krijgt de leiding die het verdient. Uiteindelijk hebben jullie er allemaal zelf voor gekozen omdat niet stemmen geen optie voor jullie was. We zien inmiddels welke schade jullie daarmee aan ons land hebben aangebracht, waarvoor onze dank. Volgende keer iets beter nadenken of je een politicus op zijn blauwe ogen of zijn gedrag moet geloven voordat je het hokje rood maakt.
15-06-2015, 14:58 door Anoniem
Heb denk ik een veel beter plan:

Wie een overheidsfunctie bekleedt, dient 24 uur per dag een speciale actioncam met zich mee te dragen, zodat via internet alle burgers van Nederland kunnen controleren of alles wat zij uitspoken wel deugt en dienstbaar aan het volk is.

Het gerucht gaat namelijk dat er steekpenningen e.d. (van ICT-bedrijven?) worden aangenomen, belastinggeld wordt verkwanseld, en dat er nogal wat figuren van plan zouden zijn of eraan mee zouden werken om van Nederland een totalitaire staat te maken.
15-06-2015, 15:00 door Anoniem
Door Anoniem: Ook het excuus van benzinediefstal is onze. De schade is slechts 1000 per tankstation per jaar. Natuurlijk is dat geen bedrag wat je zomaar wilt weggeven, maar het plaatst het probleem wel in een ander daglicht. Daarbij is de oplossing heel simpel: pinautomaat in de pomp zoals dat ook bij onbemande stations gebeurt. Echter, dat willen de pomphouders zelf niet, omdat niemand dan meer binnenkomt om een veel te duur fabrieksbroodje te kopen. Ze kiezen dus zelf voor dit onnodige risico!
Ook dat kan opgelost worden door eerst naar binnen te lopen en een voorschot te betalen op de benzine die je gaat tanken (the american way). Pas dan wordt de pomp geactiveerd. Dan wordt tanken zonder te betalen wel erg lastig. Plus bij teveel vooraf betalen moet de klant nog een keer naar binnen (twee keer kans om extra meuk aan te laten schaffen).
15-06-2015, 15:02 door Anoniem
Goed, waar kunnen we de petitie tekenen om deze onzin tegen te houden? Ik begin de bemoeizucht en het data graaien van de overheid echt spuugzat te worden... Elke keer weer opnieuw. En ook altijd komen ze met drogredenen als kinderporno, terrorisme en verminderen van criminaliteit, maar geen van deze zaken is het waard ook maar een % van je privacy voor in te leveren!!

Helaas zijn de meeste mensen door de MSM gebrainwashed en denken dat de overheid er is vóór de burgers. Verder denkt iedereen dat de overheid heel veel macht heeft, maar de echte macht ligt (nog altijd, niet voor lang meer) bij de burgers. Dát is de echte reden dat de overheid iedereen in de gaten wil kunnen houden, men is namelijk bang voor een revolutie van de burgers tegen de overheid! De overheid ziet namelijk zijn burgers als mogelijke terroristen, en derhalve wordt iedereen bij voorbaat al verdacht.

Wat de overheid verstaat onder terrorisme is iets anders dan dat wij burgers verstaan onder terrorisme!
15-06-2015, 15:02 door Anoniem
Wat dacht je van digitale fietspaden,nu nog bedoelt om zonne-energie mee op te wekken,"milieu-argument"
de technische fietspaden worden al aangelegd.
Dus kunnen we in de toekomst ook meer chips in fietsen en scooters en brommobielen verwachten,
die dan te volgen zijn door het digitale fietspad.
15-06-2015, 15:07 door Anoniem
Door Anoniem: Ook het excuus van benzinediefstal is onze. `...
Benzinediefstal is zo ernstig dat je de levens van overige weggebruikers op het spel mag zetten om één dief te vangen.
15-06-2015, 15:38 door Anoniem
Mind you, het zijn de service providers van de systemen/chips die hier in de Lobby vooral het sterkst aan de slag zijn en de overheid voorzien van de 'juist passende oplossing'.
15-06-2015, 15:40 door Anoniem
Auto weg doen en allemaal op de fiets.
Dat kost zoveel dat ze het wel laten.
15-06-2015, 15:58 door ben987
misschien beter een chip bij de mens implanteren en portals op iedere hoek van de straat.

misschien in de toekomst ? als we zo slaafs en apathisch blijven staren in de koplampen.......
15-06-2015, 16:17 door Anoniem
Ik vind het ongelofelijk dat dit maar niet te stoppen lijkt

Ik niet, aangezien het de meeste burgers geen drol kan schelen. Als je een enquete gaat houden over dit soort zaken, dan zie je vaak al snel dat 80%+ roept dat het best is, en dat ze niets te verbergen hebben. Met zo'n houding onder de bevolking kan je als privacy beweging toch geen deuk meer in een pakje boter slaan ? We krijgen als bevolking wat we verdienen.
15-06-2015, 16:38 door Anoniem
Ik ga maar een paar oude nog werkende magnetrons aanschaffen...
Ik zie nieuwe buisness: Kenteken bevrijden van de RFID/NFC chip. Het is wel allemaal metaal, maar als de magnetron het lang genoeg volhoud, gaan de chips er aan.

Maar dan een andere vraag:
Er is altijd beweerd dat zowel NFC als RFID alleen op korte afstand uit zijn te lezen. Echter RFID heeft echter een modus waarin het tot 200m kan komen... https://en.wikipedia.org/wiki/Radio-frequency_identification
Waar NFC max 100 meter heeft: https://en.wikipedia.org/wiki/Radio-frequency_identification

Dus dat was dus ook altijd een leugentje... net zo als de rest

TheYOSH
15-06-2015, 17:11 door Anoniem
Nou,die chip gewoon saboteren dat hij niet uitgelezen kan worden,dit is toch van den zotte dit project,is er niet wat nuttigers te doen daar in Den Haag?.
15-06-2015, 17:13 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 15-06-2015, 17:14
[Verwijderd]
15-06-2015, 17:15 door Anoniem
En de gevangenis poorten sluiten zich langzaam, en niemand buiten een handjevol mensen heeft in de gaten wat er gaat gebeuren!
15-06-2015, 18:36 door Anoniem
Maar het vreemde is: dit is wel de overheid die door de bevolking van ons land gekozen is ... Toch iets om bij de volgende verkiezingen maar eens goed over na te denken. Want willen we werkelijk zo'n overgecontroleerde samenleving?
15-06-2015, 18:40 door Anoniem
"Gat in de markt":
Lokale auto-wasstraat kan een zgn. magnetron functie aanbieden...
15-06-2015, 19:31 door Vicktor
Deze portals registreren 24 uur per dag alle auto's en daarmee de bewegingen van alle 17 miljoen burgers in de openbare ruimte

Sinds wanneer zijn fietsen verboden?
15-06-2015, 20:07 door ben987
Door Vicktor:
Deze portals registreren 24 uur per dag alle auto's en daarmee de bewegingen van alle 17 miljoen burgers in de openbare ruimte

Sinds wanneer zijn fietsen verboden?
dat is de volgende doelgroep....
15-06-2015, 20:31 door Anoniem
Er zijn al de nodige andere (op afstand) volgsystemen in gebruik. En diverse indirecte systemen.

Paspoort, OV card, CCTV, traffic management systemen, mobiels (zowel via SIM als via Internet verbinding locators), electronisch geld betalingen, (publieke) WiFi netwerken, internet surf gedrag, super cookies, combinatie van metagegevens over de diverse gegevensstromen die je dagelijks produceert: smart devices (TV, DVR, DRM, thermometer, meters van nutsbedrijven), black box in auto, mails, web, voice, sms, apps. Dan nog: leerlingendossier, EPD (of hoe het momenteel heet), belastingdienst, pensioenfondsen, verzekeraars, gemeenten, enz. Vast nog meer.

Maar ja, zelfs al zouden ze dit systeem behoorlijk waterdicht kunnen krijgen, dan nog zegt het niets over buitenlandse kentekens. Wat wil zeggen: mocht dit systeem daadwerkelijk meer als een deuk in een pakje boter slaan voor wat betreft het verkondigde doel, dan zullen de criminelen hooguit wat creatiever moeten worden. Wellicht meer met buitenlandse kentekens rond gaan rijden. Of gewelddadiger worden. Dus dit geeft niet de indruk dat het voor de eerzame burgers is. Waaruit dan logisch volgt: eerder tegen de eigen burgers.

Kortom, zolang de beleidsmakers die dit er door gedrukt willen hebben niet op voorhand duidelijk maken op grond van welke, onafhankelijk controleerbare, kengetallen (waaronder: kosten/baten/risico's/kansen), en daar ook keihard persoonlijk op afgerekend worden (direct de Bijstand in na falen, op staande voet verwijtbaar ontslag), neigt het meer naar een nationaal subsidieproject voor een beperkt aantal (commercieel) belanghebbenden. Gesponseerd door hen die er niet van gaan profiteren.
15-06-2015, 21:46 door Anoniem
Géén verplichte spionagechip in mijn kenteken!
Het wordt continu vergeten: de overheid heeft als wettelijke taak de privacy van haar burgers te beschermen en te bevorderen!
15-06-2015, 22:55 door Ignitem
Door ben987:
Door Vicktor: Sinds wanneer zijn fietsen verboden?
dat is de volgende doelgroep....
Onder het mom van fietsendiefstal moeten alle fietsen uitgerust worden met een GPS.
16-06-2015, 02:52 door Anoniem
Door Anoniem: Ze kunnen zo langzamerhand beter een chip in je ruggegraat implanteren....... Gezien je toch overal geregistreerd wordt.

inderdaad maar ze kunnen die chip van mij eerder in hun ....... steken
en als die op mijn kenteken komt , is die er ook zo uit
ze willen echt precies weten waar iedereen uit hangt , en dat is echt pure macht
want zelf weet ik niet wat ze er precies mee willen
maar ik neem aan dat ze daar heel wat uit kunnen halen
je moest eens weten wat ze al kunnen zien van je via een mobiele telefoon die je 24/7 bij je hebt
ze weten op de meters waar je zit , als ze de gegevens van de provider opvragen

het is , dat het er al is wil ik er mee zeggen , het is dan geen chip
maar wel ook zo iets
16-06-2015, 07:25 door Anoniem
Door Anoniem:Tja, ieder volk krijgt de leiding die het verdient. Uiteindelijk hebben jullie er allemaal zelf voor gekozen omdat niet stemmen geen optie voor jullie was. We zien inmiddels welke schade jullie daarmee aan ons land hebben aangebracht, waarvoor onze dank. Volgende keer iets beter nadenken of je een politicus op zijn blauwe ogen of zijn gedrag moet geloven voordat je het hokje rood maakt.

Met niet-stemmen verander je alleen het opkomstcijfer, niet de uitslag!

Door Anoniem: Heb denk ik een veel beter plan:

Wie een overheidsfunctie bekleedt, dient 24 uur per dag een speciale actioncam met zich mee te dragen, zodat via internet alle burgers van Nederland kunnen controleren of alles wat zij uitspoken wel deugt en dienstbaar aan het volk is.

Het gerucht gaat namelijk dat er steekpenningen e.d. (van ICT-bedrijven?) worden aangenomen, belastinggeld wordt verkwanseld, en dat er nogal wat figuren van plan zouden zijn of eraan mee zouden werken om van Nederland een totalitaire staat te maken.

Lees het boek "The Circle" van Dave Eggers maar eens (-;

Ennuh..... Over benzinediefstal...... (los van het feit dat ik vind dat dat onder het bedrijfsrisico van een benzinepomp hoort) Dan kom je toch gewoon met gestolen buitenlandse platen op je auto.......
16-06-2015, 09:20 door Anoniem
Hoewel het privacy argument hier de boventoon voerd, is er natuurlijk ook een puur ecomomisch belang.
Nederland wil graag de wereld rechter worden, en controle systemem zijn daar van groot strategisch belang bij.

Niet voor niks zijn wij het meest getapte volk ter aarde, wij produceren die technologie, en het is ons export product.

Als je Nederlanders zo kan manipuleren dat ze dat soort nep vrijheid slikken dan kan je dat op een heleboel andere
op aarde ook.

Zolang we dit globale economisch model van schaarste er op na houden zullen we eeuwig duren met elkaar in conflict zijn.

En 'wij' nederlanders slaan daar historisch gezien altijd een slaatje uit. Het is de tragedie van de hebzucht.
16-06-2015, 10:03 door Anoniem
Door Anak Krakatau:
Door Anoniem: Auto weg doen en allemaal op de fiets.
Dat kost zoveel dat ze het wel laten.
als je jong bent ja, maar lig je in de kreukels (=invalide), dan gaat dat echt niet meer..

Er zijn al fietsenstallingen waar je alleen maar in kunt met een rfid chip...
16-06-2015, 11:33 door Anoniem
Bij de overheid gaat alles via aanbestedingen en daarom zijn dergelijke bedrijven zo succesvol in het verkopen van onzinnige troep waar niemand wat aan heeft.

Met andere woorden er is een potje geld voor dit, dat, zus en zo. Dus waarschijnlijk ook een potje 'fraude met voertuigregistratie'. Dat geld mag dus alleen daar aan besteed worden. En dan komt een bedrijf als NXP met een of ander zinloos project als dit en denken de ambtenaren; prima we kunnen het budget besteden hieraan. Stempel goedgekeurd erop en bouwen maar; vaak met extra kosten achteraf.

Zo werkt het systeem. Daar kun je wel tegen stemmen maar politieke partijen zijn te onbetrouwbaar om daar iets aan te veranderen; neem de VVD (dit zouden liberalen zijn) en kijk wat ze allemaal voor vrijheid gedaan hebben sinds ze de macht hebben. Helemaal niets dus, in tegendeel. Ze maken er een controlestaat van.

Vroeger waren de IT ers bij elke ontwikkeling razend enthousiast over wat techniek kon betekenen voor de mens. Tegenwoordig is techniek meer een vloek voor de gewone mensen. Een instrument wat tegen hen en voor het systeem werkt.

Mensen krijgen niet de betere zorg en het eenvoudiger leven. Kostenaspecten en datagraaien zorgen daar wel voor.

Daarom, techiek, heb je het allemaal wel nodig, moet je het allemaal wel in huis halen?

Dit systeem is wat dat betreft erg sluw; een auto is jouw eigendom en je kan ermee doen wat je wil. Een kentekenplaat is dat niet en dus kun je er niet mee doen wat je wil; de chip eruit knippen b.v.

Maar als een systeem door mensen gemaakt is, kan het ook door mensen kapot gemaakt worden. Een RFID jammer maakt een dergelijke plaat nutteloos zonder hem te beschadigen. Uiteraard zijn het de boeven die hier gebruik van gaan maken en niet de miljoenen burgers die dit systeem gaat volgen.

Enige wat we kunnen doen is even de domme kuddedieren in ons land vergeten en ministers aanspreken op waar we nu eigenlijk mee bezig zijn in dit land. Zoveel serieuze problemen en hier verknoeien we ons geld aan.
17-06-2015, 02:44 door CrioWria
Door Anoniem: Géén verplichte spionagechip in mijn kenteken!
Het wordt continu vergeten: de overheid heeft als wettelijke taak de privacy van haar burgers te beschermen en te bevorderen!
Moet de overheid wel eerst hun burgers gaan vertrouwen..
22-06-2015, 14:42 door hanspaint
in je auto ben je nooit anoniem kentekenplaat met of zonder chip maakt niet uit. Ook zonder auto of OV-Chip ben je altijd te volgen met de camera's die overal staan. Vrijheid me neus.
25-06-2015, 12:31 door Anoniem
0,5 promille? 40.000 voertuigen met valse platen op 8.000.000 voertuigen is 0,5 procent, oftewel 5 voertuigen op de 1000
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.