image

Tommelein wil anonieme prepaidkaart niet afschaffen

dinsdag 23 juni 2015, 12:52 door Redactie, 13 reacties

Bart Tommelein, de Belgische staatssecretaris voor privacy, wil de anonieme prepaidkaart niet afschaffen. Dat liet hij tijdens de Zevende Dag weten. Onlangs meldde de Belgische krant Le Soir dat de Belgische regering overweegt om anonieme prepaidsimkaarten te verbieden. Zo zouden er gesprekken tussen de ministers van Telecom en Justitie, telecomtoezichthouder BIPT en de telecomaanbieders plaatsvinden.

Het gebruik van anonieme prepaidkaarten door criminelen zou voor problemen bij politie-onderzoeken zorgen. Tommelein liet weten dat de vraag naar minder anonimiteit bij prepaidkaarten wat hem betreft niet mag leiden tot de afschaffing ervan. "Ik begrijp dat minister van Justitie Koen Geens alle misdadigers wil oppakken, en dat hij die beter kan pakken als er geen anonieme prepaidkaarten meer zijn. Maar daar is het niet meer proportioneel, 40 procent van de mensen gebruikt zo’n kaart. Een aantal mensen gebruikt die kaarten uit budgettaire overwegingen", liet Tommelein weten. Hij noemde het afschaffen van prepaidkaarten dan ook het schieten met een kanon op een mug.

Reacties (13)
23-06-2015, 13:24 door Anoniem
Hallo
Ik woon in Belgie en gebruik sinds vele jaren de kaart van ALDI hier. Is echt goed (BASE) en goedkoop. Ik heb geen gelazer met maandelijkse abo betalingen en opladen is gemakkelijk (ga regelmatig naar ALDI.
Het anomieme is best goed en verhindert heel wat speciale aanbiedingen. Het prepaid is prima, helpt mijn budget .
Als ik benzine of diesel koop en wat kunstmest hoeft ik toch ook niet mijn gegevens op te hoesten ofschoon dat perfekt gebruikt kan worden om een bom te knutselen.
En gaan we dan ook de prepaid credit crads afschaffen? En moet ik mijn identiteit eerst voorleggen voordat ik een frietje kan kopen? Er zijn wel grenzen vind ik.
23-06-2015, 13:40 door johanw
Dit klinkt alsof we in dit geval blij mogen zijn met een digibete minister: eerst gaat het over het afschaffen van een ANONIEME prepaidkaart, en hij zegt nu dat hij de prepaidkaart in z'n algemeen niet wil afschaffen.

Niet dat het verplichten van registratie nou zoveel uit zou maken, maar toch.
23-06-2015, 13:41 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-06-2015, 13:42
[Verwijderd]
23-06-2015, 13:59 door johanw
Maar dat is erg duur, bellen en gebeld worden met een buitenlands nummer. Ook de kleine crimineel moet op de centen letten. Nog afgezien van het gedoe om anoniem op te waarderen door opwaardeerkaarten te kopen die je cash kunt betalen. Dat kan buiten Nederland niet voor een Nederlands nummer dus moet je weer iets regelen.
23-06-2015, 15:13 door Anoniem
Als criminelen hun pas moeten afgeven voor zo'n ding, dan zoeken ze toch gewoon een andere manier om te communiceren... Maar ondertussen hebben de grote telefoonoperatoren wel mooi weer wat extra gegevens om mensen andere producten aan te smeren...
23-06-2015, 16:18 door Anoniem
Mooi... Hopelijk mogen we dan cash-geld ook nog even blijven gebruiken. Hoewel er behoorlijk wat criminelen gebruik van blijken te maken...

(waar gaat het heen met deze wereld.......)
23-06-2015, 16:40 door Anoniem
Zal ik de volgende stap alvast verklappen?
Dan krijgen we voor simkaarten ook katvangers.
QED
23-06-2015, 17:55 door Anoniem
Men kope een telefoon met wifi en betale contant. Men lopen/rijden naar de Starbucks, Mac Donalds of welk ander open wifi netwerk en men beginne met communiceren via APP[123456789]

Waar ga ik de mist in?
23-06-2015, 21:11 door Anoniem
En dat hebben wij allemaal te danken aan een bende onnozelaars die op verschillende manieren andere mensen het leven zuur proberen te maken, hackers, crackers, scriptkiddies, malware, scareware, spammers, 419scam, ransomware ...

Ik woon in België en ik gebruik in mijn gsm een kaartje van Carrefour en ik ben daar best tevreden mee.

Voor wat ik mijn gsm maar nodig heb zie ik mij niet echt een abonnement afsluiten dan gooi ik hem nog liever buiten.

Wi-Fi gebruik ik totaal niet wegens rommel.
23-06-2015, 22:00 door johanw
Door Anoniem: En dat hebben wij allemaal te danken aan een bende onnozelaars die op verschillende manieren andere mensen het leven zuur proberen te maken, hackers, crackers, scriptkiddies, malware, scareware, spammers, 419scam, ransomware ...
Nee, dat hebben we te danken aan control freaks in de politiek en bij justitie die hun kans schoon zien en elke smoes aangrijpen om zoiets er door te duwen.
23-06-2015, 22:33 door Anoniem
Klinkt leuk, anoniem prepaid kaarten. Om die te gebruiken heb je echter wel een mobieltje nodig. En die hebben een uniek IMEI nummer. Ben je alsnog te traceren. Tenzij je die IMEI-nummers weet te veranderen. En dat zullen professionele criminelen wellicht wel kunnen.
24-06-2015, 10:11 door johanw
Door Anoniem: Klinkt leuk, anoniem prepaid kaarten. Om die te gebruiken heb je echter wel een mobieltje nodig. En die hebben een uniek IMEI nummer. Ben je alsnog te traceren. Tenzij je die IMEI-nummers weet te veranderen. En dat zullen professionele criminelen wellicht wel kunnen.
Een simkaart heeft ook een uniek nummer, so what? Als je echt anoniem wilt zijn koop je ook elke keer een nieuwe telefoon natuurlijk. Aangezien goedkope telefoons al tussen de 10 en 15 euro beschikbaar zijn als prepaid (in Nederland tenminste, inclusief anonieme prepaid kaart) is dat niet echt een belemmering.

Verder is het koppelen tussen IMEI en simkaartnummers natuurlijk iets dat extra werk vereist vergeleken het direct opvragen van de NAW gegevens bij een telco. En daar hebben politiemensen gewoonlijk een gruwelijke hekel aan.
25-06-2015, 04:36 door CrioWria - Bijgewerkt: 25-06-2015, 04:36
Wanneer gaan ze nu eens parkeerplaatsen afsluiten? Mijn god wat voor een gespuis daar allemaal zaken doet, is echt niet meer normaal. Schandalig dat dat nog altijd zomaar kan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.