image

Plasterk: flinke investering in ICT-vernieuwing AIVD nodig

dinsdag 23 juni 2015, 15:01 door Redactie, 7 reacties

Het is de komende jaren noodzakelijk om flink in ICT-vernieuwing bij de AIVD te investeren, zo heeft minister Plasterk aan de Tweede Kamer laten weten. In de Kamerbrief over het jaarplan van de AIVD stelt de minister dat de inlichtingendienst in hoge mate afhankelijk is van een actuele en veilige informatievoorziening. Daarnaast moet de AIVD steeds meer gegevensstromen verwerken om het gedrag van targets te kunnen volgen en moet de inlichtingendienst op meer locaties met systemen aanwezig zijn.

Verder zou de vernieuwing nodig zijn omdat de gegevensverwerking steeds meer wordt bedreigd door nieuwe vormen van cyberaanvallen. Volgens Plasterk zal de focus vooral liggen op het waarborgen van de continuïteit van ICT-voorzieningen en de vernieuwing en doorontwikkeling van ICT-systemen. Vorig jaar besloot het kabinet om vanaf 2015 jaarlijks 25 miljoen euro aan het budget van de AIVD toe te voegen, mede vanwege cyberdreigingen.

Reacties (7)
23-06-2015, 16:11 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 23-06-2015, 16:14
[Verwijderd]
23-06-2015, 21:21 door Anoniem
Dat gaat vast helemaal goed komen. Net als al die andere leuke overheidsICTprojectjes waarmee met heul veul honderden miljoenen aan de toekomst getimmerd werd en wordt en zal worden.
23-06-2015, 22:32 door ScheleKeessie
Ik kreeg toch de indruk dat hun ICT afdeling ruim voldoende mensen aan boord had. Het is volgens mij (in algemene zin bij de rijksoverheid) het totale gebrek aan visie, het ontbreken van wil, de ambtelijke bureaucratie en de interne koninkrijkjes die iedereen met talent snel doet wegrennen.

Mocht dat veranderen, lijkt het me prima om daar te werken. Staat toch leuk op je CV, de AIVD.
24-06-2015, 01:00 door Anoniem
Gaat het daar ook al dezefde kant op als bij de politie.Miljoenen over de balk gooien wat geen enkele verbetering opleverd.
24-06-2015, 08:41 door Anoniem
Door Lirb:
Mocht dat veranderen, lijkt het me prima om daar te werken. Staat toch leuk op je CV, de AIVD.

Denk dat het handiger is om niet op je CV te zetten dat je specifiek bij de AIVD zat, maar gewoon bij die periode zetten dat je bij Binnenlandse Zaken zat. Van de paar mensen van wie ik weet dat ze daar gewerkt hebben, staat het in ieder geval niet op hun CV
24-06-2015, 11:12 door Anoniem
kzou aivd niet op je cv zetten.
#1 omdat dit niet mag
#2 omdat je dan snel verdwijnt in een zwarte bus met geblindeerde ramen.
25-06-2015, 00:38 door Anoniem
Ik heb die brief eens opgezocht en wat cijfertjes doorgerekend... Die 200 mensen die vertrokken zijn uit nederland, waardoor de 'jihadisme-dreiging' nu werkelijk overal voor als rotsmoes gebruikt kan worden...omgerekend naar de bijna 17 miljoen inwoners van Nederland, hebben we het over - tadaa - 0,0018% van de bevolking. Wow. Wat een ontzettende 'substantiële' dreiging gaat daar van uit, zeg.
Door de twee mega-budget-injecties zitten ze, volgens eigen zeggen, over vijf jaar met een budget van 230 miljoen euro. Dat is, ervan uitgaande dat we over vijf jaar inderdaad de 17 miljoen inwoners hebben gehaald, een budget van €13,50 per inwoner per jaar. Dat klinkt op zich niet zoveel, maar als je nagaat dat daar m'n kleinzoon van 3, mijn demente opa van 98 en de oerrrrrfatsoenlijke reformatorische buurman van verderop (en al die andere miljoenen burgers die niet zo'n bedreiging vormen voor de staat) bij zitten, dan klinkt dat toch een beetje absurd.
En die 230 miljoen euro is alleen voor 2020. Als het klopt wat in hun brief staat en ze er niet tussentijds nog meer geld bij krijgen, zitten ze in 2021 al op 295 miljoen, in 2022 op 360 miljoen en ga zo maar door (jaarlijkse verhoging van 25 miljoen + 40 miljoen).
Behalve dat ze hard gaan op vermeend jihadisme en nieuwe ICT speelgoedjes willen, roepen ze in die brief ook dat ze onderzoek doen naar 'landen met massavernietigingswapens'. Goh. Wie bedoelen ze daarmee? De VS? Frankrijk? Israël? Vast niet....

Mijn idee: hef die hele bende op, besteedt het geld aan zorg en onderwijs en begeleidt al die ambtenaren vriendelijk doch dwingend naar zinvol werk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.